Miloš Teodosić v ZDA z novo evropsko krono

Srbski košarkar igra vse bolje in zrelejše, s CSKA iz Moskve je prvi favorit za evroligaški naslov.

Objavljeno
04. december 2016 22.20
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Najprej je presegel mejo 1000 asistenc v evroligi, nekaj dni zatem še mejnik 2500 točk, toda statistični podatki nikakor ne morejo orisati drugačnosti Miloša Teodosića. Njegova košarka je posebna, celo umetniška, a včasih arogantna in domišljava, zato gre marsikomu tudi na živce. Toda v vsakem primeru je eden najboljših igralcev v evroligi.

Miloš Teodosić tudi pri 29 letih ne igra košarke, ampak se jo igra. Zanj to ni služba, ampak strast, zato je nekaj posebnega od najstniških dni naprej. Resda ni veljal za tako ekstremnega talenta kot ta čas slovenski čudežni mladenič Luka Dončić, toda strokovnjaki so bili vseskozi prepričani, da bo postal vrhunski igralec. Vprašanje je bilo le, kako zelo mu bo uspelo razviti svojo nadarjenost.

V evroligi je prvič zaigral leta 2007 pri 20 letih za Olympiakos, pred tem se je kalil v valilnici talentov prti FMP. Grški velikan je zanj plačal 1,3 milijona evrov odškodnine, srbski organizator igre pa je podpisal petletno pogodbo v vrednosti 2,8 milijona €. Denar mu ni zmešal glave, ampak je takoj začel dokazovati svojo posebnost tudi na najvišji evropski ravni. Podaja čez glavo, mimo hrbta, med nogami … Vse to so poteze, ki so del rednega Teodosićevega programa.

A kaj, ko ima srbski reprezentant, lastnik srebrnih kolajn z EP 2009, SP 2014 in letošnjih OI, tudi drugo, bolj temno plat. V njem je pregovorna balkanska »pokvarjenost«, njegovi navijači sicer pravijo, da je to le pretirana samozavest, a njegovi nasprotniki trdijo, da je preveč aroganten. Toliko bolj so se privoščljivo smehljali, ko je Teodosić zamočil vrsto odločilnih tekem. Čeprav bi moral kot vodja prinašati lovorike, je zatajil tik pred najvišjo stopnico.

Vse do pretekle sezone in evropskega naslova z moskovskim CSKA. Teodosić se je v Rusijo preselil leta 2011 (in zaslužil dvakrat več kot do tedaj), toda šele letos maja je prvič stopil na evropski vrh. Zdi se, da je srbski organizator doživel zrelostni preskok. V novi sezoni igra še bolje in zrelejše, a ob tem ni zapostavil svoje umetniške žilice. »Zdaj sem bolj lačen kot kadarkoli prej,« je zatrdil Miloš Teodosić. »Ponoviti hočem preteklo sezono in osvojiti vse lovorike. Nekaj posebnega bi bilo, če bi bili evroligaški prvaki dvakrat zapored.«

Teodosić dobro ve, kaj potrebuje CSKA, da bo spet na evropskem vrhu – zdrave košarkarje. »Imamo odlično ekipo, vrhunskega trenerja, zato potrebujemo samo zdravje. Toda sezona je dolga, zato se pripetijo tudi poškodbe,« je rekel. Prav v zadnjih tednih pogreša soigralca Nanda De Coloja, zato je moral prevzeti več odgovornosti. Teodosić je občutno izboljšal svoj strelski izkupiček (iz 13,6 na 30 točk na tekmo), a ima zato manj asistenc (iz 8,4 na 7,6). De Colo je sicer izpustil zadnje tri od skupno desetih evroligaških tekem.

Bolj ali manj je že jasno, da bosta za evropski naslov glavna protikandidata Real Madrid in Fenerbahče. Kraljevski klub je bil najboljši leta 2015, turški tekmec pa je v pretekli sezoni z Moskovčani izgubil šele po podaljšku. Letos bo finalni turnir najboljše četverice v Istanbulu, zato imajo pri Fenerbahčeju ogromno motivacije, da bi kot prvi turški klub osvojili evroligo. Zdaj so še mirnejši, saj je trener Željko Obradović podaljšal pogodbo do leta 2020.

A če bo prvak spet CSKA, bo to morda zadnja Teodosićeva sezona na evropskih tleh. Nobena skrivnost ni, da ga vleče v ligo NBA med najboljše na svetu. Toda ne za vsako ceno: »Pričakujem, da bi moje moštvo v ZDA poznalo moj slog igre. Tam želim pustiti pečat, nikakor pa nočem prek Atlantika samo zato, da bom lahko rekel, da sem igral v ligi NBA. Ne zanima me statistika, ampak kakovostna igra.«