Mulalić zadel nemogoče kot nekoč Kecman

Tokrat so košarkarji Krke preprečili črni konec tedna za Slovence z zmago v Beogradu.

Objavljeno
26. oktober 2015 10.39
Vlatko Čančar na tekmi lige ABA med ekipo Union Olimpije in Budučnosti. Ljubljana, 24. oktober, 2015.[Vlatko Čančar,Union Olimpija,Budučnost,liga ABA,košarka,šport]
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Drugi teden zapored je kazalo na črni trojček slovenskih klubov v ligi ABA. Toda po domačih porazih Tajfuna in Uniona Olimpije proti Mega Leksu in Budućnosti je še enkrat prišla odrešitev v Beogradu. Le da je tokrat delo opravila Krka, ki je s čudežnim košem Mirka Mulalića s polovice igrišča v zadnji sekundi spravila v obup navijače Partizana.

Pičle tri sekunde so ločile Novomeščane od tretjega zaporednega poraza. Ko je najučinkovitejši košarkar v domačem moštvu Aleksandar Cvetković izkoristil le drugega od dveh prostih metov, so zaostajali z 69:67, odločilni napad pa so morali začeti izpod svojega obroča. Okoliščine so bile domala brezupne, toda ne za Mulalića. Ko je prejel žogo v višini črte za proste mete na Krkini strani parketa, se je odločno podal v vodenje in še pred polovico igrišča začel dvokorak, nato pa iz skoka zalučal žogo v visokem loku. Dvorana Pionir je utihnila, slišati je bilo le še odboj od table in zvok mrežice. Ljubljančan v Krkinem dresu je v hipu postal junak kola, čeprav se je že do tedaj izkazal z izjemno natančnostjo. Na koncu je metal za tri točke kar 6:7 (85,7 %), torej je zadel eno trojko več kot v prejšnjih šestih kolih skupaj. V regionalni ligi se je najbolj približal sobotnemu dosežku ob lanskem domačem soočenju z Mega Leksom (za tri 5:11), ki pa se je končal s porazom.

Uspeh nad Partizanom je bil še toliko slajši, saj se košarkarji Krke krčevito otepajo krize, pa tudi v Beogradu jim ni kaj prida kazalo v prvem polčasu. Toda po zaostanku z 28:41 so le zmogli dovolj moči za zasuk. Potem ko so gostitelji v drugi četrtini zadeli pet trojk, so do konca tekme zmogli le še eno, skupaj pa so v drugem polčasu dosegli le 26 točk, Novomeščani 36. S peto Mulalićevo trojko so že v 28. minuti prevzeli vodstvo s 53:51 in v dramatičnem finišu imeli tudi kanček sreče.

»Vedeli smo, da bomo imeli možnosti za uspeh, če bomo nadzorovali skok in zmanjšali število izgubljenih žog. Pri odbitih žogah smo bili uspešnejši s 37:34, 13 zapravljenih žog pa tudi ni grozno veliko. Pravilno smo se lotili tekme, kar se nam je obrestovalo kljub začetnim težavam. Ko sem začenjal trenersko pot, sem sanjaril, da bo moje moštvo nekoč premagalo Partizan v Beogradu. Sanje so se mi uresničile, dosegli smo veliko zmago tudi za naš klub,« je bil presrečen Krkin trener Ivan Velić, potem ko je njegovo moštvo s košem v slogu nekdanjega kapetana črno-belih Dušana Kecmana pobegnilo z dna lestvice. Na vrsti pa je niz tekem, ki bi lahko potrdile začetek novomeškega vstajenja: MZT, Igokea, Sutjeska, Cibona, Mega Leks ...

Košarkarji Uniona Olimpije so željno pričakovali derbi z vodilno Budućnostjo, dočakali pa so ga zdesetkani. Kapetana moštva Saša Zagorca so ustavile težave z mečno mišico, Blaž Mahkovic je na treningu dobil udarec v koleno, ki mu je v noči pred tekmo oteklo, Luka Rupnik pa je znova občutil bolečine v hrbtenici, s katero je imel precejšnje težave že v prejšnji sezoni. Vsi trije so vprašljivi tudi za sredino tekmo evropskega pokala s Telekomom Bonnom v Stožicah, kar pomeni, da je trenerju Gašperju Potočniku ostalo le devet igralcev. Po najbolj optimistični teoriji bi lahko z njimi premostil kritično obdobje, toda upoštevati moramo, da sta med njimi dva 18-letna zelenca. Krilo Vlatko Čančar je v soboto dobil vidno vlogo že v uvodni četrtini, Blaž Mesiček pa je trenutkih oddiha Zacka Wrighta moral prevzeti celo dirigentske naloge. S tako omejenim naborom košarkarjev Ljubljančani niso mogli igrati tako agresivno, saj so morali razporediti moči in se paziti osebnih napak, teplo pa jih je tudi, da so izkušeni gostje tudi s povprečno predstavo znali omejiti njihove odlike. Olimpija je tako metala za tri točke le 3:11 (gostje 7:24) in imela na voljo le osem prostih metov (Budućnost 27), zato so šle v nič njene prednosti: dosegla je 24 točk več z meti za dve točki, dobila skok z 39:30 in izgubila tri žoge manj (13:16).

Budućnost še zdaleč ni bila nepremagljiva, a je po zaostanku s 15:20 dobila drugo četrtino s 27:14 in še tri minute pred koncem vodila s 63:53. »Naši igralci so dali svoj maksimum. Priložnost smo zapravili v drugi četrtini, ko smo igrali premehko v obrambi. Poskusili smo se vrniti, toda nihanj je bilo le preveč,« je ocenil Potočnik.