Murić umiril Tajfun, Joksimović Krko

Pred zadnjima dvema koloma v košarkarski ligi ABA si je izhodišče popravila le Union Olimpija.

Objavljeno
15. februar 2016 02.04
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Premor v ligi ABA zaradi nacionalnih pokalnih tekmovanj je prišel na vrhuncu napetosti. Lep čas je sicer jasno, da bo Budućnosti pripadla št. 1 pred končnico ter da bodo v polfinalu igrale še Crvena zvezda, Cedevita in Mega Leks. Toda zato je razburljivo na spodnji polovici lestvice, izrazito slabo pa kaže le Tajfunu.

Po desetem zaporednem porazu se bodo slovenski prvaki le stežka izognili enemu od zadnjih dveh mest, ki pomenita neposredni izpad. V zadnjih dveh kolih bi morali ugnati tako MZT v gosteh kot Igokeo doma in upati na ugoden razplet na drugih tekmah, po katerih bi lahko v krogu večih izenačenih moštev unovčili boljši izkupiček v dvobojih z MZT, Igokeo, Krko in Sutjesko. Union Olimpija je za Šentjurčane že nedosegljiva, saj je z zmago v Sremski Mitrovici zaplula v precej varnejše vode. V zadnjih soočenjih z Metalcem v Valjevu in s Partizanom v Stožicah bi ji za stoodstotno miren finiš zadostovala ena zmaga, sicer pa ji gre v prid tudi boljši iztržek v soočenjih s Krko in z Igokeo. Slednja je bila v zadnjih sedmih kolih edina žrtev Novomeščanov, ki bodo za obstanek skoraj zagotovo potrebovali vsaj še eno zmago. Toda spored jim je za konec prihranil Mego Leks v domači dvorani in Crveno zvezdo v Beogradu, zato bodo z zanimanjem spremljali rezultate tekmecev. S Sutjesko, Metalcem in Olimpijo so namreč po dvakrat izgubili, slabši so tudi v primerjavi s Tajfunom, prekašajo pa MZT in Igokeo.

Mega Leks je do sobote klonila v domači dvorani le proti Budućnosti in Crveni zvezdi, a je domala ves čas zaostajala za Ljubljančani, ki so bili pred tem v gosteh kos le Ciboni, Crveni zvezdi in Krki. Mladi gostitelji so z značilno agresivno obrambo prisilili tekmece k 21 izgubljenim žogam, vendar je Union Olimpija dobila skok z 31:26, ob zelo podobnem izkoristku metov iz igre pa ji je odločilno prednost prineslo večje število prostih metov. Po zaostanku s 46:52 se je odlepila na 66:60, v razburljivem finišu pa sta ji uspeh prinesla trojka Mihe Lapornika za vodstvo z 79:78 in zmedenost domačih košarkarjev po zgrešenih prostih metih najučinkovitejših v stožiškem moštvu, Save Lešića, ki je zbral tudi 11 skokov, in Lapornika. Olimpijin trener Gašper Potočnik si je oddahnil: »Odigrali smo dobro tekmo, moštveno, kakovostno v obrambi in nadzorovali skok. Mogoče smo izgubili preveč žog, a na koncu zasluženo zmagali. Zdaj se že pripravljamo na slovenski pokal, ki je zelo pomemben za naš klub.«

Do polčasa je dobro kazalo tudi košarkarjem Tajfuna, ki so v 12. minuti vodili proti Partizanu z 28:19. Toda v nadaljevanju so aduti njihovega starega znanca Aleksandra Džikića zaigrali kot prerojeni, odlikoval pa se je predvsem Edo Murić z 22 točkami za dve 2:2, za tri 6:7), 5 skoki in 4 asistencami. Po njegovi šesti trojki so Beograjčani že vodili s 76:56, na koncu pa dobili skok z 31:16 in metali za tri točke kar 10:19. »V prvem polčasu smo igrali tako, kot smo načrtovali. V prelomnem trenutku drugega polčasa pa smo se ustavili in se nismo mogli več dvigniti iz brezna,« je priznal Tajfunov strateg Dejan Mihevc, njegov kolega Džikić pa je pristavil: »Tajfun si zasluži čestitke, saj se bori s številnimi težavami. Brez njih bi bil precej višje na lestvici, saj ima veliko potenciala. Na papirju je videti, da je naša zmaga prepričljiva, vendar smo resnično morali pokazati vse, kar je v naših močeh.« Edo Murić ga je dopolnil: »S trenerjem sva vedela, da bomo v Celju morali pokazati zelo dobro predstavo, saj se Tajfun še vedno želi dokazovati. Zato sva poskusila najine občutke prenesti na soigralce in uspelo nama je.«

Tudi za Krko je bil usoden Slovenec. Nebojša Joksimović je prispeval 20 točk (za dve 2:4, za tri 2:3, prosti meti 10:10) in 4 asistence v bero Cibone, ki je vodila s 33:19 in 51:37, v 29. minuti pa le še 56:50 in zaradi grobe osebne napake nad Matejem Rojcem ostala brez izključenega Jamesa Florencea. V zadnji minuti jo je na varno popeljal Joksimović s štirimi natančnimi prostimi meti. »Pričakoval sem boljšo igro v obrambi naših košarkarjev in več individualne odgovornosti. Cibonini zunanji igralci so dosegli 58 točk, kar je preveč. Bržkone gre za pomanjkanje zbranosti, kar mogoče niti ni čudno, če vemo da naši organizatorji igre prvič igrajo na takšni ravni,« je ocenil Krkin trener Vladimir Anzulović.