Na Zorana računajo, na Gorana upajo

Nova Zelandija drevi prva pripravljalna tekmica pisane slovenske košarkarske reprezentance.

Objavljeno
30. julij 2015 00.25
Slovenska košarkarska reprezentanca z dnevom odprtih vrat v dvorani Planina v Kranju zaključuje pri del priprav na evropsko prvenstvo. Branilec Jaka Blažič (C) s soigralci. Kranj, Slovenija 25.julija 2015.
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Dvanajst dni po začetku priprav in 37 pred začetkom EP se za slovensko reprezentanco začenja niz desetih ogrevalnih dvobojev. Prva tekmica bo Nova Zelandija drevi ob 20.30 v Kidričevem, kjer bo imel Jure Zdovc na voljo pisano zasedbo – brez rekonvalescentov in košarkarjev, ki so se z zamudo pridružili vadbi.

V moštvu tako zagotovo ne bo Zorana Dragića, saj se bo lahko po pravilih NBA začel uigravati s soigralci v soboto. Sašo Zagorac okreva po uspešni operaciji kolena, Miha Zupan se je v torek podal za štiri dni v Istanbul na svetovni kongres gluhih, za Nebojšo Joksimovića in Uroša Slokarja pa po preležani virozi oziroma »očetovskem dopustu« prve tekme prihajajo nekoliko prezgodaj. Da se vse skupaj odvija prehitro glede na okoliščine, je prepričan tudi selektor.

»Nova Zelandija in predvsem Avstralija, s katero se bomo pomerili prihodnji teden, sta bržkone telesno premočni za naše trenutno moštvo. Se bo pa priložnost ponudila košarkarjem, ki vadijo od prvega dneva, da pokažejo, kaj zmorejo. Kljub vsemu bomo naredili vse, da bi zmagali tudi v sleherni pripravljalni tekem,« pravi Zdovc, ki bo imel danes očitno na voljo 12 košarkarjev. Med njimi naj bi bil tudi Jaka Klobučar, čeprav je po ponedeljkovem testiranju na Fakulteti za šport imel težave s hrbtom.

Potem ko je Miami odstopil Zorana Dragića Bostonu, se je začelo krepiti prepričanje, da ga bodo Kelti kmalu odslovili. Toda vodstvo reprezentance je prepričano, da to ne bo ogrozilo njegovega nastopa na EP, saj bi v tem primeru prejel plačo za naslednjo sezono, KZS pa lahko zavaruje pri FIBA tudi igralce brez kluba glede na prejemke prejšnjih sezon. »Največje jamstvo pa je seveda Zoranova velika želja, da bi igral na prvenstvu,« je potrdil direktor izbrane vrste Matej Avanzo. Kljub ameriškim odmevom o dokončni odpovedi Gorana Dragića, ki so jih množično povzeli slovenski mediji, vztraja, da reprezentanca ni prejela nikakršnih novih informacij: »Za nas se razmere niso spremenile. Goran bo dobrodošel, če bo pripravljen igrati na EP.«

Nova Zelandija je na lanskem SP tesno izpadla v osmini finala proti Litvi z 71:76, pred tem pa je ugnala Ukrajino in Finsko ter izgubila z ZDA, Turčijo in Dominikansko republiko. V letošnji zasedbi, ki se pripravlja na dve tekmi – 15. avgusta v Melbournu in tri dni pozneje v Wellingtonu – za naslov prvaka Oceanije in neposredno uvrstitev na OI 2016 (poraženec bo igral v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah) ni več odličnega strelca Kirka Penneyja, ki se je pred 35. letom starosti reprezentančno upokojil, novi selektor Paul Henare pa ne bo dočakal niti debuta v državnem dresu centra Stevena Adamsa (22 let, 213 cm). V odsotnosti 12. izbranca nabora NBA 2013, ki je v minuli sezoni 67-krat igral v začetni peterki Oklahoma Cityja ter dosegel povprečje 7,7 točke in 7,5 skoka, pa ima moštvo le malo visokih adutov, saj 203 cm presega le Rob Loe (210 cm).

Kljub pomanjkanju centimetrov so »Tall Blacks« čvrsti borci, kar so dokazali tudi ob sobotni zmagi nad Veliko Britanijo v Londonu s 84:63, saj so dobili skok s 53:33 in zadeli 11 trojk. Najučinkovitejša sta bila branilca Corey Webster (32 točk, za tri 5:8) in Everard Bartlett (15, za tri 3:5), krilo španske Manrese Isaac Fotu je zbral 10 točk in 16 skokov, pod košema pa sta kot vedno veliko opravila kapetan moštva Mika Vukona in Tom Abercrombie, čeprav merita manj kot dva metra. Večina reprezentantov igra za klub New Zealand Breakers, ki se je vključil v DP večnih tekmecev Avstralcev, zanj pa po ljubljanski avanturi vnovič igra nekdanji Olimpijin dirigent Cedric Jackson.

Zanimivo je tudi, da se Slovenija in Nova Zelandija še nista srečali v uradni tekmi in da sta si v štirih pripravljalnih soočenjih, ki so se vsa zvrstila v zadnjih osmih letih, razdelili iztržek. Leta 2010 so Novozelandci zmagali v Mariboru po treh podaljških s 104:103, Penney pa je takrat dosegel kar 42 točk. Pred lanskim SP sta se moštvi preizkusili na turnirju v Kaunasu, ob zmagi Slovenije z 80:74 pa so izstopali Goran (18) in Zoran Dragić (13) ter Webster (23) in Penney (17).