Nared za cvičkovo princeso in vladarja pod obroči

Po zavrnjeni pritožbi Krke odločitev o prvaku danes ob 17.30. Olimpija se ne vdaja, čeprav letos še ni zmagala v Novem mestu.

Objavljeno
31. maj 2014 10.18
Košarka Olimpija proti Krka Novo mesto v Ljubljani, 29. maja 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Finalu lige Telemach ni v čast, da so pozornost javnosti pritegnili šele akterji, ki bi morali ostati neopazni. Na račun sodnikov so imeli košarkarji Krke veliko povedati že med 4. tekmo, po njej pa so vložili pritožbo, ki jo je vodstvo tekmovanja zavrnilo. Odločitev o prvaku bo padla ob 17.30 v Novem mestu.

Ali je sporna nešportna napaka Zvonka Buljana nad Dinom Murićem 11,2 sekunde pred koncem četrtkove tekme hujši spodrsljaj kot nedodeljena prosta meta po dosojeni osebni napaki Sanija Bečiroviča nad istim Olimpijinim košarkarjem v finišu prvega soočenja, ki se je končal po podaljšku, a brez uradnega protesta? O tem bi lahko razpravljali v nedogled. Pri poskusu podrobne analize vseh sodniških odločitev pa bi slejkoprej obtičali že pri ugotovitvi, da so si udeleženci finala v obeh moštvih doslej privoščili toliko začetniških neumnosti, da so si sami vzeli pravico do verodostojnega upiranja prstov naokoli.

Novomeščani kot argument za pritožbo med drugim navajajo, da je bilo tokratno razmerje v prostih metih kar 34:8 v korist Uniona Olimpije. Podatek je res zelo nenavaden, čeprav je Krka storila le šest osebnih napak več kot gostitelji (26:20), in bi lahko sprožil sum. Toda kaj je v letošnjem finalu sploh običajno? Da je bilo razmerje v isti prvini na prvi tekmi 30:16, na drugi 25:14 in na tretji 22:17 – vselej za Krko? Da najboljši slovenski moštvi izvajata proste mete tako nenatančno (v četrtek Olimpija 59 %, Krka 50 %), da se ponuja logično vprašanje: bi jima storili uslugo ali bi ju kaznovali, če bi jima namenili še več poskusov?

V dobro košarke bi morala oba finalista pogoltniti po en cmok in ugotoviti, da je bila četrta finalna tekma v dobršni meri posledica tretje. Po polomu in pridigi kapetana Dragiše Drobnjaka so gostitelji zaigrali, kot da jim gre za življenje, Novomeščani pa so bržkone čakali, da se bo tekmec še enkrat premagal kar sam. Ob tem je vse bolj očitno, da so izkušnje igralcev Krke in njena navidezno »daljša« klop prednost in slabost hkrati. Prekaljeni borci namreč v finalu pričakujejo ustrezno minutažo in da bodo v finiših tekme na svojih položajih, čeprav nekateri včasih komaj stojijo na nogah. Zaradi manjšanja števila igralcev v aktivni rotaciji pa se jim je še tretjič v štirih tekmah primerilo, da so močno popustili natanko v 28. minuti. Na prvi tekmi so zapravili prednost 15 točk, na drugi +13, na četrti +10. Ob zadnjem porazu so se tudi prvič v šestih letošnjih soočenjih v DP morali sprijazniti, da so bili ljubljanski igralci s klopi učinkovitejši kot njihovi (31:21). Na prvih treh finalnih tekmah so bili novomeški rezervisti v seštevku uspešnejši za 37 točk, čeprav se je razlika po začetnih 50:32 začela manjšati, na dveh v rednem delu DP kar za 47. Težko je prezreti tudi podatek, ki priča o napetosti Krkih igralcev: v devetih nastopih v končnici le enkrat niso prejeli vsaj ene tehnične napake – v četrtfinalu v Portorožu.

Trener Novomeščanov Aleksandar Džikić si je včeraj že nekoliko ohladil glavo in napovedal: »Čeprav je težko, moramo pozabiti na četrtek in se v odločilno tekmo podati s čim bolj čistimi mislimi. Igrali bomo v domači dvorani in imeli podporo polne tribune. Če ne bomo ponovili napak s preteklih tekem, se bomo lahko skupaj veselili.« Dolenjci nasploh pričakujejo, da se bodo njihovi košarkarji vključili v vesele dni. Sinoči so izbrali kralja cvička, danes bodo razglasili cvičkovo princeso in vladarja pod obroči.

Olimpijin strateg Aleš Pipan jim kajpada želi prekrižati račune: »Zadnjo tekmo v finalnem nizu moramo odigrati podobno kot zadnjo v Ljubljani. Zmanjšati moramo število napak na minimum in se boriti za vsako žogo tako kot Dino Murić. Videli ste, kaj ta igralec pomeni za naše moštvo, s fanatično igro potegne za seboj še druge. Obe ekipi si želita osvojiti naslov prvaka in verjetno lahko brez zadržkov rečemo, da je Krka v prednosti, ker bo gostiteljica odločilne tekme. V Novo mesto gremo lahko sproščeno in z veliko željo, da jo presenetimo.« Prvaka bo sedmič dala sedma finalna tekma. V prejšnjih šestih primerih je bila vselej vpletena Union Olimpija in štirikrat izgubila odločilni nastop, kar trikrat proti Krki, ki ima stoodstoten izkupiček (3:0).