Kirilenko naslova v evroligi ne bo lovil do 50. leta

Za ruskega košarkarja Andreja Kirilenka malo možnosti, da bo še igral. Saša Kaun: Cleveland ali konec?

Objavljeno
15. junij 2015 11.36
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ruse že dolgo spremlja glas, da imajo odlične košarkarje, ki pa so nagnjeni k velikim nihanjem. Od razpada Sovjetske zveze so osvojili sedem kolajn na velikih tekmovanjih, na OI 2004 ter SP 2006 in 2010 pa se niso niti uvrstili. Prvaki stare celine leta 2007 so na zadnjem EP zasedli komaj 21. mesto, slovo od igrišč pa napoveduje vrsta asov z Andrejem Kirilenkom na čelu.

Velika vlaganja ruskih mogotcev v košarko imajo zelo raznovrstne sadove. Moskovski CSKA je že vrsto let daleč najboljši plačnik v evroligi – v minuli sezoni je imel dobrih 40 milijonov evrov proračuna –, v zadnjih 13 sezonah pa se je kar 12-krat uvrstil na finalni turnir tekmovanja. Toda od leta 2008 neuspešno naskakuje novo lovoriko, po letošnjem tretjem mestu pa bo očitno ostal brez dveh pomembnih domačih členov zasedbe s kar sedmimi tujimi igralci. Najprej je o umiku spregovoril Kirilenko, ki je uradno končal reprezentančno pot po osvojitvi bronastega odličja na OI 2012, nato še Saša Kaun, pa čeprav ga najdemo na seznamu 22 kandidatov za letošnji eurobasket. Na njem bo Rusija igrala v skupini A s Francijo, Finsko, Izraelom, Poljsko in BiH, če sodimo po njenih težavah v kvalifikacijah, v katerih je okusila po eno zmago in poraz tako proti Italiji kot proti Švici, pa jo čaka trnova pot.

»Dokončno se bom odločil po poletnem počitku, vendar dopuščam le 20 odstotkov možnosti, da bi se vrnil na igrišča, saj moje telo bržkone ne more več zdržati cele tekmovalne sezone. Zelo sem zadovoljen s svojo kariero, zato bi bilo neumno, če bi me zdaj premagovali neprijetni občutki. Žal mi je le, da nisem osvojil naslova prvaka evrolige, toda ne bom vztrajal do 50. leta, da bi mi morda le uspelo. Seveda bi bilo čudovito, če bi imel v lasti tudi šampionski prstan iz lige NBA, toda nekatere stvari nam pač niso usojene. Navsezadnje lahko CSKA primerjamo z nogometnim moštvom Barcelone. Tudi Katalonci niso vedno prvi, a so vedno pri vrhu,« pravi 34-letni Kirilenko po zmagoslavju v regionalni ligi VTB, ki šteje tudi za rusko prvenstvo; v finalu je CSKA prekosil Himki s 3:0. Kar 13 sezon je igral v elitni ameriški ligi, od teh deset pri Utahu, in v tem času zaslužil 107 milijonov dolarjev. Leta 2004 je nastopil na tekmi All-Star lige NBA, dve sezoni pozneje se je uvrstil v najboljšo obrambno peterko prvenstva, vmes pa je bil tudi najuspešnejši po številu blokad (povp. 3,32). Ob tem je bil najboljši evropski košarkar v letih 2007 in 2012 ter MVP na EP 2007.

Kirilenko je zadnjič nastopil pod ameriškimi koši novembra lani v dresu Brooklyna, katerega lastnik je Mihail Prohorov, ki je pred leti na veliko vlagal v CSKA in ima več kot deset milijard evrov vredno premoženje. Za umik se je odločil, da bi stal ob strani soprogi Maši, priljubljeni pop pevki in hčerki nekdanjega košarkarja Andreja Lopatova, pri zapleteni nosečnosti, po rojstvu njunega četrtega otroka pa se je vrnil v Moskvo. Liga NBA mu je vendarle ostala v žilah, letošnji finale pa spremlja s toliko večjim zanimanje, saj za Cleveland odlično igra center Timofej Mozgov, za krmilom moštva pa je trener David Blatt, ki je vodil rusko reprezentanco v letih 2006-2012 in z njo dosegel velike uspehe. »Zelo sem ponosen nanju. David je odličen strokovnjak, Timofej pa iz leta v leto izjemno napreduje. Vedno sem mu poskušal dopovedati, da je zelo lahko odigrati imenitno tekmo, zelo težko pa ohraniti visoko raven predstav. Pri 28 letih je postal stabilen košarkar in v svoji peti ameriški sezoni bo morda postal prvi Rus z naslovom prvaka lige NBA,« pravi Andrej Kirilenko.

Pod ameriške obroče je zamikalo tudi Sašo Kauna, ki je v ZDA obiskoval že srednjo šolo in univerzo Kanzas ter se leta 2008 uvrstil na 56. mesto nabora lige NBA; izbral ga je Seattle in nato prepustil prav Clevelandu. Toda od tedaj je branil le barve CSKA, ki se jih je letos očitno zasitil, čeprav je star šele 30 let. Sprva je napovedal upokojitev, nato pa se popravil, da je končal igralsko kariero v Evropi. »Košarka mi ni več v takšno veselje kot nekoč, zato moram nekaj spremeniti. Zaokrožil sem avanturo v Rusiji in bržkone tudi na stari celini, nisem pa še povsem opravil z žogo. Če bi dobil priložnost za igranje v ligi NBA, bi o njej temeljito premislil,« pravi Kaun, ki je v minuli evroligaški sezoni dosegel povprečje 9,9 točke in 4,5 skoka ter ne kaže namena, da bi podaljšal kariero zaradi septembrskega EP, na katerem Rusi poleg Mozgova pričakujejo v reprezentanci tudi Alekseja Šveda iz New Yorka, medtem ko njihovega tretjega »nbajevca« Sergeja Karaseva (Brooklyn) po poškodbi kolena ni med kandidati. Kaun pa vendarle ne skriva, kaj bo počel v prihodnosti, če bo dobil Blattovo vabilo iz Clevelanda ali ne: posvetil se bo računalniškemu programiranju, ki se ga je izučil v ZDA.