NBA: Boston tretjič zapored, se Vročica še lahko vrne?

Košarkarji Bostona so v finalu vzhodne konference NBA tretjič zapored premagali Miami in povedli s 3:2 v zmagah.

Objavljeno
06. junij 2012 10.07
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Miami - Košarkarsko moštvo Boston Celtics je v severnoameriški košarkarski ligi NBA v gosteh premagalo Miami Heat s 94:90 in v finalu vzhodne konference vodi s 3:2 v zmagah. Boston je torej le še korak oddaljen od uvrstitve v finale, zvezdniki Miamija pa so, podobno kot San Antonio proti Oklahomi na zahodu, popustili po uspešnem nizu in so na robu izpada.

Pierce zadel odločilno trojko

Glavna junaka zmage Keltov sta bila Kevin Garnett, ki je vpisal 26 točk in 11 skokov, in Paul Pierce, ki pa je ob 19 točkah prispeval še odločilno trojko za prednost gostov minuto pred koncem.

»Nič še nismo storili. Borimo se z izjemno ekipo. Vračamo se v Boston, toda ravno zato, moramo igrati še bolje. Ne bodo se še vdali,« je po tretji zmagi povedal trener Bostona Doc Rivers.

V vrstah Miamija sta bila daleč najboljša LeBron James s 30 točkami in 13 skoki ter Dwyane Wade s 27 točkami. Nihče izmed preostalih domačih košarkarjev ni dosegel dvomestnega števila košev, na drugi strani je deset ali več točk zmogla peterica igralcev.

»Seveda si nismo želeli pristati v takšnem položaju, vseeno pa nas košarkarji Bostona niso nadigrali. Imeli smo priložnost, da doma spet prevzamemo vodstvo, toda nismo je izkoristili. Zato bomo pač morali v Boston in tam zmagati,« je povedal James.

Vzponi in padci, a na koncu zmaga

Kelti so sicer na tekmi v drugi četrtini zaostajali že za 13 točk, zaostanek v tretji zmanjšali na devet, a se vedno znova vrnili v igro. »Ostali smo v igri. Prežoiveli smo težko prvo četrtino in prvi polčas. Padli smo, a se nato znova vrnili,« je opisal Garnett.

Kljub 41-odstotnemu metu iz igre so gostje, ki so izgubili tudi skok (39:49), v obeh primerih našli odgovor za priključek. Poleg tega jim je v ključnih trenutkih uspelo zaustaviti Jamesa, ki v osmih minutah zadnje četrtine ni dosegel niti točke.

Še pred tednom dni so o ekipi Bostona pisali, da je prestara, da bi se lahko uvrstila v finale. Tri tekme za tem, da je od skupne zmage na vzhodu oddaljena še korak, Miami pa je kar naenkrat na robu izpada.

Šesta, morebiti že odločilna tekma, bo v noči na petek v Bostonu. V noči na četrtek bo na zahodu tudi šesta tekma med Oklahomo in San Antoniom. Tudi Oklahoma je dosegla tri zmage zapored in v seriji povedla s 3:2. Finale lige NBA se bo začel 12. junija.

Končnica NBA, finale vzhoda, peta tekma:

Miami Heat - Boston Celtics 90:94;

Boston vodi s 3:2 v zmagah.