NBA: Golden State po letu suše vnovič na prestolu (VIDEO)

Košarkarski Bojevniki so v peti finalni tekmi s 129:120 ugnali Cleveland in se drugič v treh sezonah veselili laskave trofeje.

Objavljeno
13. junij 2017 08.13
J. P.
J. P.

Oakland - Dan po zmagovalcu hokejske lige NHL (Pittsburgh Penguins) je onkraj »luže« znan tudi lastnik šampionskega prstana v košarkarski ligi NBA. To je moštvo Golden State Warriors, ki je na prestol sédlo drugič v zadnjih treh letih, lani pa lovoriko oddalo Clevelandu. Ta dva tekmeca sta se sicer udarila že v tretjem zaporednem finalu, v katerem so morali Bojevniki enkrat samkrat na kolena, v sinočnjem petem obračunu pred nabito polnimi tribunami domače dvorane Oracle Arena pa so bili boljši s 129:120.

Tudi v celotni končnici so novi/stari prvaki enkrat samkrat priznati premoč tekmecu, po kar 15 zaporednih zmagah, kar je rekord v štirih glavnih severnoameriških moštvenih tekmovanjih, so v četrtem finalnem obračunu v Clevelandu grdo izgubili (116:137), s čimer pa so tekmecu zgolj za kratko podaljšali upanje. Danes so vnovič dokazali svojo silovito moč in poskrbeli, da so sezono končali z odličnimi 83 zmagami in le 16 porazi. Zanje je to peta lovorika v klubski zgodovini, tretja pod zdajšnjim imenom. 

Gostje so sicer dvoboj začeli tako, kot so prejšnjega končali - lahkotno in učinkovito, v uvodni četrtini so dosegli kar 37 točk in na odmor odnesli štiri točke naskoka. To je Bojevnike podžgalo do te mere, da so hitro zavihali rokave in šampionsko odgovorili: že v začetku drugega dela so namreč z delnim izidom kar 22:2 (!) postavili stvari na svoje mesto, udobne zaloge pa do konca niso več izpustili iz rok. Ob polčasu so bili enajst točk spredaj, a se je Cleveland s skrajnimi napori še enkrat vrnil v igro.

V začetku zadnje četrtine se je namreč približal na le še tri točke zaostanka, a ne za dolgo, domači zvezdniki so hitro poskrbeli, da je razlika spet poskočila na +10. Ko je slabe štiri minute pred zadnjim piskom sirene narasla na velikih 14 točk (122:108), se je zasluženo rajanje v Oracle Areni, v katero je bilo mogoče priti, če si za vstopnice odštel tja do 975 dolarjev (rekorder je bil za par vstopnic v prvi vrsti pripravljen plačati celo vrtoglavih 133.000 »zelencev«), lahko začelo.

Clevelandu se torej ni posrečilo postati prvo moštvo v zgodovini lige NBA, ki bi se do šampionske lovorike dokopalo po zaostanku z 0:3 v finalni seriji, ki so jo tako košarkarji Golden Stata dobili s 4:1. Vnovič, kot že vso končnico, je izstopal 28-letni krilni igralec Kevin Durant, ki se je pred sezono k novemu delodajalcu preselil z enim samim ciljem - prvič v karieri dvigniti zmagovalno lovoriko! Posrečilo se mu je, sinoči je k odločilni zmagi prispeval velikih 39 točk ob metu iz igre 14:20, vpisal je tudi pet trojk (iz osmih poskusov), sedem skokov in pet asistenc.

V prejšnjih štirih finalnih dvobojih je Durant zabeležil 38, 33, 31 in 35 točk, torej je serijo končal z neverjetnim povprečjem doseženih 35,2 točke na tekmo. Danes mu je odlično pomagal tudi Stephen Curry z dvojnim dvojčkom za 34 točk in deset podaj, pri Golden Statu je sicer vrhunsko deloval met z razdalje, prvaki so namreč zadeli kar 14 trojk. V vrstah poražencev je bil še enkrat več neustavljiv LeBron James, a je bil njegov dvojni dvojček za 41 točk in 13 skokov premalo za uspeh. LeBron je bil, podobno kot Durant, vso finalno serijo pri metu, na prejšnjih tekmah je namreč dosegel 28, 29, 39 in 31 točk oziroma 33,6 na obračun.

Finalno serijo sta zaznamovala Kevin Durant in LeBron James. Foto: Kyle Terada/Reuters.

 

GOLDEN STATE WARRIORS : CLEVELAND CAVALIERS 129:120 (98:93, 71:60, 33:37) - v zmagah 4:1

Oakland, dvorana Oracle Arena, gledalcev 19.596.

Golden State Warriors: Durant 39, Curry 34, Iguodala 20, Thompson 11, Green 10, McCaw 6, Livingston 5, West 4.

Cleveland Cavaliers: James 41, Irving 26, Smith 25, Thompson 15, Love 6, Jefferson 4, Korver 3.