NBA: James in Dellavedova preprečila preobrat Golden Stata v Quicken Loans Areni

Cleveland Cavaliers so na domači tekmi finala premagali Golden State Warriors s 96:91. LeBron James je dosegel 40 točk.

Objavljeno
10. junij 2015 07.45
Posodobljeno
10. junij 2015 08.13
BASKET-NBA-FINALS-WARRIORS-CAVALIERS
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Cleveland - Košarkarji Clevelanda so dobili tretjo tekmo finala lige NBA proti Golden Statu s 96:91 in v zmagah vodijo z 2:1.

Glavni junak tekme je bil kdo drug kot domači zvezdnik LeBron James. Ta je dosegel 40 točk (met iz igre 14-34), 12 skokov, 8 podaj in 4 ukradene žoge, na treh tekmah finala pa je skupno vknjižil 123 točk, kar je nov rekord lige. Ob Jamesu je bil zelo razpoložen tudi Matthew Dellavedova, ki je z 20 točkami postavil osebni rekord končnice.

Pri Golden Statu je bil najboljši strelec Stephen Curry, ki je 17 izmed svojih 27 točk dosegel v zadnji četrtini, Andre Iguodala jih je dodal 15.

Četrta tekma bo v noči s četrtka na petek v Clevelandu.

James blestel od prve minute, Curry nerazpoložen v prvem polčasu

Tekmo so bolje začeli gostitelji in po petih minutah vodili z 12:5, pri čemer je James dosegel polovico vseh točk Clevelanda.

Domačini v prvem polčasu niso zaostajali niti enkrat, Golden State pa se je kljub nerazpoloženemu Curryju (3 točke) držal v igri in ob glavnem odmoru zaostajal za sedem (37:44).

Izbruh Clevelanda v drugem polčasu, Curry se je zbudil prepozno

Cleveland je v drugem polčasu dvignil tempo igre. Za to sta imela največ zaslug James in Dellavedova, ki sta skupaj dosegla prvih 19 točk domačega moštva (James 9 in Dellavedova 10), to pa je slabe tri minute pred koncem četrtine vodilo že za dvajset (68:48).

Bojevnike je v zadnjih dvanajstih minutah čakalo veliko dela, saj so zaostajali za 17 točk (55:72). Njihov začetek je bil prepričljiv, saj so dosegli 13 izmed prvih 15 točk in se približali na le na šest točk (68:74), 2 minuti in 45 sekund pred koncem pa je ekipi ločila le še točka (80:81).

Takrat sta pri Clevelandu odgovornost ponovno prevzela Dellavedova in James. Prvi je dosegel tri zaporedne točke, drugi pa dodal trojko in gostitelji so pobegnili na sedem točk (87:80), prednost pa so zadržali vse do konca.

James pohvalil Dellavedovo, Blatta ne motijo zgrešeni meti prvega zvezdnika

Prvi strelec tekme LeBron James po tekmi ni bil jezen, ker je njegovo moštvo skoraj zapravilo dvajset točk prednosti: »Našo ekipo sestavljalo mladi igralci. Svojim soigralcem sem povedal, da je vse v redu. Ta skupina igralcev še ni doživela veliko podobnih situacij, če sploh kakšno. Zadnjih devetdeset sekund današnje tekme je bil jasen pokazatelj, da se moramo še veliko naučiti. Vedno sem govoril, da se v življenju največ naučiš iz izkušenj,« je povedal James in dodal nekaj besed o Dellavedovi: »Je zelo pomemben igralec za našo ekipo. Danes je večkrat pokazal, da se bo prvi vrgel za odbito žogo. Boril se bo do zadnjega atoma energije.«

Trener Clevelanda David Blatt je na novinarski konferenci dobil vprašanje, ali ga je zmotilo, da je James zgrešil kar dvajset metov iz igre. Njegov odgovor je bil: »Ta podatek me je presenetil. Med tekmo nisem imel občutka, da je zgrešil veliko metov. Mislim, da je igral odlično in nadzoroval potek tekme, po mojem mnenju se ni odločal za slabe mete. V kolikor bo tako igral tudi v prihodnje, me ne bodo motile takšne številke o zgrešenih metih,« je povedal Blatt.

Finale lige NBA

Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 96:91 /2:1/