NBA: James s trojnim dvojčkom poskrbel za izenačitev finalne serije

Košarkarji Clevelanda so na drugi tekmi finala lige NBA po podaljšku premagali Golden State s 95:93.

Objavljeno
08. junij 2015 09.40
SPO-BKO-BKN-2015-NBA-FINALS---GAME-TWO
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Oakland - Košarkarji Clevelanda so navkljub oslabljeni zasedbi dobili drugo tekmo finala lige NBA, v Oaklandu so po podaljšku slavili s 95:93.

Čeprav sta pri Clevelandu že zaključila sezono pomembna člana Kyrie Irving in Kevin Love, pa ima moštvo v svojih vrstah izjemnega Lebrona Jamesa, ki se izkazal z 39 točkami (met 11-35), 16 skoki in 11 podajami, dvomestno število točk sta dosegla še Timofej Mozgov (17 točk in 11 podaj) in J.R. Smith (13).

»Naša ekipa je z veseljem sprejela dejstvo, da so nas mnogi odpisali, zlasti po poškodbi Irvinga. Manjkata nam dva All-star igralca in ne vem, če bi katerokoli drugo moštvo uspelo narediti to, kar je nam. Igralci so to vzeli zelo osebno. Dosegli smo veliko zmago, sicer ne z lepo košarko (Cleveland je iz igre metal le z 32,2-odstotno uspešnostjo, op. p.), a tako trenutno igramo,« je povedal James.

Pri Golden Statu je bil najboljši strelec Klay Thompson s 34 točkami, razočaral pa je organizator igre Stephen Curry, ki je zadel le 5 izmed 23 metov iz igre (19 točk) in izgubil 6 žog.

»Danes sem zgrešil mete, ki jih običajno zadenem. Takoj, ko sem izpustil žogo iz rok, sem vedel, da ne bo šla skozi obroč. Ne vem, v čem je bila težava. Nisem bil v pravem ritmu in nisem ga našel do konca tekme. A en slab večer ne bo vplival na mojo samozavest,« je pojasnil Curry.

Tretja tekma bo v noči s torka na sredo v Clevelandu.

Thompson odgovarjal na koše Jamesa

Gledalci v dvorani Oracle Arena so v prvem polčasu videli strelski dvoboj Klaya Thompsona in LeBrona Jamesa. V prvi četrtini je bil uspešnejši James, ki je dosegel 10 izmed 20 točk svojega moštva, medtem ko je Thompson dosegel eno manj, izid je bil 20:20.

Ista košarkarja sta v drugi četrtini nadaljevala z odličnima igrama. James je dosegel 7 izmed prvih 10 točk Clevelanda, Thompson pa 7 izmed prvih 9 Golden Stata. Gostujoče moštvo je tem delu igre vodilo za največ 7 točk (40:33), vendar pa so se domačini do konca polčasa približali na dve (45.47). Tako James kot Thompson sta prvi del tekme končala s po 20 točkami.

Vrnitev Golden Stata po -11

Tretja četrtina ni postregla z atraktivno igro, saj sta ekipi skupaj dosegli le 29 točk, pred zadnjimi dvanajstimi minutami pa so bili v boljšem položaju gostje (62:59).

Ti so odlično začeli četrto četrtino in si pet minut pred koncem priigrali enajst točk prednosti (79:68). Manj kot dve minuti pred koncem je njihova prednost znašala še pet točk, nato pa je Harrison Barnes s tremi zaporednimi točkami približal Golden State le na koš razlike, Curry pa je osem sekund pred iztekom rednega dela zadel za podaljšek (87:87).

Cleveland je imel na začetku podaljška več od igre in si priigral pet točk naskoka (92:87), vendar je Golden State v igro vrnil Draymond Green (91:92), njegov prispevek pa je s prostima metoma nadgradil Curry in gostitelji so prešli v vodstvo (93:92).

A Golden State tokrat ni ponovil dosežka s prve tekme, ko je dobil podaljšek. Pomembno vlogo pri tem je imel gostujoči košarkar Matthew Dellavedova, ki je deset sekund pred koncem ohranil mirne živce in zadel oba prosta meta. Na drugi strani je bil iz igre neuspešen Curry, tekmo pa je z zadetim prostim metom zaokrožil James.

Finale lige NBA

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 93:95 (po podaljšku) /1:1/