NBA: LeBron v slogu največjih legend izsilil še sedmo tekmo

LeBron James je na šesti tekmi konferenčnega finala na Vzhodu proti Bostonu dosegel kar 45 točk in 15 skokov.

Objavljeno
08. junij 2012 07.57
Posodobljeno
08. junij 2012 08.18
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Boston - Na šesti tekmi konferenčnega finala na Vzhodu je LeBron James v Bostonu spisal novo poglavje v košarkarski zgodovini. Za izenačenje na 3:3 v zmagah je namreč dosegel kar 45 točk in 15 skokov ter tako izenačil dosežek slovitega Wilta Chamberlaina.

Miami je tako na krilih »kralja Jamesa« prišel do zmage nad Bostonom (98:79) in izsilil sedmo odločilno tekmo, ki bo odločala o potniku v veliki finale, kjer že čaka Oklahoma. »Bil je popolnoma neustrašen, kar je bilo nalezljivo. Impresioniran sem nad njegovim pristopom v zadnjih 48 urah, ne samo nad njim, ampak nad celotno ekipo. Nihče ne mara biti pokopan, še preden je mrtev,« je malce poetično dejal trener Vročice Erik Spoelstra.

Tudi sam LeBron, ki je na vseh šestih tekmah konferenčnega finala dosegel vsaj 25 točk, je bil zadovoljen s svojo predstavo. »V okolju, kot je naše, si želiš imeti tako pomembno tekmo. Želim sem pomagati svojemu moštvu, ne glede na to, kaj se dogaja na parketu. To je bil za nas test poguma in zelo pozitivno je videti, da smo se lahko vrnili po bolečem porazu na domačem parketu na peti tekmi,« je dejal najkoristnejši igralec rednega dela sezone.

Miami je že od prve minute igral odločno in z enim samim ciljem - priti do tretje zmage, ki ohranja upe na igranje v velikem finalu. LeBron je uprizoril eno svojih najboljših predstav v končnici, saj je zadel kar 19 od skupno 26 metov iz igre (73 odstotni met!), Dwayne Wade je zbral 17 točk. Kelti lahko razloge za poraz iščejo tudi v izjemno slabem metu za tri točke, saj so zadeli en sam met izza črte /13/14).

»Upam, da boste sedaj nehali govoriti o LeBronu kot igralcu, ki zataji na pomembnih tekmah. Nocoj je bil zelo dober. To tekmo moramo pozabiti in razmišljati le o ključni sedmi tekmi,« je dejal trener Bostona Doc Rivers. Od njegovih varovancev je bil še najbolj razpoložen Rojan Rondo (21), Kevin Garnett in Brandon Bass sta jih dodala po 12, odpovedal pa je Paul Pierce, ki se je ustavil pri le devetih točkah (met iz igre 4/18). 

Izid lige NBA

Finale vzhodne konference

Boston Celtics - Miami Heat 79:98

(izid v zmagah je izenačen 3:3)

Nekaj potez LeBrona na šesti tekmi