NBA: Miami sezono pričel šampionsko, prvi poraz Jezernikov

Po večmesečnem premoru se je z podelitvijo šampionskih prstanov košarkarjem Miami Heat začela nova sezona lige NBA.

Objavljeno
31. oktober 2012 09.31
NBA/
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Miami - Z uvodnimi tremi tekmami se je sinoči preko luže začela težko pričakovano nova sezona košarkarske lige NBA. Dogajanje se je v Miamiju pričelo z uradno slovesnostjo, po kateri so košarkarji Vročice dobili svoje šampionske prstane, ki jim jih je podelil lastnik kluba Micky Arison.

Na uvodni tekmi so LeBron James in druščina gostili Boston Celtics in prišli do gladke zmage s 120:107. »Po čustvenem uvodu v prvo tekmo je bilo pomembno, da smo sezono pričeli z zmago. To je bil poseben trenutek za vse člane moštvo, kot tudi celotno osebje v klubu,« je po tekmi dejal domači strateg Erik Spoelstra.

Pri Miamiju se je zdelo kot da se je čas ustavil, saj je »Velika trojica« nadaljevala tam, kjer je končala preteklo sezono. Dwayne Wade je dosegel 29 točk, LeBron jih je dodal 26 in imel ob tem tudi 10 skokov, Chris Bosh pa je v statistiko prav tako dodal 19 točk in 10 skokov.

Tekma je bila nekaj posebnega za Rayja Allana, saj je poleti zapustil prav Boston in oblekel dres Miamija. Odlični ostrostrelec je svojemu nekdanjemu moštvu nasul 19 točk in po dvoboju dejal: »Nikoli si ne bi mislil, da me bodo navijači sprejeli na tako pozitiven način. Hvala vsem.«

Miami je imel pobudo celoten prvi polčas, ki so ga dobili s 62:54. Ob koncu tretje četrtine je na klop odšel LeBron, ki je čutil  bolečine v desni nogi. Ko je domači zvezdnik spet stopil na parket v začetku zadnje četrtine, je njegovo moštvo že odločilo tekmo (93:76). »Zagrabil me je krč in v takem trenutku je najbolje za nekaj minut počiti. Dobili smo prvo tekmo, sedaj nas čaka še cela sezona,« je dejal MVP rednega dela in finala v pretekli sezoni.

Za nekaj iskric sta poskrbela Wade in Rojan Rondo (20 točk, 13 asistenc). Gostujoči zvezdnik je namreč Wada prijel za vrat, v trenutku, ko je slednji skušal prodreti pod koš. Wade se je za trenutek ustavil in zdelo se je kot da bo žogo vrgel Rondoju v glavo, a si je še zadnji hip premislil. »To je bila podla poteza. Toda naj svoje opravi vodstvo lige. Jasno se je videlo, da me je zgrabil z obema rokama,« je dejal Wade.

Okrepljeni Jezerniki klonili proti Dallasu

Na nasprotni strani pa so močno okrepljeni Los Angeles Lakersi novo sezono pričeli s porazom proti Dallasu v domači Staples dvorani (99:91). Za Jezernike je kljub ugibanjem zaigral tudi Dwight Howard, ki na svoji prvi tekmi v LA dosegel 19 točk (prosti meti 3/14) in 10 skokov, a v zadnjih minutah ni mogel pomagati svoji ekipi, saj je zaradi prevelikega števila osebnih napak obsedel na klopi.

Druga zvenečena okrepitev Steve Nash očitno še ni v pravi formi, zbral je le sedem točk in štiri asistence, medtem ko je Kobe Bryant kljub rahli poškodbi že deloval v polnem pogonu (22 točk). Ob odsotnosti poškodovanega Dirka Nowitzkega se je pri Dallasu razigral Darren Collison (17 točk).

»Naj se ne sliši kot izgovor, toda čas bo prinesel rezultate. Nismo še imeli priložnosti, da bi skupaj igrali toliko kot bi hoteli...Postajali bomo vse boljši,« je po tekmi dejal Howard.

»Kot veste, imamo v tej sezoni visoke cilje, ki jih bomo skušali uresničiti. Skušali bomo šampionske prstane prinesti tja, kamor spadajo, torej v LA,« je samozavestno dejal Bryant.

Na tretji tekmi so Cleveland Cavaliers ugnali Washington Wizards.

Izidi uvodnega kola košarkarske lige NBA:

Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 94:84

Miami Heat - Boston Celtics 120:107

Los Angeles Lakers - Dallas 91:99