NBA: San Antonio tone, Oklahoma v nizu do finala?

V finalu zahodne konference lige NBA je Oklahoma premagala  San Antonio s 108:103 in prišla do tretje zaporedne zmage.

Objavljeno
05. junij 2012 10.14
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

San Antonio - Na peti tekmi konferenčnega finala zahoda v severnoameriški košarkarski ligi so košarkarji Oklahome s 108:103 premagali San Antonio. To je že njihova tretja zaporedna zmaga, s katero so v finalni seriji na štiri zmage povedli s 3:2. 

Oklahoma je tako prekinilia izjemen niz San Antonia, ki je še  iz rednega dela nanizal kar 20 zaporednih zmag. Čeprav so Ostroge s svojim nizom veljale za velikega favorita za šampionski prstan, so po nekaj dneh in teh zaporednih porazih na robu izpada. Oklahoma lahko delo dokonča že v noči na četrtek na domačem igrišču in se prvič po letu 1996 uvrsti v veliki finale.

Ginobili s trojko zapravil izenačenje

Srečanje je bilo razburljivo in polno preobratov. Gostje so imeli na začetku drugega polčasa že 14 točk prednosti, nato se je v ospredje prebil San Antonio, zadnjo četrtino pa so znova bolje začeli gostje. Devet minut pred koncem tekme so imeli trinajst točk naskoka. Na sceno je tedaj stopil Tim Duncan in San Antonio minuto do konca približal vsega na koš zaostanka. Gostitelji so imeli celo priložnost za izenačenje, vendar je Ginobili zgrešil trojko s težkega položaja.

Tekmo je z natančnim izvajanjem prostih metom 0,8 sekunde pred koncem odločil Kevin Durant, ki je za zmagovalce dosegel 27 točk, od tega 22 v drugem polčasu. Russell Westbrook jih je dodal 23 in 12 podaj, na domači strani pa je Ginobili zbral 34 točk.

Popovich: Serije bo hitro konec

»Ta zmaga je rezultat ekipnega dela. Vsak je opravil svojo nalogo. Igrali smo močno, kot smo le lahko,« je povedal trener Oklahome Scott Brooks.

»Danes se nismo borili. Zlasti v prvem polčasu so bili igralci neprepoznavni. Če smo na prejšnjih tekmah solidno odigrali tri četrtine, smo tokrat zgledno odigrali zgolj dve. Od takem pristopu bo serije hitro konec,«je dejal trener San Antonia Gregg Popovich.

Naslednja tekma bo v noči iz srede na četrtek po našem času v Oklahomi, morebitna sedma pa konec tedna ponovno v San Antoniu.Oklahoma bi z uvrstitvijo v finale postala šele 15. ekipa v NBA, ki bi nadoknadila zaostanek 0:2 v zmagah. Nazadnje je to uspelo prav San Antoniu pred štirimi leti proti New Orleansu.

Napeto bo tudi v finalu vzhoda, kjer je rezultat med Miamijem in Bostonom izenačen na 2:2.

Izid, konferenčni finale, zahod, 5. tekma:

San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 103:108

Oklahoma vodi s 3:2 v zmagah