NBA: slavje v Philadelphii in razočaranje v Chicagu, »umazani« Garnett utišal kritike

Philadelphia in Boston sta se že uvrstila v polfinale na Vzhodu, na Zahodu je Denver izenačil izid v zmagah proti Jezernikom.

Objavljeno
11. maj 2012 08.07
Posodobljeno
11. maj 2012 08.44
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Po dolgih osmih letih čakanja se je moštvu Philadelphia 76ers vendarle uspelo prebiti v polfinale vzhodne konference. Sinoči so namreč prišli do četrte zmage nad Chicagom (79:78), ki je bilo sicer najbolj uspešno moštvo na Vzhodu. Veselo je bilo tudi v Bostonu, saj so Kelti prav tako prišli do četrte zmage nad Atlatnom, ki jim je prinesla nastop v polfinalu.

Biki v končnici letos niso imeli sreče, saj se je najprej poškodoval lanskoletni MVP Derrick Rose, na zadnjih treh tekmah ni igral niti Joakim Noah. Brez obeh zvezdnikov se nekdanje moštvo slovitega Michaela Jordana ni moglo kosati s košarkarji Philadelphie, ki je sinoči do zmage prišlo dve sekundi pred koncem, ko je oba prosta meta na veselje 20,362 domačih navijačev zadel Andre Iguodala.

»Mislim, da smo tokrat naredili vse, kar je bilo v naši moči, da bi prišli do zmage. Sem razočaran nad porazom, toda nikakor nisem razočaran nad tem, kar je prikazala moja ekipa,« je dejal trener Chicaga Tom Thibodeau.

Veteran Garnett odgovoril na žalitve

Tudi Kelti so si zagotovili nastop v konferenčnem polfinalu, za kar pa se lahko zahvalijo najbolj izkušenemu članu svojega moštva. Kevin Garnett je namreč s 28 točkami in 14 skoki lastnoročno poskrbel za novo zmago nad Atlanto (83:80) in tako na najboljši možni način odgovoril njihovemu lastniku Michaelu Gaeronu, ki ga je opisal kot najbolj »umazanega« igralca v ligi.

»Rad bi se zahvalil lastniku Atlante,  ker mi je vlil dodatno motivacijo za to tekmo. Moj edini nasvet zanje je, da naj naslednjič preden odpre svoja usta, dobro premisli kaj bo rekel,« je priložnost za odgovor na žalitev izkoristil 36-letni veteran. Paul Pierce je tokrat prispeval 18 točk, Rajon Rondo pa se je ustavil pri 14.

Odločala bo sedma tekma

Vse bolj vroče pa postaja na Zahodu, kjer je Denver presenetljivo uspel izničiti zaostanek s 3:1 v zmagah, saj je sinoči po novem slavju na domačem parketu izenačil na 3:3. Izjemno predstavo je prikazal Ty Lawson (34 točk), Corey Brewer jih je dodal 18 in Denver je prišel do zmage s kar 113:96.

Kljub bolečinam v trebuhu, zaradi česar je bil prisiljen izpustiti dopoldanski trening, je v dresu Jezernikov svojo nalogo spet odlično opravil Kobe Bryant (31). Še naprej velik dolžnik ostaja španski zvezdnik Pau Gasol, ki je tokrat zbral le skromni dve točki (met 1/10!), Andrew Bynum je sicer ujel 16 skokov, a imel pri 11 točkah slab odstotek iz igre (4/11).

»Kobe je na parket stopil kljub zdravstvenim težavam in dal vse od sebe, da bi nam skušal priboriti zmago. Ni si zaslužil takšnega poraza, še bolj pa boli, da je bil daleč najbolj borben igralec na parketu. Naša druga najboljša igralca sta Bynum in Gasol, toda resnici na ljubo, na prihodnjih tekmah bosta morala igrati precej bolje,« je bil nezadovoljen trener Jezernikov Mike Brown.

Izidi lige NBA, 1. kolo končnice

Vzhodna konferenca

Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 79:78

(Philadelphia je zmagala s skupnim izidom 4:2)

Boston Celtic - Atlanta Hawks 83:80

(Boston je zmagala s skupnim izidom 4:2)

Zahodna konferenca

Denver Buggets - Los Angeles Lakers 113:96

(izid v zmagah je izenačen na 3:3)