NBA: Washington tudi v Atlanti pripravil presenečenje

Washington Wizards so v prvi tekmi konferenčnega polfinala ugnali Atlanto Hawks s 104:98. Golden State boljši od Memphisa.

Objavljeno
04. maj 2015 00.27
SPO-BKO-BKN-WASHINGTON-WIZARDS-V-ATLANTA-HAWKS---GAME-ONE
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Atlanta - Košarkarji Washington Wizards so po presenetljivo ekspresni izločitvi moštva Toronto Raptors v prvem kolu končnice tudi v konferenčnem polfinalu začeli izjemno. Favorizirano Atlanto Hawks so v gosteh ugnali s 104:98 in postali prvo moštvo v zgodovini lige NBA, ki je dobilo štiri zaporedne gostujoče uvodne tekme v končnici. Golden State prepričljivo boljši od Memphisa z Benom Udrihom.

Čarovniki so najuspešnejše moštvo na vzhodu v rednem delu deklasirali predvsem v zadnji četrtini, ko jih je z nekaj pomembnimi koši reševal Otto Porter, zmago pa jim je dobrih 14 sekund pred koncem dokončno zagotovil visoki Poljak Marcin Gortat. A nobenega od omenjenih košarkarjev ne moremo razglasiti za glavnega junaka presenetljive zmage nad Atlanto. Z junaško predstavo je ob boku sijajnega Johna Walla namreč postregel Bradley Beal, ki si je v tretji četrtini ob pristanku na nogo Ala Horforda zvil gleženj in odšepal z igrišča, nato pa se vrnil in odigral fantastično.

Ostrostrelec Washingtona je dosegel 28 točk in dodal 7 skokov, ob tem pa zelo dobro zaustavljal enega najboljših strelcev z razdalje nasploh Kyla Korverja, ki je tokrat zbral 13 točk (met iz igre 5:15). Zelo dobro tekmo je vnovič odigral Bealov partner na branilskem položaju Wall (18 točk, 13 asistenc), izkazal se je tudi veteran Paul Pierce, ki je dosegel 19 točk. Na drugi strani je DeMarre Carroll zbral 24 točk in postal prvi košarkar Atlante po letu 1989, ki je na petih zaporednih tekmah v končnici dosegel vsaj 20 točk. Pred davnimi 26 leti je to uspelo legendarnemu Dominiqueu Wilkinsu.

Druga tekma konferenčnega polfinala bo v noči na sredo znova v Atlanti.

Golden State povsem razorožil Memphis

Prvi nosilec v zahodni konferenci (za razliko od najuspešnejšega moštva vzhoda) na prvi tekmi drugega kola končnice ni dopustil presenečenja. Golden State Warriors so v svoji Oracle Areni s 101:86 ugnali Memphis Grizzlies in pričakovano prevzeli pobudo v seriji.

Pri domačih sta imela še enkrat več vse niti igre v svojih rokah Stephen Curry in Klay Thompson. Prvi je 22 točkam dodal 7 asistenc, drugi pa je dosegel 18 točk in 6 asistenc. Pri gostih je tudi tokrat manjkal poškodovani Mike Conley, njegovo minutažo sta si vnovič razdelila Nick Calathes in Beno Udrih. Slovenski košarkar je v slabih 19 minutah dosegel 7 točk in zbral še po eno asistenco, skok in ukradeno žogo. Calathes je ostal brez točke.

Najuspešnejša v tokrat precej nerazpoloženem Memphisovem kolektivu sta bila Marc Gasol (21 točk, 9 skokov) in Zach Randolph (20 točk, 9 skokov). Dvomestno število točk (15) je pri gostih dosegel le še obrambni specialist Tony Allen.

Tekmeca se bosta drugič v tej seriji srečala v noči na sredo v Golden Statu.

 

NBA, končnica, polfinale:

Zahod:
Golden State Warriors - Memphis Grizzlies 101:86
(Beno Udrih 19 minut, 7 točk, skok, podaja za Memphis)
- Golden State vodi z 1:0 v zmagah.

Vzhod:
Atlanta Hawks - Washington Wizards 89:104
- Washington vodi z 1:0 v zmagah.