Nemci ne prihajajo, da bi prepevali Wagnerjeve opere

Petrol Olimpija bo v 3. kolu LP danes ob 18.30 gostila Bayreuth. Direktor Lisac se trudi, da bi našli nadomestnega organizatorja igre.

Objavljeno
24. oktober 2017 23.17
of Petrol Olimpija in action during ABA league basketball match between Petrol Olimpija and Mornar Bar in Tivoli Hall, Ljubljana on October 21, 2017
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Po dveh gostovanjih (in porazih) ob začetku Fibine lige prvakov bodo košarkarji Petrola Olimpije danes ob 18.30 le dočakali prvi nastop v domačih Stožicah. Toda oddahniti si kaj prida ne morejo: njihov tekmec bo vodilno moštvo v zahtevni skupini C, nemški Bayreuth.

Bayer Leverkusen, Alba Berlin, Skyliners Frankfurt, Bamberg, Ulm, Bayern, Telekom Bonn, Oldenburg ... Seznam nemških moštev, ki so se od osamosvojitve Slovenije uradno pomerila z Olimpijinimi košarkarji, je dolg, danes pa se bo nanj vpisal še Bayreuth. Klub iz mesta s 75.000 prebivalci, ki je precej bolj znano ljubiteljem opere. Sloviti Festspiele je začel prirejati Richard Wagner leta 1871, dandanes pa so vstopnice za enomesečni festival razprodane tudi za deset let vnaprej. Košarkarska zasedba ima precej krajšo zgodovino, saj so jo z zdajšnjimi pravnimi temelji ustanovili šele leta 1999, nemški prvoligaš pa je od leta 2010. Vendar v Slovenijo nikakor ne prihaja prepevat oper ali po izkušnje k tekmecu z veliko bogatejšo tradicijo, temveč po zmago. Sloves državnega prvaka letošnjega evropskega šampiona pač ne vzbuja pretiranega strahu na mednarodni klubski sceni. Ljubljančani so šibke točke razkrili ob porazih s Strasbourgom in Banvitom, še bolj boleče pa v soboto proti Mornarju. Za nekatere slabosti bo edino zdravilo čas, druge bodo postale kronične, pomanjkanje organizatorjev igre zaradi poškodb Talorja Battla in Jana Barbariča pa naj bi sodilo med rešljive težave. Trener Gašper Okorn že deset dni ne more dati odgovora in vztraja, da so na potezi njegovi nadrejeni, Olimpijin direktor Roman Lisac pa je včeraj zagotovil: »Zavedamo se stiske, saj nihče ne uživa v porazih. Trudimo se najti rešitev, a ni lahko najti dobrega in cenovno sprejemljivega dirigenta v tem času. Gre pač za posebno občutljivo igralno mesto. Iščemo in poizvedujemo, prednost pa bi vsekakor imel kdo od prostih slovenskih košarkarjev. Ko sva s predsednikom Tomažem Berločnikom prevzela krmilo, je bilo moštvo že sestavljeno, na srečo pa smo mu lahko dodali Domna Lorbka, ki je hitro dokazal, da je prava okrepitev.«

Na potezi bodo vnovič Jordan Morgan, Gregor Hrovat in Devin Oliver, saj nosijo največje breme v uvodu sezone, dobrodošla pa bo vsakršna pomoč.

Bayreuth – v prejšnjem DP četrti – ima pet Američanov in raznovrstne adute, ki so v glavnem igrali skupaj že lani. Ob zmagah v LP v gosteh nad poljsko Roso Radomom s 96:79 in Strasbourgom doma z 82:80 so bili najučinkovitejši 209 cm visoki center Andreas Seiferth (povp. 19), dirigent Gabe York (17), krilo iz Egipta Assem Marei (14,5), drugi organizator igre James Robinson (10,5), ki je v prejšnji sezoni branil barve Igokee, ter krilna centra Steve Wachalski 10 in De'Mon Brooks 9. V nemški ligi so šesti z izkupičkom 4:2, v nedeljo so klonili v Frankfurtu z 68:72 (strelci za Bayreuth Marei 12, York 10, branilec John Cox 10).

Drugi pari 3. kola v skupini C – Rosa Radom : Umana Venezia 71:81, AEK : Banvit 70:74 (Vidmar 12 točk in 6 skokov); danes: Strasbourg – Estudiantes (20.30); vrstni red: Bayreuth in Estudiantes po 2:0, Umana Venezia in Banvit po 2:1, Strasbourg 1:1, AEK 1:2, Petrol Olimpija 0:2, Rosa Radom 0:3.