Newyorčani imajo dovolj Udriha

Slovenske vrste v košarkarski ligi NBA se bodo očitno dodatne zredčile.

Objavljeno
24. februar 2014 00.21
reut*NBA
B. E., šport
B. E., šport
New York – Ob omembi Bena Udriha ali Aleksandra Vujačiča se dvigne pritisk številnim slovenskim ljubiteljem košarke, saj v minulih letih niso mogli razumeti njunih hamletovskih dilem ob reprezentančnih vabilih. Zato se zdaj pretirano ne menijo za njuni klubski karieri, ki sta ju pripeljali do razpotja.

Da se Udrihu v New Yorku ne obeta nič dobrega, je bilo jasno že 25. decembra lani, ko se je javno (in jezno) odzval na kritike trenerja Mike Woodsona in januarja zahteval od vodilnih mož kluba, naj ga prodajo. Vmes je potekel zadnji rok za prestope igralcev v ligi NBA in čeprav sta Washington in Denver pokazala interes za 31-letnega Slovenca, sta se raje odločila za druge rešitve pri polnjenju vrzeli na mestih organizatorja igre. Potem ko je Udrih presedel 12 tekem v nizu brez priložnosti za igro, ga včeraj sploh ni bilo v zasedbi, ki je v Atlanti klonila z 98:107. Uradno zaradi »bolezni«, toda Woodson je potrdil govorice, da se moštvu obetajo korenite spremembe. Poleg Udriha se je na izhodnih vratih znašel še krilo Metta World Peace.

»Naši klubski šefi se dogovarjajo z njunima zastopnikoma o predčasni prekinitvi sodelovanja in višini odpravnine. Želim jima vse najboljše, svojo pot pa bomo ubrali tudi mi,« je dejal trener Kratkohlačnikov, ki sodijo med večja razočaranja sezone. Lani so bili v rednem delu prvenstva drugo najboljše vzhodno moštvo, zdaj jih najdemo na 11. mestu s 35 porazi v 56 tekmah. Udrih seveda ni ključni krivec zanje, toda ob stopnjevanju malodušja trenerji radi posežejo po takšnih dramatičnih ukrepih.

»Nehal sem šteti, koliko tekem sem presedel. Toda trener odloča, kdo igra in kdo ne. Odločil se je, da me ne potrebuje in njegova beseda je zadnja,« pravi Udrih, ki se je znašel v dodatni nemilosti po okrevanju Raymonda Feltona in Pabla Prigionija. Ker ne skriva želje, da bi se po koncu kariere preizkusil v vlogi trenerja, so ga ameriški novinarji vprašali, ali se je v tej sezoni naučil česa, kar mu bo koristilo v naslednjem obdobju življenja. »Brez komentarja,« je odvrnil Šempetrčan, ki je lani poleti sklenil enoletno pogodbo z New Yorkom, vredno 1,272 milijona dolarjev bruto, torej za 6,1 milijona manj, kot je lani zaslužil v Orlandu. Manjše je bilo tudi njegovo košarkarsko zadovoljstvo, saj je igral le na 31 tekmah s povprečjem 5,6 točke in 3,5 minute v 19 minutah igre.

Zadnja epizoda Aleksandra Vujačića, ki bo 8. marca dopolnil 30 let, v ligi NBA je bila še veliko krajša. Potem ko so ga aprila lani suspendirali pri Anadoluju Efesu, je ob začetku tega meseca sklenil desetdnevno pogodbo z LA Clippers. po izteku pa se njegovi začasni delodajalci niso odločili za podaljšanje. Priča je bil trem zmagam in dvema porazoma trenutno pete zasedbe zahodne konference, priložnost za igro pa je dobil dvakrat v skupni dolžini desetih minut. Dosegel je pet točk in zdaj znova čaka na morebitno priložnost.