Ni Copperfield, da bi imel LeBrona

Union Olimpija v prvem kolu evropskega pokala gosti Lokomotivo Kuban.

Objavljeno
12. oktober 2016 03.30
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Na papirju je pred Olimpijo eden od najtežjih tekmecev, vendar je naloga za njene košarkarje precej lahka. Težav z motivacijo ne bodo imeli, prav tako nihče od njih ne pričakuje zmage, zato bodo le uživali v boju z vrhunskimi tekmeci. In če se bodo izkazali, lahko še opozorijo nase boljše in radodarnejše delodajalce.

Olimpijini košarkarji imajo v teh dneh vedrejše obraze. Najprej so v nedeljo prvič v sezoni zmagali, danes pa jih čaka dvoboj z Lokomotivo Kubanom iz Krasnodarja, v pretekli sezoni polfinalistom evrolige. Za češnjo na torti bo tekma v legendarni mali dvorani Tivoli. Čeprav je v moštvu šest tujcev, drugi slovenski igralci in trenerji dobro vedo, kakšne košarkarske večere je tivolski parket nekoč že doživel. »Rad imam Tivoli. Že proti Mornarju mi je bilo izjemno všeč, da sem spet nazaj,« je z nasmeškom povedal trener Gašper Okorn.

Ampak za obuditev starih spominov ne bosta dovolj le Olimpija in vrhunski tekmec iz Rusije. Dvorana Tivoli potrebuje tudi polne tribune. V nedeljo proti Mornarju v ligi ABA jih je bilo namreč zelo malo, le okoli 300. »Razumem, da je Ljubljana razvajeno mesto. Vemo tudi, kje vse je Olimpija nekoč že igrala, ljudem pa verjetno še ni povsem jasno, da tega ni več. Kljub temu bi lahko bilo na tribunah več ljudi,« je po včerajšnjem dopoldanskem treningu povedal Okorn in potarnal, da moštvo čuti negativno vzdušje okoli kluba. »Občutimo ga v smislu, da ni nič dovolj dobro. Včasih imam občutek, da ljudem ne bi bilo všeč niti to, če bi pripeljali LeBrona Jamesa. Sestavili smo ekipo, ki ustreza proračunu, da bodo vsi igralci lepo redno plačani. Zdaj se vsi norčujejo iz naše ekipe, toda nisem David Copperfield, da bi za ta denar pripeljal kaj boljšega. Je pa res, da so določeni očitki gleda na preteklost tudi zasluženi.«

Pozitivna lastnost poceni ekipe je, da ne bodo nastali novi dolgovi, a druga plat je, da Olimpijini košarkarji lahko dobijo boljšo ponudbo kje drugje in Ljubljani hitro pomahajo v slovo. »Ni skrivnost, da je Brandon Jefferson že na piki bogatejših klubov, ampak kaj naj? Da ga ne pustim igrati tri tekme? Tako je v tem svetu, več mu ne moremo ponuditi,« je priznal Olimpijin trener.

Zatrjuje, da bo njegovo moštvo znova prikazalo bojevito igro. Še vedno je sicer svež spomin na slabokrvno predstavo proti Krki, trener pa pravi, da so njegovi igralci tedaj prejeli rumeni karton. »Pričakujem, da bomo našo najboljšo igro pokazali po božiču, saj bomo imeli takrat pravi trening. Zdaj imamo ogromno tekem. Po Kubanu imamo le en dan časa, da se pripravimo za Polzelo. Ko bomo odigrali s Polzelo, bomo takoj odhiteli v Ljubljano in naslednji dan že potovali z avtobusom proti Beogradu na tekmo s Partizanom. V vrhunski košarki je to zelo malo časa za pripravo.«

V Olimpijini zasedbi še vedno manjka en igralec – poškodovani krilni center Marko Mlađan. »Spet je začutil bolečino, ima neugodno poškodbo nad kolkom. Pri določenih gibih ga zelo boli. Poškodoval se je v Sremski Mitrovici. Gostitelji niso ustrezno pobrisali parketa, potem ko je padel Rade Zagorac. In v naslednjem napadu je tam padel Mlađan, naredil špago in se poškodoval,« je kar malce jezno razložil Okorn.

Evropski pokal, prvo kolo skupine D

Valencia - Ratiopharm Ulm (19)

Union Olimpija - Lokomotiva Kuban (20.30)

Hapoel Jeruzalem je prost