Niso se tako zabavali, kot so načrtovali

ZDA v zadnji tekmi pred SP pričakovano boljše od Slovenije. Branilci naslova odlični, čeprav oslabljeni.

Objavljeno
27. avgust 2014 01.23
Edo Murić, Domen Lorbek in Lipovyy Oleksandr na tekmi EP Slovenija proti Ukrajini,Ljubljana Slovenija 21.09.2013
B. E., šport
B. E., šport
Las Palmas – »Tekmo bomo vzeli sproščeno in se poskušali zabavati, toda hkrati imam občutek, da je reprezentanca ZDA povsem premagljiva,« je pred sinočnjim dvobojem zagotavljal Jure Zdovc. Po zadnjem pripravljalnem nastopu pred sobotnim začetkom SP pa je moral priznati, da so branilci svetovnega naslova tudi močno oslabljeni veliko boljši.

Naši košarkarji so bili na treningih navdušeni nad novo dvorano v Las Palmasu in zatrjevali, da »žoga kar sama hoče skozi obroč«. Med tekmo pa jim je šel met precej slabše od rok, tudi zaradi agresivne obrambe ameriške reprezentance, ki ima – roko na srce – skoraj 12 goranov dragićev, Slovenija pa le enega Gogija. Zato so se začetkom merjenja moči znašli v precejšnjem dvomu, kako naj se sploh lotijo dvoboja. Naj poskušajo v svojem prepoznavnem dinamičnem slogu, kar bi bila voda na mlin še veliko hitrejših Američanov, ali naj poskušajo »šahirati« s tekmecem, nevajenim evropskega sloga igre in pravil FIBA. Ubrali so nekakšno mešanico – previdno, a vendarle ne dovolj preudarno in prebrisano. V dobršni meri nehote, ampak zaradi podzavestnega spoštovanja tekmecev.

Slovensko moštvo je sinoči vodilo le z 2:1 in 4:3 s košema bratov Dragić, nato pa vse bolj očitno začelo zaostajati za košarkarji Mika Krzyzewskega. Ti so dovolj gibljivi, da si brez težav privoščijo prevzemanje ob slehernem sodelovanju z blokadami nasprotnega moštva, pa tudi čvrsti in skočni, da preženejo tekmeca daleč od svojega obroča. Zdovčeva četa je tako že v prvem polčasu izgubila kar 11 žog, toda tudi njeni ugledni tekmeci so imeli precej preglavic. Pri metih s srednje in velike razdalje še zdaleč niso blesteli, zato so domala vse koše dosegli iz neposredne bližine ali s prostimi meti, ki so jih imeli že do glavnega premora na voljo kar 27. Ob tem pa so tudi sami zapravili kopico žog, v glavnem zaradi korakov.

V večje težave so slovenski košarkarji prvič zašli v drugi četrtini, v kateri so že zaostali s 25:43 v 18. minuti, vendar so z dvema zaporednima trojkama Zorana Dragića in še eno Eda Murića močno znižali zaostanek. Še bolj pa so Američani stopnjevali ritem v tretjem delu tekme, ki so ga dobili s 35:19 in v 27. minuti vodili že z 73:42. Slovenci so torej že 13 minut pred iztekom igralnega časa zaostajali za toliko, kolikor znaša njihov najvišji poraz, ki so ga utrpeli proti Franciji (57:88) na sredozemskih igrah leta 1993.

Toda novega črnega rekorda so se v zadnji četrtini le ubranili. Malo po svoji zaslugi, malo pa ameriški, saj si asi iz lige NBA niso posebej prizadevali, da bi ponižali tekmeca. Med njimi sta najbolj izstopala krilni center Anthony Davis z 18 točkami in 9 skoki ter center Kenneth Faried s 14 točkami in 8 skoki. V slovenski zasedbi so trije košarkarji dosegli dvomestno število točk, najboljši skakalec pa je bil Alen Omić (9). Američani so bili pričakovano uspešnejši pri skokih s 50:37, naši košarkarji, ki so na koncu izgubili 21 žog, pa pri metih za tri točke (Murić 3:5, Prepelič 2:6, Zupan, D. Lorbek in Klobučar po 1:2, Z. Dragić 1:3). Goran Dragić je prebil na parketu 22 minut, med katerimi je bil razumljivo glavna tarča ameriške obrambe.

Slovenska reprezentanca je tako končala niz 14 pripravljalnih tekem, med katerim je dosegla osem zmag in doživela šest porazov. V soboto pa jo že čaka izjemno pomemben dvoboj z Avstralijo, ki bo v veliki meri opredelil njene možnosti v skupini D na SP. V njej so se vidno zmanjšale možnosti litovske izbrane vrste, saj si je njen prvi organizator igre Mantas Kalnietis ob včerajšnjem porazu proti Hrvaški z 80:94 huje poškodoval ramo že po štirih minutah igre. Američani so končali ogrevalno obdobje z izkupičkom 4:0.