Nov velik izziv za Malcolma Armsteada

Košarkarji Uniona Olimpije danes pri Igokei, Krka jutri gosti vodilnega v ligi ABA.

Objavljeno
06. februar 2015 19.20
ali povezavami:
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – Krka v 21. kolu lige ABA pričakuje vodilno Crveno zvezdo, Union Olimpija pa Igokeo, ki je na lestvici predzadnja, in če upoštevamo zgolj moštva iz nekdanje Jugoslavije, je celo zadnja. Na prvi pogled se veliko lažje delo obeta Ljubljančanom, toda v ozadju se skriva marsikaj, kar lahko spremeni razmerje moči.

Beograjčani bodo v tej sezoni še drugič obiskali Slovenijo v zapletenih psihičnih okoliščinah. Pred enim mesecem so prišli v Ljubljano pod svežim vtisom domačega spektakla z madridskim Realom in šele v zadnji minuti strli odpor gostiteljev. Jutri pa bodo obiskali Dolenjsko po petkovem bolečem porazu z Žalgirisom v dvorani Pionir, ki je močno omajal njihovo samozavest. Doslej so bili namreč prepričani, da imajo celo realne možnosti za uvrstitev v četrtfinale evrolige, čeprav so na papirju glavni favoriti skupine E Real, Maccabi, Panathinaikos in Barcelona.

Na prvi tekmi se je Krka dostojno upirala in izgubila z 78:85, tokrat pa bo marsikaj odvisno od zdravja njenih košarkarjev. Zaradi poškodb še vedno niso pripravljeni Mirko Mulalić, Tomaž Bolčina in Imran Polutak, Novomeščani pa poudarjajo, da je vprašljiv tudi nastop Malcolma Armsteada, z 20 točkami prvega strelca novembrskega dvoboja v Beogradu. Američan v sredo ni pomagal soigralcem ob porazu z Zlatorogom, vendar smo že navajeni, da izpušča tekme lige Telemach (igral je le na sedmih od 15 in v povprečju dosegel 7,4 točke), medtem ko v regionalnem prvenstvu ni preskočil niti ene in vodi na lestvici strelcev (povp. 17,4). Primerjava z organizatorjem igre Marcusom Williamsom, ki na polno igra v evroligi, v ligi ABA pa manj zavzeto, bi lahko bila zanj velik izziv, čeprav bosta zanj zadolžena tudi Jaka Blažič in obrambni specialist Branko Lazić.

Krkin trener Aleksandar Džikić pravi: »Vodilno moštvo lige bo pravi magnet za naše navijače. Poskusili bomo izkoristiti nekatere tekmečeve slabosti, zelo pomembno pa bo, kdo bo uveljavil ritem, ki mu ustreza. Beograjčani stalno pritiskajo na zunanje košarkarje in to bomo morali zdržati.« Matej Rojc pa opozarja: »V tej sezoni smo premagali Cedevito, Partizan in Union Olimpijo, le zakaj ne bi poskusili ugnati Crvene zvezde?«

Psihična prelomnica je po izgubi možnosti za napredovanje v evropskem pokalu tudi pred Olimpijo, Da ji bo kos, bi lahko potrdila proti Igokei, ki je nanizala šest zaporednih porazov, tri na domačem parketu proti Szolnoku, Cedeviti in Metalcu. Prvak BiH se je v sredo sporazumno razšel s krilnim centrom Nikolo Dragovićem, ki je bil s 15 točkami prvi strelec moštva na prvi tekmi v Stožicah. Takrat je Igokea vodila celo s 55:40, na koncu pa so z 72:70 zmagali Ljubljančani, ki so odpotovali v Laktaše brez poškodovanih Halila Kanacevića in Jaka Brodnika. Aleš Pipan opozarja: »Naše misli bodo odslej popolnoma usmerjene na ligo ABA. Igokea je nevarna na svojem parketu, saj ima izkušeno moštvo, ki kaznuje vsako napako. S prihodom trenerja Željka Lukajića je tudi nekoliko spremenila način igre. Zaustaviti bomo morali met gostiteljev z večje razdalje, pod košem pa močnega centra Duška Bunića. Še vedno upamo, da lahko dosežemo četrto mesto, v zadnjih šestih kolih pa bo odločilna vsaka tekma.«

 

Liga ABA, 21. kolo

Szolnok – Mega Leks (18)

Budućnost – Zadar (19)

Igokea – Union Olimpija (21)

Nedelja

Krka – Crvena zvezda (17)

Cedevita – Cibona (19)

Ponedeljek

Partizan – Levski (18)

Metalac – MZT (20.30)

 

Liga Telemach, pari 16. kola

Tajfun – Šenčur (19)

Grosbasket – Rogaška (19)

Elektra – Hopsi (19)

Nedelja

Maribor – Portorož (19)

Že odigrano

Krka : Zlatorog 64:74 (16:23, 14:24, 20:14, 14:13)