Olimpija lobira za vabilo ABA, FIBA zbira milijone

Sloveniji grozi, da prvič po osamosvojitvi ne bo imela moštva v evropskih pokalih, ki so še vedno pod okriljem ULEB.

Objavljeno
19. maj 2015 22.41
Veselje košarkašev Rogaške ob uvrstitvi v finale, 18.5.2015, Rogaška Slatina
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Najpozneje do 30. t. m. bo Slovenija dobila novega košarkarskega prvaka, zmagovalec finalnega dvoboja med Rogaško in Tajfunom pa si bo poleg lovorike priigral tudi mesto v regionalni ligi. Po predpisih KZS bodo šampionu v končnem vrstnem redu sledila moštva na podlagi uvrstitev v ligi za prvaka. Druga bo Krka, tretja pa Union Olimpija.

Novomeščanom se torej ne more izmuzniti druga regionalna vstopnica za slovenska moštva. Ljubljančani pa bodo v čakalnici v prednosti, če se državni prvak ne bi odločil za skok na višjo raven ali če ne bi izpolnjeval infrastrukturnih zahtev, pa tudi pri delitvi posebnega (in plačljivega) vabila, ki se je sprostilo po izpadu Levskega. Toda le, če bo tekmovanje ostalo pod okriljem ABA. Če ga bodo prevzele FIBA in nacionalne zveze, »wild cardi« ne bi prišli v poštev.

Kot soustanoviteljica in solastnica lige ABA, njena prva zmagovalka, redna udeleženka vseh 14 let in peta v minuli sezoni, pa tudi kot zanimiva tekmica na vseh gostovanjih Union Olimpija uživa simpatije vodstva in drugih članov »jadranskega« prvenstva. Vse skupaj pa je presenetil še podatek, da bi lahko z izgubo mesta v ligi ABA ostala tudi brez evropskega pokala. Tako namreč zahtevajo birokratska pravila, ki niso ravno v skladu s športno pravico, saj lahko moštvu odvzamejo priigrano na parketu. Kaj lahko se torej primeri, da bo Slovenija v naslednji sezoni imela kar tri moštva v ligi ABA, po črnem scenariju pa bi lahko prvič od osamosvojitve države ostala brez zastopnika na evropski sceni.

Toda kaj se bo zgodilo, če bo oblast v nekdanji Jugoslaviji prevzela FIBA? Zmeda bi bila popolna. Kajti v tem primeru niti druga moštva ne bi mogla izpolniti pogoja, da morajo udeleženci evrolige in evropskega pokala iz regije obvezno igrati tudi v ligi ABA, ki je odskočna deska za Ulebova tekmovanja. Zagovorniki sprememb se sicer zanašajo, da bo FIBA kmalu prevzela nadzor tudi nad evropskimi pokali, toda do zamenjave zagotovo ne bo prišlo že v naslednji sezoni. Mnogi pa se sprašujejo, ali je revolucija sploh možna, saj so vsi največji klubi stare celine za zdaj trdno na Ulebovi strani in ne verjamejo obljubam, da bi si lahko v »novi evroligi« razdelili 150 milijonov evrov na leto.

Tudi direktor »stare evrolige« Jordi Bertomeu močno dvomi, da je takšen zasuk možen: »Seveda sem slišal, da naj bi FIBA s pomočjo NBA zbrala 150 milijonov proračuna za novo tekmovanje. A ker sem v pristnih stikih z Američani, vem, da to ni res. Če bi nekdo zbral 150 milijonov na sezono, bi klubom rekel, naj gredo in vzamejo denar. Toda ti milijoni ne obstajajo. Verjemite mi, zelo dobro poznam košarkarski trg.«

Bertomeu tudi vztraja, da bi se lahko zlahka ognili zaostrovanju zapleta: »Le FIBA mora spoštovati dogovor, da ne bo prirejala reprezentančnih kvalifikacijskih tekem med klubsko sezono. Strinjamo se celo, da bi bile na sporedu septembra, ne pa tudi novembra. S spremembo tekmovalnih koledarjev bi oškodovali klubska tekmovanja in tudi izbrane vrste, saj ne bi mogle računati na svoje ase iz lige NBA. Za nameček pa FIBA grozi vsem, ki se upirajo novostim. Toda kaj bo storila? Izključila 14 reprezentanc z evropskega prvenstva?«