Olimpija s Čehi, Španci, Francozi, Nemci in Italijani

Košarkarji Uniona Olimpije so na žrebu skupin evropskega pokala dobili svoje nasprotnike. V ljubljanskem taboru zadovoljni.

Objavljeno
09. julij 2015 09.31
Posodobljeno
09. julij 2015 12.21
Košarka Union Olimpija - Bešiktaš Integral Forex Istanbul 19.novembra 2014
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Barcelona - Znani so nasprotniki košarkarjev Uniona Olimpije v skupinskem delu evropskega pokala. Zmaji se bodo v skupini A pomerili s češkim Nymburgom, baskovskim Bilbaom, francoskim JFS Nanterrom, nemškim Telekom Basket Bonnom in italijansko Dolomiti Energio Trento. V Barceloni so izžrebali tudi predtekmovalne skupine v evroligi, kjer pa Slovenija tudi letos nima svojega predstavnika.

Evropski pokal je letos razdeljen v dve konferenci - zahodno in vzhodno - po geografskem ključu domovanja ekip. Košarkarji Olimpije so bili umeščeni med zahodnjake, tako da se bodo letos izognili dolgim potovanjem v vzhodnoevropske dežele.

»Dobili smo nekaj klubov, ki že dalj časa uspešno nastopajo na mednarodni sceni. O španskem Bilbau ni potrebno izgubljati besed, saj gre za prvoligaša, ki je že vrsto let v vrhu evropske košarke. V preteklih letih je uspešno nastopal tudi v evroligi. Mogoče bi si želel še kakšno atraktivno ime, predvsem zaradi publike, a moram poudariti, da gre vsekakor za izjemno kvalitetne nasprotnike, ki jih spoštujemo. O ciljih težko govorim, saj ekipo še sestavljamo. Nekoliko moramo še počakati glede postavitve ciljev in napovedi. Verjamem, da bomo sestavili ekipo, ki bo v vsako tekmo šla motivirana in željna dokazovanja,« je po žrebu skupin za klubsko spletno stran povedal trener Ljubljančanov Gašper Potočnik.

Žreba v katalonski prestolnici se je sicer udeležil direktor Matevž Zupančič, ki je zadovoljen predvsem z dejstvom, da so košarkarski veljaki zmaje uvrstili med zahodnoevropske ekipe. »Ker so še vse ekipe v fazi sestavljanja moštev, je težko določiti favorite. V vsakem primeru za Union Olimpijo evropski pokal predstavlja velik izziv in priložnost za dokazovanje. Dve leti zapored smo se uvrstili v drugi del tekmovanja, ko se v skupino pridružijo tudi evroligaške ekipe. Če bi nam to uspelo ponoviti z mlado domačo ekipo, bi bili več kot zadovoljni. Z žrebom smo lahko zadovoljni tudi zaradi dejstva, da so nas organizatorji uvrstili v zahodno konferenco, ki je precej lažja od vzhodne, kjer kar mrgoli bogatih, oddaljenih ruskih in turških ekip,« je dejal Zupančič.

Evropski pokal se začenja sredi oktobra, v nadaljnje tekmovanje pa se bodo uvrstile po štiri ekipe iz posameznih skupin.

 

Evropski pokal, predtekmovanje, žreb

Konferenca 1

Skupina A: Nymburg, Bilbao, Union Olimpija, JFS Nanterre, Telekom Basket Bonn, Dolomiti Energia Trento

Skupina B: Alba Berlin, Gran Canaria, Telenet Ostend, Le Mans, Reggio Emilia, Enel Brindisi

Skupina C: Valencia, CAI Zaragoza, Ulm, Nancy, Charleroi, Umana Reyer Venice

Konferenca 2

Skupina D: Unics Kazan, Banvit, Trabzonspor, Budućnost, Aris, Steaua Bukarešta

Skupina E: Bešiktaš, Lietuvos Rytas, Zenit St. Petersburg, Avtodor Saratov, PAOK, Szolnoki Olnay

Skupina F: Galatasaray, Nižnij Novgorod, Krasnij Volgograd, Hapoel Jeruzalem, AEK, Neptunas Klaipeda

 

Evroliga, predtekmovanje

Skupina A: Real Madrid, Fenerbahče, Kimki Moskva, Crvena zvezda, Bayern, Strasbourg

Skupina B: Olympiakos, Anadolu Efes, Laboral Kutxa, EA7 Milano, Cedevita, Limoges

Skupina C: Barcelona, Panathinaikos, Kuban Krasnodar, Žalgiris, Pinar Izmir, Zielona Gora

Skupina D: CSKA, Maccabi Tel Aviv, Unicaja Malaga, Brose Baskets Bamberg, Darussafaka Istanbul, Dinamo Sassari