Olimpijo pretepli na njenem parketu – v Stožicah

Po poraznem uvodu zmajev so bili Zagrebčanom naklonjeni še sodniki. Trener Potočnik okrcal igralce.

Objavljeno
31. december 2015 00.23
Drago Perko
Drago Perko
Ljubljana – Očitno je teden dni počitka ljubljanskim košarkarjem slabo del. Sedem dni je namreč minilo od njihove zadnje tekme. V 11. zaporedni tekmi v regionalni ligi so zmaji zabeležili še deveti poraz, proti Ciboni, skupaj pa še tretji zaporedni.

»Zelo slabo smo začeli tekmo. Dovolili smo Ciboni, da nas pretepe na našem parketu, v naši dvorani. Delo so opravili v četrtini in pol. Strnili smo vrste, a je bilo to premalo,« je kapetan Saša Zagorac obžaloval poraz proti Ciboni (67:68). Ljubljančani so obračun z večnim tekmecem začeli slabo. Po seriji 2:9 so gostje vodili s 14:9, pomagala ni niti minuta odmora. Olimpija je nadaljevala slabo, nezbrano in nekombinatorno, predvsem pa neučinkovito. Koše je prejemala z vseh možnih pozicij. Pomagale niso niti menjave. Trener Gašper Potočnik je iz rokava potegnil vse adute razen enega. Šele pri zaostanku za 18 točk (15:33) je vodenje ekipe zaupal Idrijčanu Rupniku, ki ni okleval in je takoj sprožil proti košu ter zadel trojko upanja za 18:35. A je šlo sprva bolj za popravo umetniškega vtisa.

Na prvo domiselno akcijo Olimpije je bilo treba čakati do 18. minute, ko je pod košem Sava Lešić lepo izigral obrambo in »položil na obroč«. A je bila to slaba uteha, Ante Žižić je na drugi strani vrnil z enako mero. Prav Lešić in Ronalds Zakis sta v prvem delu povzročala največ skrbi in sivih las. Pa ne gostom, temveč domačemu trenerju in 1500 gledalcem, ki so prišli na tribune stožiške dvorane. Srb in Latvijec v dresu Olimpije sta zadela po en met iz igre, zgrešila pa sta jih devet (Zakis štiri, Lešić pet). Cibona je polčas odločila sebi v prid z rezultatom 39:24. Trener Mulaomerović je drugi polčas sprva zaupal svoji izkušeni peterki Florence, Joksimovič, Žižić, Rozić, Jagodić Kuridža. Za tri minute je priložnost dobil Žan Mark Šiško (tri dni ni treniral zavoljo poškodbe prepone), ki pa je v tem času izgubil dve žogi in se vrnil na klop.

Cibona je še povedla z 51:36, potem pa doživela mrk. S serijo kar 16:0 se je Olimpija vrnila v igro in v 34. minuti prvič po 5. minuti (7:5) povedla (52:51). S šestimi točkami se je v tem delu igre izkazal Wright, po pet sta jih dodala Miha Lapornik in kapetan Zagorac. Domačinom so pomagali tudi gostje, ki so v štirih minutah izgubili štiri žoge.

Ko bi moral Wright dokončati začeto, je dobil peto osebno napako. Kljub temu smo bili priča izenačeni končnici. Pri Ciboni sta vse točke do konca tekme prispevala Krušlin (12) in Andrija Žižić (5). Olimpijo je v igri držal Zagorac, ki je zadel trojki za 64:64 in 67:67. Zadnji napad je Olimpija zapravila, potem pa je Gregor Hrovat napravil še osebno napako. Vsaj tako je dosodil črnogorski sodnik Zdravko Rutešić. Krušlin je prvi prosti met zadel, drugega pa pričakovano namerno zgrešil. »Takih osebnih napak se ne dela. Predvsem pa bo treba bolje začenjati tekme, prva in del druge četrtine sta bili pod vsako kritiko,« pa je svoje varovance upravičeno okrcal trener Potočnik. D. P.