Perasović že pomahal v slovo

Na košarkarskem evropskem prvenstvu izpadla tudi Hrvaška, ki je proti Čehom zaostajala že za 30 točk.

Objavljeno
14. september 2015 00.00
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Vreme na Hrvaškem se je včeraj korenito zasukalo in po pogromu reprezentance v osmini finala EP s Čehi prineslo silovito hudo uro, ki je med prvimi odnesla selektorja Velimirja Perasovića. Dalmatinec je ob slovesu od Lilla naznanil zaključek svojih reprezentančnih ambicij, potem ko so Hrvati zakorakali po poti Slovenije in v kvalifikacije za naslednje EP. Po reprezentanci je včeraj padalo z vseh strani.

Hrvaški košarkarski svet se je včeraj po prvem šoku spustil v pravo dirko, kdo bo bolj zadel žebljico na glavico pri iskanju razlogov za »šokanten« izpad v Lillu. Hrvaški košarkarji so v zadnjih tednih uživali polno zaščito medijev in strokovnjakov, nihče si ni drznil podvomiti o sposobnostih zdajšnjega rodu, nekaj opozoril je prišlo šele med predtekmovanjem, pa še to predvsem od nosilcev prejšnjih rodov iz 80. in 90. let, ki so v Jugoslaviji in prvih letih samostojnosti še želi odličja na najvišji ravni. Hrvati so namreč reprezentanco to poletje dvignili na raven najožjih favoritov za odličja in prihajajoče talente, kot sta Dario Šarić ali Mario Hezonja, dajali v skupni koš s pokojnim velikanom Draženom Petrovićem. S prevzemom izvedbe predtekmovalnih tekem skupine C so pripravili teren za največji hrvaški uspeh po bronu iz leta 1995, v takšnih okoliščinah pa je včerajšnji polom s Čehi deloval kot popoln razpad sistema.

Hrvati so sredi tekme zaostajali že za 30 točk, nekdanji slovenski reprezentant, sicer strokovni komentator hrvaške televizije Jurica Golemac, je zaključno predstavo označil za sramoto za domovino, prav nič ni pomagalo, da je Perasović ob napovedanem slovesu prevzel odgovornost za anemično igro. Svetovni prvak iz leta 1990 in evropski leto pozneje, ki je lani Valencio popeljal do lovorike v evropskem pokalu, je na selektorskem krstu padel na celi črti. Reprezentanco je že v minulih tednih v veliki meri odrezal od javnosti, predvsem pa v njej kljub razmeroma zgoščeni kakovosti posameznikov ni bilo prepoznati skupnega jezika.

»Imamo mlade posameznike, ki prihajajo, a imajo jih tudi drugi. A vsaka reprezentanca ima kakovostne igralce, tako da morda niti nismo tako dobri, kot si govorimo, da smo. A resnično sem mislil, da nam bo uspelo,« je včeraj dejal 50-letni Dalmatinec, po obdobju zatišja pa se bo zdaj pod močnim pritiskom znašla tudi hrvaška košarkarska zveza, ki je v zadnjih mesecih preživela nekaj afer, dobila novega predsednika in sila povprečno izpeljala tudi organizacijo predtekmovanja, med katerim hrvaška reprezentanca niti ni mogla napolniti zagrebške Arene. Na to je včeraj opozoril tudi Dino Rađa, ki je za hrvaški spletni portal Index marsikomu nalil čistega vina.

»Veliko stvari v hrvaški košarki ni v redu že vrsto let, naivni so tisti, ki menijo, da lahko čez noč popravijo 20 let diktatorske vlade pri zvezi in grajenja sistema, v katerem morajo na vseh ravneh igrati podobni, ne pa najbolj sposobni. Riba vedno smrdi pri glavi, naša zveza pa je preveč okužena, da bi bil zdajšnji razplet slučaj. Tudi novinarji nosijo svojo krivdo. Iz nekih igralcev so brez razlogov naredili umetne zvezdnike, Mario Hezonja je nadarjen, odigral je komaj tekmo in pol, pa že mislijo, da je novi Dražen Petrović. Dario Šarić je imel dobro sezono v Ciboni, a v Turčiji ni postal nosilec, novinarji pa so takoj udarjali po Dušanu Ivkoviću, kako lahko onemogoča takšen talent. Za nas je vsakdo, ki se že nekoliko vzdigne nad povprečje, novi Dražen. Na žalost ni. Morda bo kdo rekel, da imamo tri igralce iz lige NBA, da drugi igrajo v najboljših evropskih klubih. A kakovost ameriške lige je močno padla glede na preteklost, na naboru izberejo vsakega, ki je zadel dva od treh prostih metov ali enkrat zabil skozi obroč,« je brez dlake na jeziku Rađa včeraj kazal na razpoke v hrvaški košarki, ki je umetno visoko letela in zato včeraj trdo padla ob evropska tla.