Pipan bi popeljal Poljake tudi na EP v Sloveniji

Aleš Pipan je podaljšal sodelovanje s Poljaki, ki jih želi popeljati na EP v Sloveniji.

Objavljeno
06. februar 2012 10.47
Aleš Pipan
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – Poljska košarkarska reprezentanca ostaja v slovenskih rokah. Potem ko jo je na EP 2007 vodil Andrej Urlep, je maja lani skrb zanjo prevzel Aleš Pipan in jo popeljal na celinsko prvenstvo v Litvi. Zdaj pa se je dogovoril z direktorjem izbrane vrste Walterjem Jeklinom, ki je prav tako naše gore list, da bo ostal za krmilom še dve leti.

Ambicije Poljakov so se tokrat posrečeno uskladile z željami slovenskih strokovnjakov – vsi želijo na evropsko prvenstvo 2013, ki ga bomo gostili pri nas. Seveda, če se ne bo ob nizanju vse večjih težav vse skupaj zalomilo. »Na EP se moramo najprej uvrstiti, zato se moramo temeljito pripraviti na letošnje kvalifikacije. Lani smo se dobro lotili novega reprezentančnega ciklusa, zato sem zadovoljen, da ne bomo prekinili kontinuitete in bomo odločno poskusili storiti nov korak naprej,« je odločitev pojasnil Jeklin.

Poljska je na lanskem EP nastopila v močno pomlajeni zasedbi, brez niza izkušenih košarkarjev z »nbajevcem« Marcinom Gortatom na čelu, kljub temu pa je le malo manjkalo, da se ni uvrstila v drugi krog tekmovanja. Po zmagah nad Turčijo in Portugalsko ter porazih s Španijo, Litvo in Veliko Britanijo je bila 13. do 17., Pipanu pa je ostal občutek, da moštvo še zdaleč ni doseglo svojega vrhunca.

Poljaki so imeli več sreče pri žrebanju kvalifikacijskih skupin za EP, saj se bodo od 15. avgusta do 11. septembra letos potegovali za napredovanje s Finsko, Belgijo, Švico in Albanijo. Med 24 najboljših reprezentanc celine se bodo prebile po dve najboljši ekipe iz šestih skupin in še štiri najuspešnejše med tretjeuvrščenimi. Prihod v Slovenijo je torej povsem dosegljiv cilj za Pipana, ki v tej sezoni deluje na tujem tudi na klubski ravni. Z Zadrom, ki se je zaradi velike finančne stiske osredotočil na delo z mladimi domačimi košarkarji, trenutno vodi v prvem delu hrvaškega prvenstva, v katerem ne sodelujejo udeleženci lige ABA Zagreb, Cedevita in Cibona.

Novega selektorja je dobila tudi reprezentanca BIH, ki jo bo po umiku Sabita Hadžića vodil Hrvat Aco Petrović ob pomoči legendarnega Mirka Novosela. Večje presenečenje je zamenjava na čelu makedonske izbrane vrste, saj je bila senzacija lanskega EP, na katerem je slednjič osvojila 4. mesto. Toda Marin Dokuzovski, ki je v Litvi odlično opravil svoje delo, je prevzel krmilo bolgarskega prvaka Lukoila in prepustil reprezentančno klop svojemu nekdanjemu pomočniku Marjanu Lazovskemu, sicer trenerju Rabotničkega.

Lazovskega letos čaka velik izziv, nastop v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre, na katere se je želela uvrstitvi tudi Slovenija. Na njih se bo 12 reprezentanc z vseh celin potegovalo za zadnje tri vozovnice za London. Makedonci bodo od 2. do 8. julija uvodoma igrali v Caracasu z Angolo in Novo Zelandijo ter poskusili osvojiti eno od prvih dveh mest, ki vodita v četrtfinale. V skupini A se bodo borili Grčija, Jordanija in Portoriko v skupini B Litva, Nigerija in Venezuela, v skupini C pa Dominikanska republika, Južna Koreja in Rusija. Devet udeleženk OI je že znanih: poleg gostiteljice Velike Britanije bodo v Londonu igrale še ZDA, Španija, Argentina, Brazilija, Avstralija, Kitajska, Tunizija in Francija.