Pipan ima načrt za zmago v Novem mestu

Košarkarji Krke in Uniona Olimpije bodo v današnjem derbiju odločili, kdo bo prvi nosilec končnice državnega prvenstva.

Objavljeno
28. april 2014 01.43
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Ko je kazalo, da bo zadnje kolo lige Telemach za prvaka gola formalnost, so se stvari zapletle do tolikšne mere, da je pred današnjimi tekmami jasno le, da bo Helios vstopil v četrtfinale končnice kot tretji. Krka in Union Olimpija bosta v derbiju odločili o prvem mestu, Zlatorog, Hopsi in Rogaška pa so v igri za razvrstitev od 4. do 6. mesta.

Novomeščani so po uvodnih petih zmagah začeli igrati sila spremenljivo. V zadnjih štirih kolih so prišli do dveh gladkih zmag ter doživeli dva nenadejana poraza s polzelskimi Hopsi in Zlatorogom, s katerima so resno ogrozili prvo mesto pred začetkom izločilnih bojev, ki prinaša prednost tekme več v domači dvorani na vseh stopnjah končnice. Če se jim bo Union Olimpija danes oddolžila za stožiški poraz s 75:80 in zmagala z več kot petimi točkami razlike, bo prvič po sezoni 2009/10 osvojila prvo mesto v rednem delu DP. Njena naloga pa bo zelo zahtevna, saj je Krka v tej sezoni večkrat dokazala, da lahko najde dodatno prestavo za najpomembnejše tekme in s skrbno pripravljenim taktičnim načrtom obglavi tekmeca. V pokalnem finalu je denimo povsem razorožila Ljubljančane in si priigrala kar 25 točk naskoka (65:40), ob prvem soočenju v ligi Telemach v Ljubljani pa je vodila že z 20 točkami prednosti (55:35) in nato z ležernim finišem »omogočila«, da bo današnji derbi bolj razburljiv.

Precejšen udarec za Olimpijo po štirih zaporednih zmagah v DP so tudi zdravstvene težave pomembnih članov moštva. Za današnjo tekmo sta vprašljiva Sasu Salin in Deividas Gailius. Finec je na petkovi tekmi s Heliosom dobil zelo močan udarec v stegensko mišico, medtem ko Litovca že lep čas muči bolečina v kolenu. Odločitev o njunem nastopu je v rokah zdravnikov, medtem ko bo že dolgo poškodovani Jakov Vladović v prihodnjih dneh šele začel redno vaditi.

Krka je dopolnila svojo zasedbo na petkovi tekmi z Zlatorogom, na kateri je Edo Murić debitiral v letošnjem DP ter se izkazal z 21 točkami in 6 skoki. Da si je povsem opomogel po poškodbi rame, priča tudi podatek, da je na parketu vzdržal 33 minut. Za pet minut je vstopil v igro še Malcolm Armstead, toda njegovo okrevanje bo precej daljše. Navijače Novomeščanov opogumlja tudi dejstvo, da je trener Aleksandar Džikić po porazih običajno znal prebuditi svoje košarkarje. »Sami smo poskrbeli, da bo tekma z Unionom Olimpijo odločala o prvem mestu. Forma Ljubljančanov je v vzponu, mi pa ne igramo najbolje. Vseeno zaupam našim igralcem, da bodo prav na tej tekmi pokazali svoj pravi obraz,« je prepričan srbski strateg.

Vendar tudi Aleš Pipan kljub preglavicam ne izgublja optimizma: »Želimo si nadaljevati v podobnem ritmu kot v zadnjih nastopih, saj imamo še kar nekaj rezerv. Na zadnjih tekmah smo igrali dobro v obrambi in to je bil ključ do uspešnih predstav. V napadu moramo igrati zbrano in brez pritiska. Tekmeca dobro poznamo in vemo, kaj moramo storiti, da bi lahko zmagali, le uresničiti moramo načrt. Dražen Bubnić ne igra, ker sem se tako odločil, na poškodbe pa žal nimamo večjega vpliva, so pač sestavni del športa. In tudi časa za tarnanje nimamo. Končnica DP se bo končala najpozneje 31. maja.«

Zmagovalec današnjega derbija v dvorani Leona Štuklja se bo v četrtfinalu pomeril s Portorožem, ki je zasedel drugo mesto v ligi Telemach za obstanek, poraženec pa se bo udaril z Grosupljem, zmagovalcem »spodnjega doma«. Helios bo vstopil v izločilne bitke kot tretji, a še čaka na tekmeca. Možni so kar trije kandidati: Zlatorog, Rogaška in Hopsi Polzela.

Sobotno zadnje kolo v 2. slovenski ligi je razkrilo zadnja udeleženca dodatnih kvalifikacij za dve mesti v ligi Telemach 2014/15. Poleg Elektre in Tajfuna, ki sta zasedli 4. in 5 mesto v ligi za obstanek, bosta v njej tekmovala še Plama Pur iz Ilirske Bistrice in domžalska Lastovka, 2. in 3. zasedba med drugoligaši. Iz lige Telemach je izpadel Slovan, vanjo pa se je uvrstil prvak 2. SKL – Šenčur GGD.

Pari 10. kola lige Telemach za prvaka (danes): Krka – Union Olimpija (17.30), Helios – Rogaška (20), Hopsi – Zlatorog (20); vrstni red: Krka 7:2, Union Olimpija 6:3, Helios 5:4, Zlatorog 4:5, Hopsi Polzela 3:6, Rogaška 2:7.