Pipan lahko le še s težavo sestavi moštvo

Košarkarji Uniona Olimpije bodo v 6. kolu evropskega pokala proti Bešiktašu nastopili tudi brez Rupnika.

Objavljeno
18. november 2014 19.56
Košarka Olimpija - Metalac 1.novembra 2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Medtem ko je Union Olimpija ob začetku sezone učinkovito izkoristila nepripravljenost tekmecev, ki so nato dopolnili svoje vrste in se uigrali, jo zdaj čakajo revanše z moštvi, ki jih je že premagala. Prvi bo drevi ob 20.30 v dvoboju evropskega pokala na vrsti Bešiktaš, in to v neprijetnem trenutku.

Luka Rupnik, Sasu Salin, Jaka Brodnik in Dino Murić, če bi jim dodali še centra, bi sestavili zanimivo peterko. Toda tokrat gre za seznam poškodovanih, ki danes ne bodo igrali v Stožicah. Vanj se je zadnji vpisal Rupnik, ki je prejel močan udarec v ramo. »Zdravniki so mu svetovali, naj ne tvega, zato ga ne bo v moštvu. Brodnik se nam je včeraj pridružil pri vadbi in bo v zasedbi, če bomo imeli težave s sestavo dvanajsterice, a ne bo mogel biti v veliko pomoč. Salin bo v četrtek opravil poskusni trening in če ga bo prestal, bo potoval v Podgorico na sobotno tekmo z Budućnostjo. Murić bi se moral lotiti vadbe v ponedeljek, a si želi povsem zaceliti koleno, zato je vrnitev preložil na naslednji teden,« je včeraj pojasnil Olimpijin »primarij« Aleš Pipan v stožiški »kliniki«.

Negotovost pri iskanju novega kluba razumljivo pušča posledice pri Mirzi Begiću, ki je pred tednom izpustil gostovanje v Rigi, proti Igokei pa še zdaleč ni bil na običajni ravni. Potem ko je zavrnil nekaj finančnih ponudb Anadoluja Efesa in čaka na ustrezno povišico, pa bi nadvse prav prišel soigralcem v pravi podobi. Bešiktaš je namreč na prvi tekmi prevladoval pri skokih s 44:37, krilni center JaJuan Johnson (v Istanbulu 20 točk in 8 skokov) in center Hilton Armstrong (9 točk in 12 skokov) pa bosta danes še trši oreh, tako kot celotna zasedba trenerja Ahmeta Kandemirja, ki je ob začetku sezone delovala domala diletantsko.

»Današnji Bešiktaš je drugačen od tistega, ki smo ga v prvem kolu ugnali v Turčiji. Močnejši je za branilca-krilo Johna Hollanda in izkušenega krilnega centra Kenana Bajramovića. Kerem Tunceri in Engin Atsür sta v bistveno boljši formi kot pred enim mesecem. V vlogah zunanjih strelcev opravita svoje delo Holland in izjemni Chris Lofton, ki ga bomo poskusili odrezati, da bo žoga čim manj v njegovih rokah. A ni edina nevarnost. Avstralsko reprezentančno krilo Ryan Broekhoff se v zadnjem času seli tudi med krilne centre, pod košema pa sta izjemna skakalca Johnson in Armstrong. Čaka nas torej težko delo, ampak ne nemogoče. Želimo doseči novo zmago,« pravi Pipan in poudarja, da Union Olimpijo čaka glavno delo pri defenzivnih nalogah: »V napadu si lahko še privoščimo napako, v obrambi ne. Ne smemo dovoliti, da igralci Bešiktaša dobijo krila, kajti v tem primeru so neustavljivi.«

Ljubljančani bi s peto zmago potrdili napredovanje v drugi krog evropskega pokala, toda Olimpijin trener pravi, da v nobenem primeru ne bodo postavili preostalih štirih tekem na stranski tir: »Naši košarkarji že tako počivajo zaradi poškodb. Le po vsaki evropski tekmi bodo morali hitro preklopiti misli na ligo ABA.«