Pipan ne želi več gledati tako zbegane igre

Košarkarji Uniona Olimpije prvič v evropskem pokalu že v torek, drevi v Parizu za prvo mesto v skupini C.

Objavljeno
17. december 2013 14.45
Košarka Olimpija Cedevita 23.11.2013 Ljubljana Slovenija
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Ali bodo košarkarji Uniona Olimpije osvojili prvo mesto v skupini C evropskega pokala, še ni jasno, skupaj s Parisom Levalloisom pa bodo zagotovo najhitreje končali prvi krog tekmovanja. Dvoboj zadnjega kola bodo odigrali že drevi ob 20.30 v francoski metropoli, računica pa je preprosta: potrebujejo zmago ali jutri pomoč Vareseja v Ulmu.

Poraz v sobotnem derbiju s Krko je ljubljanskim košarkarjem pustil skeleče srčne rane, saj so po petih zaporednih zmagah v evropskem pokalu in treh v prejšnjih petih kolih lige ABA verjeli, da so v boljši formi kot neprepričljivi Novomeščani. In pri takšni oceni vztrajajo še danes. »Premagali smo sami sebe zaradi nerazumljivih napak. V napadu smo si privoščili preveč izgubljenih žog in podaj v prazno, čeprav so bili na parketu izkušeni možje. Gostitelji so igrali vse bolj agresivno, kar pa niti ni bilo potrebno, saj so jim naši košarkarji dobesedno podarjali žogo. V končnici so igrali, kot da bi se ustrašili uspeha. V Franciji ne želim gledati takšnih potez,« si je še včeraj belil glavo Olimpijin trener Aleš Pipan ter se ni povsem strinjal z oceno, da se je Krka dobro pripravila na dvoboj in onemogočila najučinkovitejše stožiške košarkarje. Predvsem Deividasa Gailiusa in Alena Omića, medtem ko je Sasu Salin v glavnem zadeval le v tretji četrtini.

»Seveda se je Krka pripravila in tudi mi smo se. Toda v Gailiusovem primeru je bilo ključno, da sam sebe ni pripravil na tekmo. Ni začel, kot bi moral, in ko je želel zaigrati v višji prestavi, preprosto ni mogel. Tekmo smo izgubili izključno zaradi izgubljenih žog,« je vztrajal Pipan in se strinjal, da je derbi razgalil rezerve njegovega moštva. Organizacija igre je bila v ključnih trenutkih tako razglašena kot ob začetku sezone, pred okrevanjem Cedrica Jacksona in prihodom Jakova Vladovića. Še veliko več je odprtega na položaju krilnega centra, vsaj do okrevanja Dina Murića, ki se bo predvidoma vrnil na igrišča po silvestrovem. Potem ko je Pipan »ugasnil« Kodija Augustusa, je začel dobivati večjo priložnost Dražen Bubnić, ki je ni povsem izkoristil, tako da se je – ne po svoji krivdi – v ospredju znašel Dragiša Drobnjak.

»Vsakdo si mora igralne minute priboriti na treningu in prepričati trenerja, da je sposoben igrati za moštvo. Na tekmi pač šteje le uspeh kolektiva. Vedno se moraš lotiti tekme tako, da bi zmagal. Tudi mi pričakujemo zadnji evropski nastop v letu 2013 v tem slogu. Sami želimo odločiti o svoji usodi, ne glede na rezultat iz Ulma in razplet v drugih skupinah. Večkrat sem dejal, da ne maram računic, saj se ti običajno maščujejo. Fantje bodo lahko igrali sproščeno in pokazali, kaj znajo. Časa za pripravo ni bilo veliko, toda naši košarkarji se zavedajo razmer. Dogovorili smo se, da bomo poskusili zmagati in končali prvi krog tekmovanja na prvem mestu, kar niti ni slabo,« je ocenil Olimpijin strateg.

Paris Levallois je resda že pred časom izgubil možnosti za napredovanje v evropskem pokalu, a je pred tednom potrdil športno držo z zmago nad Asvelom v gosteh. Tudi drevi se zagotovo ne bo šalil v domači dvorani, ki nosi ime po Marcelu Cerdanu, bržkone najboljšem francoskem boksarju vseh časov in ljubimcu legendarne pevke Edith Piaf. Aloysius Anagonye & Co. bodo zagotovo v bojevitem slogu pričakali Ljubljančane in se jim poskusili oddolžiti za poraz v Stožicah s 66:74 (Ndoye 16, Williams in Brown po 12; Gailius 21, Omić in Salin po 15).

»Naši tokratni gostitelji so doslej zbrali le tri zmage, dve proti Asvelu in eno proti Vareseju, vendar so resno moštvo v vzponu, čvrsta kombinacija izkušenih in mladih košarkarjev. V francoskem DP so nanizali šest zmag, kar pomeni, da bo naša naloga vse prej kot lahka. Nenazadnje smo na prvi tekmi zmagali šele po podaljšku, potem ko smo osem sekund pred koncem rednega dela igre vodili s petimi točkami prednosti,« je potrdil Pipan.

Pari v skupini C v 10. kolu evropskega pokala, danes: Paris Levallois – Union Olimpija (20.30), Valencia – Asvel (20.45); jutri: Ulm – Varese (19.30); vrstni red: Union Olimpija in Ulm po 7:2, Valencia 5:4, Asvel 4:5, Paris Levallois 3:6, Varese 1:8.