Po dveh desetletjih končno zrele za EP?

Slovenske košarkarice v nedeljo štartajo pri Slovaški, Baričeve viroza ne bo ustavila.

Objavljeno
05. junij 2014 14.57
Na sliki Teja Oblak. Tiskovna konferenca ženske košarkaške reprezentance v Ljubljani, 4. junija 2014
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Če se slovenskim košarkarjem nastop na EP od osamosvojitve še ni izmaknil, se njihove stanovske kolegice še niso prebile med celinsko elito. Cilj se zdi letos uresničljiv, pomembna pa bo že nedeljska uvodna tekma kvalifikacij pri Slovaški, ki je bila od leta 1995 bolj ali manj redna udeleženka EP in je leta 1997 celo osvojila srebrno kolajno.

Bilo bi sicer nenavadno, če bi se vse ovijalo brez zapletov. Selektor Tomo Orešnik zadnje dni spremlja počutje prve dame ekipe Nike Barič, ki jo je ujela viroza in se je minula dva dneva v loku ognila treningom. Razlogov za večjo skrb ni, Baričeva naj bi v nedeljo vendarle stopila na parket, članica Spartaka iz Moskve, ki se je to pomlad neuspešno poskušala prebiti tudi v žensko različico lige NBA, je pač ena ključnih igralk zdajšnje zasedbe, za katero športni direktor Boris Zrinski ocenjuje, da kakovostno prekaša selekcijo, ki je pod njegovim vodstvom EP lovila leta 2012.

»V zadnjih dveh letih imajo dekleta bistveno boljši program in precej močnejšo zunanjo linijo, kateri se je letos pridružila tudi naturalizirana Helena Boada. Baričeva si je v zadnjih dveh letih v Rusiji nabrala obilo izkušenj, podobno kot Teja Oblak, za katero je uspešna sezona v evroligi in na Poljskem,« je ene od temeljev optimizma izpostavil Zrinski. A v manj kot treh tednih, kolikor bodo trajale kvalifikacije za EP, bo pomembno vlogo odigralo še vse kaj drugega, Slovenijo pa v družbi Slovaške, Poljske in Luksemburga na prvenstvo stare celine 2015 lahko popelje le uvrstitev na eno od prvih dveh mest.

Po več kot mesecu priprav in šestih prijateljskih tekmah tudi igralke ocenjujejo, da so v celoti izkoristile pripravljalno obdobje, četudi so v igri še nihanja, potem ko so se njihove vrste od začetka maja postopno polnile. Naknadno so se jim zaradi šolskih ali klubskih obveznosti pridružile Baričeva, Eva Komplet in Eva Lisec ter Alina Gjerkeš, po več kot enoletni odsotnosti pa se je v reprezentanco vrnila Maja Erkić, ki se še bori s psihološko blokado zaradi strahu pred ponovitvijo poškodbe. »Za zdaj smo imeli po tej plati srečo, obdobje kvalifikacij pa bo dolgo in najboljše od te zasedbe še pričakujem,« se je selektor Tomo Orešnik odločil, da bo do odhoda na Slovaško vadilo vseh 14 košarkaric.

»Skupina je zahtevna. Zlasti prvi dve tekmi s Slovaško in Poljsko bosta zelo pomembni, saj obe tekmici kotirata višje od nas, a tudi če nam slučajno ne bi šlo, ne bo za nas še nič izgubljenega. Vemo, da so imele Slovakinje težave, a so sestavile dobro ekipo, tik pred zdajci so podelili državljanstvo Američanki Kristi Toliver, ki je še pred tednom igrala v ligi WNBA. Morda imamo mi nekaj težav v skoku, saj nam manjka kakšen centimeter višine, a bomo to poskušali nadoknaditi drugje,« je dejal Orešnik, medtem ko se je Teja Oblak izognila opisovanju ciljev, saj se je, kot je dejala, vsako leto o tem veliko govorilo. »A cel program je bil dobro zastavljen in imele smo dovolj tekem, da se uigramo,« je poudarila, Kompletova pa dodala, da se še predobro zavedajo pomembnosti bližajočih se kvalifikacij.