Po Džikiću bo Petrova pričakal Pipan

Košarkarji Sixta Primorske proti Olimpiji po zlati točki, v Novem mestu derbi vodilnih.

Objavljeno
08. marec 2017 01.27
Špan Jan,Laško Slovenija 15.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Udeleženci dolgo zloglasne lige ABA v zadnjih tednih kažejo sila športno držo in brez sumljivih rezultatov »pomagajo« obstati Krki, ki je v finišu nanizala pet porazov. V slovenski ligi Nova KBM je do končnih odločitev še daleč, toda tudi drevišnji uvod 21. kola bo zelo pomemben za Sixt Primorsko. V derbiju vodilnih med Krko in Zlatorogom bo šlo medtem zgolj za prestiž.

V predzadnjem kolu uvodnega dela DP bodo Koprčani poskusili ugnati Union Olimpijo, da bi ohranili možnosti za uvrstitev v ligo za prvaka. Če jim bo spodletelo, bosta lahko Helios in Rogaška z zmagama nad Hopsi in Šenčurjem GGD oplemenitila točko prednosti na lestvici ter že konec tedna potrdila uvrstitev med najboljšo šesterico. Naloga Sixta Primorske ni lahka, saj je stožiška zasedba najbolj »vroča« v Sloveniji. Po porazu v Novem mestu 21. januarja je dosegla osem zaporednih uspehov proti domačim ligaškim tekmecem in še štiri na poti do pokalne lovorike. A tudi njeni drevišnji izzivalci imajo računico. Olimpijo so imeli v šahu že na prvi tekmi v Ljubljani, a zaradi nespretnosti niso zmogli niti ene točke v zadnjih treh minutah in izgubili z 71:75. To je bil le eden od dvobojev, ki ga utegnejo na koncu objokovati. V podobnem slogu so izgubili s Krko po podaljšku, proti Rogaški pa doživeli dva poraza s skupno razliko treh točk.

Trener Koprčanov Aleksander Sekulić se dobro zaveda razmer in pravi: »Olimpija igra v zadnjem času dobro, na nedeljski tekmi s Cedevito pa se je po suspenzu v njene vrste vrnil Mirko Mulalić in razširil kadrovski nabor igralcev. Ljubljančani so favoriti, kar pa ne pomeni, da jih na zadnji domači tekmi prvega dela DP ne bomo poskusili presenetiti.«

Novi Krkin strateg Simon Petrov je v nedeljo prestal ognjeni krst v ligi ABA proti Aleksandru Džikiću, drevi pa ga čaka še eno soočenje s trenerjem, ki ga je vodil v igralskih dneh. Z Alešem Pipanom sta v Novem mestu sodelovala že v sezoni 2000/01, ko je Krka prvič nastopala med evropsko elito, v Fibini suproligi, ter igrala z Maccabijem, Efesom Pilsnom in drugimi velikani. Zdaj sta njuni moštvi na vrhu lige Nova KBM z enakim izkupičkom 16:4. Čeprav sta si že pred tedni zagotovili mesto v ligi za prvaka, v kateri bosta štartali z ničle, pa se tekme prav gotovo ne bosta lotili povsem brez naboja. Nenazadnje so Laščani dobili prvo soočenje s 94:79 in posolili novomeške rane.

Pari 21. kola lige Nova KBM, danes: Krka – Zlatorog (18), Sixt Primorska – Union Olimpija (20); petek: Hopsi – Helios (18.45), Portorož – Tajfun (20); sobota: Rogaška – Šenčur GGD (19), LTH Castings – Terme Olimia (20).