Po hrvaškem prvaku je zdaj na vrsti še italijanski

Petrol Olimpija bo v 5. kolu LP danes v Stožicah pričakala Umano Venezio, po reprezentančnem premoru pa dopolnila moštvo. 

Objavljeno
07. november 2017 01.20
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Kvalifikacije za SP 2019 postavljajo v neprijeten položaj selektorje reprezentanc, saj ne bodo mogli računati na košarkarje iz lige NBA in evrolige. Zato pa se jih nestrpno veselijo pri Petrolu Olimpiji, omogočile jim bodo namreč nekaj oddiha in prepotrebne vadbe. Toda do 23. t. m. bodo morali odigrati še šest tekem, prvo danes ob 18.30 v 5. kolu Fibine lige prvakov. 

Po sobotnem porazu s hrvaškim prvakom se bodo Ljubljančani spopadli še z enim šampionom sosedske države – Umano Venezio. Benečani imajo pisano zgodovino, o čemer priča podatek, da so prva dva od svojih treh naslovov najboljših v Italiji osvojili v vojnih časih 1941-43, leta 1981, ko je zanje igral legendarni Dražen Dalipagić, pa so bili finalisti nekdanjega pokala Radivoja Koraća. V prejšnjem DP so v finalu ugnali Trento s 4:2, uspešni pa so bili tudi v prvih tednih nove sezone.

V domači ligi so po petih zmagah prvič klonili v nedeljo proti Torinu, v ligi prvakov pa so ugnali Banvit (108:101), Roso Radom (81:71) in Strasbourg (78:67), izgubili so le z AEK s 101:103. Najboljša strelca moštva na evropski sceni sta krilna centra, Hrvat Hrvoje Perić (povp. 16,3) in Litovec Gediminas Orelik (15,5), sledijo pa jima branilec Dominique Johnson (12,8), nekdanji naturalizirani dirigent gruzinske izbrane vrste Marquez Haynes in gibljivi center Mitchell Watt (oba po 11,8), pomemben član moštva pa je tudi krilo Michael Bramos (8), ki se je uveljavil v dresih Panathinaikosa in Grčije.

»Naši tokratni gosti imajo kakovostno zasedbo in v vseh vlogah izkušene košarkarje, ki so v minulih letih igrali v uglednih klubih. V oči me je zbodlo, da so lahko zelo natančni pri metih z zunanjih položajev. Nimajo klasičnega težkega centra, a svoje delo dobro opravijo nevarni krilni centri, ob tem pa lahko zaradi svoje gibljivosti igrajo agresivno v obrambi. Če želimo do zmage, kar je seveda naš cilj pred tekmo, bomo morali igrati izjemno zbrano. Benečani so ranljivi, sicer ne bi dvakrat izgubili,« ocenjuje Olimpijin trener Gašper Okorn, ki pričakuje, da se bo poškodovani organizator igre Talor Battle vrnil v moštvo po reprezentančnem »oknu« za tekmi z Belorusijo in Španijo, torej 1. decembra proti Rogaški. Do takrat bo pod velikim pritiskom Jan Špan, ki ga muči poškodba prsta, a preprosto mora stisniti zobe.

»Čaka nas moštvo rutiniranih 30-letnikov, ki pa vendarle igrajo zelo živahno in agresivno. Pred tednom smo z zmago nad Estudiantesom pokazali, da znamo igrati košarko in da se lahko kosamo z vsemi tekmeci v naši skupini, če svoje naloge opravimo tako, kot se dogovorimo. Po krstni zmagi v LP pa nam ne bo veliko lažje, saj se zahtevni nastopi kar vrstijo. Tudi jaz sem potreboval nekaj časa, da sem se navadil na povečan obseg nalog, saj je Talor zelo dober košarkar in značajsko pomemben del našega moštva. Zdaj si želim, da bi v Stožicah nadgradili madridski uspeh in pozabili na poraz s Cedevito, ki je bil na koncu visok, čeprav smo imeli še ob začetku zadnje četrtine priložnost za zasuk. Kar prav je, da bomo po prosti nedelji in dveh današnjih treningih tako kmalu odigrali novo tekmo,« meni Olimpijin branilec.