Po Messiju na vrsti Ginobili

Argentinski as Emanuel Ginobili je zaradi poškodbe vprašljiv za svetovno prvenstvo v Španiji.

Objavljeno
18. julij 2014 14.37
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Priprave slovenskih košarkarjev so se začele zapletati že pri izbiri kandidatov za SP zaradi izgube Gašperja Vidmarja in Mirze Begića. Pred začetkom vadbe in 14 ogrevalnimi tekmami je bilo jasno, da bodo morali vsaj tri tedne počakati na Erazma Lorbka, po prvih treningih pa so ostali brez Luke Lapornika. Toda težave imajo tudi tekmeci.

Največji favoriti mundiala se resda še niso niti zbrali. Branilci naslova iz ZDA, ki ne bodo mogli računati na LeBrona Jamesa, Carmela Anthonyja, Chrisa Paula, Dwighta Howarda, Russella Westbrooka in Kawhija Leonarda, se bodo treninga lotili 27. t. m., vendar le za štiri dni. K delu se bodo vrnili šele 14. avgusta in do začetka SP odigrali štiri tekme – z Brazilijo, Dominikansko republiko, Portorikom in Slovenijo. Prvaki stare celine Francozi se bodo začeli pripravljati jutri in se preizkusili na devetih tekmah na domačih tleh, pogrešali pa bodo MVP lanskega eurobasketa Tonyja Parkerja in centra Johana Petroja; preostala zlata deseterica se je odzvala vabilu. Vrzeli v branilski vrsti kajpada ne bodo mogli enakovredno zapolniti, zato pa bodo močnejši pod košema. Selektor Vincent Collet namreč veliko pričakuje od povratnikov iz lige NBA Kevina Seraphina (Washington) in Rudyja Goberta (Utah), dodatno »dolžino« pa bo moštvu dal krilni košarkar Evan Fournier, ki je v prejšnjih dveh sezonah nosil dres Denverja.

Španci so razumljivo najbolj nabrušeni. Ženejo jih spomini na EP 2007, ko jim ni uspelo osvojiti zlate kolajne sredi Madrida, pred vrati pa je tudi reprezentančno slovo od Pauja Gasola, Juana Carlosa Navarra in Felipeja Reyesa, ki se bodo letos vrnili v moštvo skupaj s Sergeom Ibako. »Labodji spev« bodo začeli 25. t. m. in odigrali osem pripravljalnih tekem, sedem v domovini in eno v Istanbulu. Toliko bolj so pohiteli Litovci, srebrni na zadnjem EP in tekmeci Slovenije v skupini D na SP, ki so se zbrali že 7. julija in načrtujejo devet dvobojev za uigravanje. V Španiji jim ne bosta pomagala njihov prvi as Linas Kleiza, ki si je vzel prosto poletje, in izkušeni center Robertas Javtokas, med 17 kandidati selektorja Jonasa Kazlauskasa pa je tudi Deividas Gailius. Union Olimpija je z njim predčasno prekinila dveletno pogodbo, potem ko je zaradi težav s kolenom odigral le uvodnih sedem tekem od skupno 20 v ligi Telemach, zdaj pa je očitno povsem zdrav.

Na zadnji tango se pripravljajo tudi Argentinci, ki so prodrli med zvezde na SP v Indianapolisu leta 2002. Temu ustrezna je njihova starost, čeprav se odlično držijo. Emanuel Ginobili bo 28. t. m. dopolnil 37 let, a je bil eden od glavnih junakov letošnjega zmagoslavja San Antonia v ligi NBA. V ZDA sta igrala tudi 34-letni Luis Scola (Indiana) in 37-letni Pablo Prigioni, 34-letni Andres Nocioni je iz vrst Laborala Kutxe prestopil k Realu, pri 35 letih in po osemletni reprezentančni abstinenci pa se vrača Walter Hermann, ki je v najboljšem obdobju kariere blestel v Španiji v dresih Fuenlabrade in Unicaje ter igral v ligi NBA za Charlotte in Detroit. Pri 32 letih je obesil košarkarske copate na klin, a se po 16 mesecih vrnil na igrišča in bil v minuli sezoni najboljši košarkar argentinske lige. Na eni od tekem Atenasa iz Cordobe je dosegel kar 49 točk.

Selektor Julio Lamas ima vendarle precej skrbi, saj je krilo Carlos Delfino zaradi poškodbe stopala izgubil celotno sezono Milwaukeeja, dvom pa spremlja tudi Ginobilija. Po odločilni zmagi nad Miamijem so zdravniki San Antonia potrdili, da je zadnja dva meseca odigral z razpoko na mečnici desne noge in zato potrebuje osem tednov počitka. Sam pravi, da bi mu lahko zadostovalo pet tednov: »Če bom do začetka priprav 25. t. m. zdrav, bom igral za Argentino, počakal bom kvečjemu do 3. avgusta, ko bosta za moštvom prvi dve od devetih ogrevalnih tekem. Za mnenje sem povprašal tudi nevtralne strokovnjake, ki so pritrdili mojemu optimizmu. Ostroge mi bodo morale zaupati.«