Po mučenju se niso mogli ogniti daljši pridigi

Slovenska reprezentanca je v šesti pripravljalni tekmi pred EP prišla do četrte zmage, a še zdaleč ni navdušila.

Objavljeno
22. avgust 2015 00.59
Košarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Koper – Po skoraj dveh tednih vadbe brez pripravljalnega dvoboja so slovenski reprezentanti zagotavljali, da so dodobra obogatili svojo igro in da se približujejo pravi formi za EP. Prvi nastop na tridnevnem turnirju v dvorani Bonifika še ni potrdil njihovih besed, trening je eno, tekma pač nekaj drugega. Slabo igro kaže zato hitro pozabiti, napak ne.

Ukrajinci so pred prihodom v Koper odigrali štiri ogrevalne tekme in premagali le Izrael, v dveh dvobojih s Francijo in enim z Makedonijo pa so v seštevku zaostali kar za 94 točk. Toda visoki porazi jim niso vzeli volje in sinoči so s srčnostjo nadomestili marsikaj, tudi odsotnost številnih ključnih košarkarjev, ki so popeljali moštvo do presenetljivega šestega mesta na EP 2013.

Precej manj zadovoljni so lahko bili izbranci Jureta Zdovca. Težko je denimo opredeliti, ali je bil tekmečev strelski izkupiček plod domače obrambe ali slabosti gostov. Slovensko moštvo je hkrati imelo pričakovane težave v napadu. Najučinkovitejši je bil Uroš Slokar, ki je metal za tri točke 3:4 ter poleg Jake Klobučarja, Jureta Balažiča in MVP tekme Jake Blažiča edini dosegel dvomestno točk med 13 kandidati za EP. Pri ničli so ostali štirje košarkarji, vidne rezerve sta imela v njunem prvem pripravljalnem nastopu tudi Miha Zupan (igral je 9 minut) in Sašo Zagorac (6).

Športni sladokusci so le poredkoma prišli na svoj račun. Košarkarji obeh moštev so poskušali igrati karseda urno, toda neredko so bili hitrejši od žoge in jo brez meta prepustili tekmecu. Ukrajinci so s koši robustnega centra Kirila Fesenka in nizkega organizatorja igre Jeroma Randla prvi prevzeli pobudo, vodili s 14:9 in po »nizkoproračunskem« prvem polčasu, v katerem so nastopajoči skupaj zmogli le 53 točk, minimalno zaostajali.

Slovenski košarkarji so do glavnega premora metali za tri točke le 2:11, zato pa so si nekoliko naravnali roke pred nadaljevanjem. V tretji četrtini so izkoristili štiri od sedmih poskusov za tri točke, v zadnjem delu dodali še tri, a so še vedno imeli precej opravka z žilavimi Ukrajinci, čeprav so prvič v dosedanjih šestih ogrevalnih nastopih dobili tudi skok. Po vodstvu s 57:50 so dovolili gostom, da so z nizom 8:0 znova prišli do prednosti, v finišu pa so le unovčili svoje prednosti.

Selektor Zdovc je bil kljub zmagi nejevoljen in je reprezentante zadržal na daljši »pridigi« v slačilnici: »V prvem polčasu smo bili znova strelsko nerazpoloženi. Toda ko smo v napadu vztrajali pri nadzorovanih akcijah, smo si brez težav zagotovili odprte mete. Na žalost jih nismo izkoristili in če ne bi Ukrajinci zadeli trojke s svoje polovice igrišča, bi v prvih 20 minutah bržkone ostali pri 20 točkah, saj je obramba opravila svoje na zadovoljivi ravni. Tudi v nadaljevanju smo se mučili. Nismo se držali dogovorov in prekinjali tekmečevih napadov, naše akcije niso imeli potrebne širine, čeprav smo temu segmentu namenili ogromno pozornosti. Vse je zanimala le možnost meta in kvečjemu prva podaja, zato sem po mesecu uigravanja razočaran. Fante igra tako potegne, da jim popolnoma popusti zbranost, kar pripelje do velikega števila napak.«

V prvi tekmi dneva je Italija potrdila svojo kakovost z zmago nad Finsko s 86:72 (Gallinari 18, Gentile 16, Datome 15; Murphy 16, Koponen 15, Salin 11). Danes ob 20.05 se bo Slovenija pomerila Finsko.

Pokal Adecco, prvo kolo

Slovenija : Ukrajina 66:60 (13:14, 14:12, 18:20, 21:14)

Dvorana Bonifika, gledalcev 1500, sodniki: Majkič, Nedović, Mlakar (vsi Slovenija).

Slovenija: Joksimović 6 (0:2), Blažič 12, Dragić 7 (3:4), Balažić 10 (3:3), Zagorac 2, Dimec 2 (0:1), Omić 6 (2:2), Klobučar 10 (3:4), Slokar 11.

Ukrajina: Randel 12 (3:5), Mišula 11 (1:2), Lipovij 6 (1:2), Lukašov 2 (2:2), Kornijenko 9 (0:2), Zajcev 5 (3:4), Fesenko 12 (2:4), Sizov 3.

Prosti meti: Slovenija 11:16, Ukrajina 12:21.

Met za dve točki: Slovenija 14:34, Ukrajina 15:36.

Met za tri točke: Slovenija 9:25 (Slokar 3, Joksimović 2, Blažič 2, Balažić, Klobučar), Ukrajina 6:16 (Mišula 2, Randel, Lipovij, Kornijenko, Sizov).

Skoki: Slovenija 43, Ukrajina 36.

Osebne napake: Slovenija 25, Ukrajina 21.

Pet osebnih: Zajcev (36.), Joksimović (40.).