Po okrevanju končno polet čez Atlantik

Košarka: Srbski zvezdnik Miloš Teodosić zaradi poškodbe mečnice ostal brez EP.

Objavljeno
22. avgust 2017 13.36
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Miloš Teodosić, zdaj vodilni as srbske košarke in tako naslednik Radivoja Koraća, Ljubodraga Simonovića, Dragana Kićanovića, Zorana Slavnića, Aleksandra Đorđevića, Vladeta Divca, Dejana Bodiroge itn., si bo leto 2017 ohranil kot prav posebno. Evropsko prvenstvo bo zaradi poškodbe moral izpustiti, prvič doslej se bo preizkusil v ligi NBA, pred kratkim pa se je oženil z igralko Jelisaveto Orašanin.

Sinša Uroševič

Kot hladna prha je v tretji avgustovski nedelji športno Srbijo vznemirila novica, da bo košarkarska reprezentanca na EP nastopila brez udarnega zvezdnika. Poškodba mečnice namreč Milošu Teodosiću ni dovolila že udeležbe na pripravljalnih tekmah, nazadnje denimo v Berlinu, a tridesetletnik je do zadnjega upal, da bo za najpomembnejši reprezentančni nastop v sezoni nared.

»Žal se zaradi te poškodbe 'Teo' ne more ustrezno pripraviti. Tako je ocenil naš zdravstveni štab, ki je prisluhnil tudi strokovnjaku iz Los Angelesa, kjer bo košarkar nadaljeval športno pot. On je vedno zelo rad igral za Srbijo, a zgolj želja tokrat ne zadostuje,« je dejal selektor Aleksandar Đorđević, ki pa vztraja pri visokih ciljih. Njegovo moštvo je bilo nazadnje na lanskih OI srebrno, prav tako tudi dve leti prej na SP v Španiji. Obakrat je bila v finalu reprezentanca ZDA premočna.

»Vem, zdaj me sprašujete o tej zlati kolajni, ki je še nimam, toda še kako sem ponosen tudi na ti dve srebrni. Ko igrate v finalu s selekcijo ZDA, kjer so razsežnosti košarke res izjemne, se vam ni treba ničesar sramovati,« je prav Teodosić pred kratkim v pogovoru za moskovski dnevnik Sport Ekspres obrazložil ruski javnosti. Resda košarka v največji državi na svetu nima takšne prepoznavnosti kot nekoč, a ta srbski as si je v šestih sezonah nastopanja za sloviti CSKA iz Moskve med privrženci kluba, ki so nekoč spoštovali tudi našega Matjaža Smodiša, priboril prav poseben ugled. Zato jim nikakor ni vseeno, ker bo poslej branil barve moštva Los Angeles Clippers v ligi NBA. Toda gre za pomemben zasuk v njegovi karieri, navzlic vsem lovorikam na stari celini je vendarle napočil čas tudi za izziv v družbi najboljših.

Pri slovitem moštvu iz ruske metropole se je s soigralci ob koncu sezone 2015/16 veselil naslova v evropski ligi, všeč mu je bil tudi vsakdan v Moskvi. Ni jih malo, ki se pritožujejo nad silno gnečo in zastoji v prometu, a velemesto dvanajstih milijonov prebivalcev ponuja številne znamenitosti, vrhunske restavracije, gledališča in glasbene klube najvišje ravni. »In čeprav se v domovini vedno znova imenitno počutim, zato tudi ni počitnic, da se ne bi oglasil v domačem Valjevu, mi je prav ustrezalo moskovsko življenje, ko sem se lahko sprehodil po Rdečem trgu z okolico, pa me nihče ni prepoznal. V Srbiji je drugače,« je pripovedoval pred odhodom iz Moskve vodilni as izbrane vrste selektorja Saše Đorđevića na prihajajočem prvenstvu.

A zdaj bo moral počivati, se umirjeno pripraviti za selitev v ZDA, več časa, kot je sprva načrtoval, bo prebil s soprogo Jeleno. Z dve leti mlajšo temnolasko, znano igralko iz filmov in gledaliških predstav novodobne srbske produkcije, se je oženil junija, poročno slavje v domovini je bilo polno znanih obrazov z rdečih preprog in iz športnih aren, za pričo si je izbral nogometaša Marka Pantelića, nekdanjega reprezentanta, s katerim sta se posebej spoprijateljila, ko sta bila oba člana Olympiakosa. In verjetno je prav to spoznanje zmedlo njegove nove ameriške delodajalce. Na uvodni predstavitvi moštva LA Clippers za novo sezono so namreč na spletni strani zapisali, da je Miloš Teodosić – Grk.