Po popustu Dragić vzel 90 milijonov dolarjev

NBA: slovenski košarkarski zvezdnik Goran Dragić Miamiju obljubil zvestobo do leta 2020.

Objavljeno
02. julij 2015 02.26
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Že prvi dan tržnice v NBA, s katero so se za proste košarkarje včeraj začela pogajanja in pogovori za novo sezono, je Goran Dragić rešil vprašanje svoje prihodnosti. Četudi bo pogodbo formalno podpisal šele 9. t. m., se je z Miamijem dogovoril za petletno sodelovanje za 90 milijonov dolarjev, kar je najvišji pogodbeni znesek v slovenski športni zgodovini.

Ne glede na datume, ki klubom in igralcem pred uradnim začetkom obdobja prestopov strogo prepoveduje pogajanja, klubi v ligi NBA že junija v zakulisju mrzlično stiskajo primež okoli najbolj zaželenih igralcev. Dragićevi zastopniki so se pri tem izkazali kot dobri pogajalci, sprva ponujen znesek 80 milijonov so v zadnjih dneh dvignili še za deset milijonov, pogodba pa bi lahko presegla celo stotico, če Ljubljančan ne bi bil pripravljen skleniti kompromisa. Z desetimi milijoni »popusta« je Vročici omogočil nekaj več manevrskega prostora pri pogovorih z naslednjo veliko tarčo, Dwyanom Wadom, še eno od ključnih figur Miamijevih ambicij pri naskoku na lovoriko v naslednjih letih. Dragić pač že pred tedni ni skrival, da si želi, da bi na Floridi zadržali dosedanje nosilce, obljube v tej smeri so ga tudi utrdile v odločitvi, da kariero nadaljuje pri klubu, h kateremu se je preselil februarja. Pri 29 letih je bil pač njegov največji izziv, da si zagotovi sredino, ki bi se lahko potegovala za šampionske prstane.

Pri Miamiju so tedaj zaigrali na najmočnejšo karto, z njegovim prihodom so si zagotovili najboljše štartno izhodišče za pogajanja, saj so mu edini lahko ponudili petletno pogodbo do 100 milijonov $, vsi drugi so ga lahko snubili kvečjemu s štiriletno v maksimalni višini 85 milijonov zelencev. Obenem Ljubljančanu nova pogodba omogoča, da se po štirih letih sam odloči, ali bo nadaljeval z Vročico ali se pri 33 letih ponovno preizkusi na trgu prostih igralcev. V podobnem položaju je bil letos tudi Wade, pri katerem letos popuščanja ni več pričakovati, v minulih letih je namreč Vročici nekajkrat namenil popust pri plačilu, nazadnje lani, ko so prvaki iz let 2006, 2012 in 2013 s tem zadržali Chrisa Bosha, pa tudi leta 2010, ko je s tem klubu omogočil, da je ob Boshu in LeBronu Jamesu zgradil kakovostno zasedbo. Že v ponedeljek je še eno leto zvestobe Miamiju izrekel tudi Luol Deng (10,1 milijona dolarjev).

Z včerajšnjim življenjskim dogovorom, ki so ga v ZDA oznanili v času, ko je Dragić na Rogli zaključeval svoj enotedenski košarkarski kamp, se je nekdanji član Geoplina Slovana, Murcie, Uniona Olimpije, Phoenixa in Houstona povzpel tudi na sam vrh slovenskih športnih zaslužkarjev. Hokejista Anžeta Kopitarja s Kralji veže sedemletna pogodba v višini 47,6 milijona dolarjev, zdajšnji generalni sekretar KZS Rašo Nesterović je v enajstih letih v ZDA prejel prek 50 milijonov dolarjev, Beno Udrih v podobnem času dobrih 40. Dragić, ki v kratkem pričakuje drugega otroka in naj bi se v drugi polovici meseca vrnil v ZDA, se bo z novim dogovorom in skupaj z zaslužki od prihoda v ligo NBA leta 2008 povzpel prek 120 milijonov bruto. Na Floridi naj bi sicer ostal tudi njegov mlajši brat Zoran, ki ga z Miamijem veže še veljavna pogodba.