Po prihodu pomladi Krka že igra drugače

Novomeščani so v derbiju 1. kola lige Telemach za prvaka ugnali Tajfun v gosteh, Olimpija do točk v Grosuplju.

Objavljeno
26. marec 2015 00.04
Pokal Spar Krka vs Tajfun. Na sliki Emir Zimić15), Krško,19,02,2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Uvodno kolo lige Telemach za prvaka je dalo slutiti, da bo s prihodom pomladi na slovenskih košarkarskih igriščih zavladalo nekoliko drugačno razmerje moči. Če je Krka v uvodnem delu DP dvakrat klonila proti Tajfunu, mu je bila sinoči zanesljivo kos v Šentjurju. Union Olimpija se je vključila v domače tekmovanje z zmago, a s skromno predstavo.

Novomeščani so gostovanje pri najuspešnejši zasedbi uvodnega dela DP vzeli precej bolj resno kot dosedanje tekme, zato so pošiljali v ogenj le najbolj izkušene može. Malcolm Armstead je prebil na parketu več kot 37 minut, rekonvalescent Jasmin Hukić je odigral več kot polovico tekme, Chis Booker in Nebojša Joksimović pa sta počivala le po sedem minut. Slednji je moral nositi še večje breme zaradi izključujoče druge tehnične napake Mirka Mulalića v 21. minuti in učinkovito opravil delo, saj je bil prvi strelec večera z metom 5:7 za dve točki in 3:6 pri trojkah.

Pot prvakov pa ni bila lahka. Tajfun je po vodstvu s 16:9 in 28:25 sicer vse težje našel pot do obroča in zapravil 19 žog (Krka le 7), s čimer je izničil koristi dobljenega skoka s 35:32, a se pod vodstvom Dragiše Drobnjaka (za tri 3:4) ni predajal. Po zaostanku s 47:58 se je približal na štiri točke in tudi v zadnje štiri minute so Novomeščani vstopili le s štirimi točkami naskoka (75:71), a Armstead ni dovolil usodnega zasuka. Krkin strateg Aleksandar Džikić ni imel razloga za nerganje: »Zadovoljen sem z našim štartom v ligi za prvaka. V Šentjurju bo vsem težko. Domači centri so dobro metali za tri točke in to je težak izpit za nasprotno obrambo.«

Ena četrtina nekoliko boljše košarke je zadostovala Unionu Olimpiji za zmago v Grosuplju. O njeni igri v prvem polčasu zgovorno priča podatek, da je metala za tri točke 1:8 (gostitelji 0:5), izgubila 9 žog (na koncu 16) in skok s 16:17. Reševal jo je Dino Murić z 11 točkami, saj Alen Omić v devetih minutah igre ni niti pogledal proti obroču, Klemen Prepelič je metal 0:3, med strelce pa se nista vpisala niti Marko Marinović in Hristo Nikolov. Tretjo četrtino je Omić začel povsem drugače in ko je Prepelič pristavil še trojko, so Ljubljančani v 28. minuti vodili že s 44:28. Sedem minut pred koncem so povišali prednost na 55:36 in se očitno že zadovoljili. To so srčni košarkarji Grosbasketa izkoristili in dobili zadnjo četrtino s 23:16, predvsem robustni litovski center Petras Baločka, ki je nedavno okrepil moštvo. Za presenečenje bi potrebovali boljši strelski dan in tudi odsotnega Željka Zagorca.

»To je bil naši prvi stik z ekipo, ki igra v evropskem pokalu. Videli smo, da do določene mere lahko igramo na takšni ravni, na neke stvari pa nismo bili pripravljeni. Mislim predvsem na čvrstino, ki so jo merila dopuščala,« je poudaril trener Grosbasketa Teo Hojč, Memi Bečirovič pa je ocenil Olimpijin nastop: »V obrambi smo igrali dobro vseh 40 minut, medtem ko je napad nekoliko pešal. Nismo zadevali, kar je verjetno posledica težkih treningov v zadnjih dneh. Zadovoljen sem z zmago, končna razlika pa bi lahko bila višja.«

Najbolj prepričljivo je delo opravila Rogaška, ki je v Laškem vodila že s 76:56 ter prekosila učinek 56 točk Saša Zagorca, Mihe Lapornika in Mihe Vašla. Antonio Boban, Dražen Bubnić in Sandi Čebular so jih skupaj zbrali 62, nekaj pa so jih dodali njihovi soigralci. »Tokrat smo bili boljši. Potem ko smo vodili že za 20 točk, so se Laščani začeli bližati, a smo s trojkami in nasploh dobrim metom tekmo pripeljali do konca,« je dejal trener Slatinčanov Damjan Novaković.