Po Zagrebu prisilno prosti

Košarka: Petrol Olimpija danes ob 18. uri v gosteh s Cibono.

Objavljeno
04. oktober 2017 23.03
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Kako malo je običajno potrebno za kompromis, je potrdila včerajšnja odločitev Mednarodne košarkarske zveze FIBA, da bo za en dan (!) pomaknila termine novembrskih in februarskih tekem kvalifikacij za SP 2019, da bi omogočila nastopanje igralcem iz evroligaških klubov. Če bo podobno prožna tudi nasprotna stran, usodnih ovir naenkrat ne bo več, slovenski košarkarski modreci pa bodo dobili pozen, a svetel zgled.

Do nadaljnjega preloženi začetek vseh ligaških tekmovanj pri nas zaradi pretrganega sodelovanja s sodniki je nedvomno škandal z zgodovinskimi razsežnostmi. Zanj nosi največji delež odgovornosti Košarkarska zveza Slovenije, ki je imela več kot pol leta časa, da bi razrešila zaplet, posledice pa je slednjič naložila na pleča igralcem najrazličnejših ravni in rodov. Namesto da bi uživali pri svoji priljubljeni igri, morajo spremljati prepire o nekaj centih nadomestila za prevoz, ki jih niti sami ne razumejo najbolje, kaj šele širša javnost.

Najbolj so kajpada na očeh klubi lige Nova KBM, ki bi se morala začeti z jutrišnjo tekmo med branilcem naslova Petrolom Olimpijo in novim prvoligašem Ilirijo. Stožiški zasedbi odpoved dvoboja ta čas celo ustreza zaradi natrpanega koledarja DP, lige ABA in Fibine lige prvakov, podaljšanje »lockouta« pa bi jo močno teplo, saj nima prostih terminov, v katere bi lahko uvrstila preložene nastope. Toda ob zgoščenem začetku regionalnega prvenstva s tremi tekmami v sedmih dneh in pred sredinim štartom lige prvakov nihče niti nima časa razmišljati o nadlogah prihodnosti, Ljubljančane že danes ob 18. uri čaka gostovanje pri Ciboni.

Zagrebčani so za razliko od Olimpije začeli regionalno sezono s porazom, s 95:88 jih je premagala Mega Bemax kljub dobri igri njihovih veteranov: center Luka Žorić je zbral 24 točk in 10 skokov, krilo Marin Rozić 17 točk, 8 skokov in 6 asistenc. Toda po temeljiti prenovi moštva, med katero je odšla večina nosilcev igre iz prejšnje sezone, novinci niso delovali prepričljivo. Branilec Langston Hall in krilo Cleveland Melvin sta skupaj zmogla 11 točk, krilo Dominic Gilbert pa tako kot reprezentant Marko Tomas ni igral. Zato je novi Cibonin trener Slobodan Subotić, dolgoletni košarkar in kratkotrajni direktor Olimpije ter slovenski selektor na EP 2003, začel iskati dodatne okrepitve. Že včeraj se je v hrvaško metropolo preselil 212 cm visoki in 30-letni litovski center Deividas Busma.

»Cibona je ne glede na poraz v Sremski Mitrovici pokazala, da ima izredno izkušeno zasedbo s potrebno individualno kakovostjo. Na domačem parketu je favorit, če jo želimo presenetiti, moramo igrati potrpežljivo in čakati na priložnost, za katero verjamem, da se nam bo ponudila. Takrat se moramo pametno odzvati,« ocenjuje Olimpijin trener Gašper Okorn.

Pari 2. kola lige ABA, danes: Cibona – Petrol Olimpija (18), Igokea – Budućnost (20); že odigrano – FMP : MZT 100:72, Mornar : Partizan 83:81, Zadar : Cedevita 76:92, Crvena zvezda : Mega Bemax 90:80 (Čančar 4).