Pogumno so zagrozili, vendar brezglavo zapravili vse

Italijanski prvak v 5. kolu Fibine lige prvakov uspešnejši od slovenskega, ki je v drugem polčasu močno popustil.

Objavljeno
07. november 2017 23.47
Jordan Morgan. Košarka Olimpija in Venezia. Ljubljana, 7. november 2017 [Košarka,Olimpija,Venezia,Ljubljana,Jordan Morgan]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Potem ko so košarkarji Petrola Olimpije prejšnji teden prvič okusili zmago v Fibini ligi prvakov ob gostovanju pri Estudiantesu, so jim uspehi na evropski sceni zadišali. V petem nastopu so se pogumno lotili tudi italijanskih prvakov iz Benetk in okrepili sprva nedolžno upanje na uvrstitev med najboljšo četverico skupine C, a v drugem polčasu niso zdržali v enakem ritmu.

Košarkarji Umane Venezie so prispeli v Slovenijo s slovesom zelo gibljivih in natančnih strelcev ter agresivnih obrambnih mož, a so ga upravičili le na trenutke. V uvodnih 20 minutah so se gledalci v Stožicah celo spraševali, kako so lahko ugnali Banvit, Strasbourg in Roso Radom, saj so bili pobudniki dokaj zmedene predstave na parketu, ki bi jo večni optimisti ocenili za dinamično, zahtevnejši opazovalci pa kot brezglavo. Zanimive poteze so se namreč močno prepletale s čudnimi podajami in prenagljenimi meti.

Ob takšni igri se je porajalo vprašanje, kakšno vlogo so sploh imele obrambe, saj je bilo veliko odvisno od tega, ali sta moštvi pri akcijah uporabili vsaj najmanjšo mero zbranosti. Precej bolje so začeli Ljubljančani in si priigrali obetavno prednost še pred koncem uvodne četrtine (22:10), saj so dobro pokrivali prostor pod svojim obročem, hkrati pa jim je šlo na roko, da so gostje zgrešili celo kopico odprtih metov. Prvi strelec Umane v prvih štirih kolih LP, hrvaški krilni center Hrvoje Perić, se je vpisal med strelce šele v 18. minuti in ostal pri pičlih dveh točkah, toda s tem naloga še zdaleč ni bila opravljena. Benečani so se v 18. minuti približali na 29:26 z zelo povprečno igro in opozorili, da bodo v drugem polčasu zelo nevarni, Olimpiji pa je začelo primanjkovati učinkovitih adutov, ki bi lahko priskočili na pomoč Jordanu Morganu, Devinu Oliverju in Gregorju Hrovatu.

Zasuk je vendarle prišel nepričakovano hitro. Umana je že po treh minutah nadaljevanja prevzela vodstvo z 38:36 in ga ni več spustila iz rok. Ko so se ji gostitelji nekajkrat približali, pa so očitno pozabili na 37-letnega centrskega veterana Tomasa Ressa, ki jih je s tremi trojkami dokončno potopil. Na koncu je italijansko moštvo metalo trojke 10:26, Petrol Olimpija pa zgolj 4:21, pri čemer je eno zadel Erjon Kastrati za vodstvo s 3:0, dve pa Hrovat v zadnjih dveh minutah, potem ko so gostje že vodili z 11 točkami naskoka.

»Začeli smo dobro in opravili svoje naloge v obrambi. Toda po glavnem premoru v napadu nismo več igrali, kot bi morali, zato smo jo skupili. Na koncu smo izgubili 15 žog, s katerimi smo omogočili tekmecem celo vrsto nasprotnih napadov in samozavestno igro. Nikakor se nismo mogli vrniti v želeni ritem,« je priznal Olimpijin center Jordan Morgan, ki je metal iz igre 9:16 in zbral 13 skokov. Manjkale pa so predvsem točke Domna Lorbka (iz igre 0:6) in Jana Špana (1:8), a tudi prosti meti (6:15).

»Drugi polčas je bil pravo nasprotje prvega. Začeli smo ga povsem drugače, kot smo se dogovorili, in popolnoma zašli s poti. Padec se je začel že v Morganovih trenutkih oddiha v prvem polčasu. Razočaran sem s prikazanim v drugih 20 minutah in nad celotno končno sliko,« je ocenil trener Gašper Okorn.

Drugi izidi v skupini C – Bayreuth : Estudiantes 84:90 po podaljšku, Strasbourg : AEK 80:78, Rosa Radom – Banvit danes; vrstni red: Umana Venezia 4:1, Banvit 3:1, Bayreuth, Estudiantes in Strasbourg po 3:2, AEK 2:3, Petrol Olimpija 1:4, Rosa Radom 0:4.