Pojesti morajo, kar so si skuhali

Liga Telemach: Krka si bo po kar osmih porazih na 19 tekmah reševala kožo na Polzeli.

Objavljeno
17. marec 2015 21.08
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Kar so skuhali, bodo morali pojesti, zato se bodo košarkarji Krke pred sobotnim derbijem z Unionom Olimpijo v ligi ABA danes borili za golo kožo tudi v DP. Potem ko so v 19 nastopih doživeli kar osem porazov s šestimi različnimi moštvi, morajo v gosteh premagati polzelske Hopse, da bi se sploh uvrstili v ligo Telemach za prvaka.

Računica pred zadnjimi tekmami uvodnega dela DP je preprosta. Če bodo Novomeščani drevi doživeli peti poraz v zadnjih šestih kolih, Šenčur GGD pa ugnal zadnjeuvrščeno Elektro, ki še vedno čaka na prvo zmago, bodo med elitno slovensko šesterico napredovali novinci med prvoligaši, prvaki zadnjih petih sezon pa bodo nadaljevali sezono v ligi za obstanek. Ta jim resda še omogoča zasilni izhod, saj se bosta najboljši moštvi iz »spodnjega doma« vendarle uvrstili v četrtfinale končnice, toda takšen scenarij ima tudi precej slabih plati. Nenazadnje bi morala Krka osvojiti državni naslov, da bi se sploh uvrstila v ligo ABA, saj bosta vanjo napredovala prvak in ekipa, ki bo poleg njega najuspešnejša v ligi za prvaka.

»Sami bomo odločili o svoji usodi. Od igralcev pričakujem, da bodo dokazali, da znajo igrati pod pritiskom,« je kratek Krkin trener Aleksandar Džikić. Njegovi košarkarji so 16. decembra na domačem parketu komaj (z 68:67) prekosili Hopse, ki so nastopili brez Gorana Jagodnika. Zato si lahko le mislimo, kakšne težave bi jih čakale s Polzelani, če jim lani ne bi speljali Alexisa Wangmeneja in Mirka Mulalića in če se Jagodnik ne bi nedavno preselil v Stožice. »Verjamem, da bodo Novomeščani, z izjemo poškodovanih košarkarjev, tokrat nastopili v popolni zasedbi. Mi bomo poskusili popraviti vtis s tekme proti Heliosu in se vrniti k igri, ki smo jo kazali v prejšnjih nastopih. Dvoboj s Krko bo dobra priprava na drugi del DP,« je prepričan trener Hopsov Vladimir Rizman.

Šenčur GGD je v tej sezoni dvakrat ugnal Krko. Ali se bo pridružil Unionu Olimpiji, Tajfunu, Zlatorogu, Grosbasketu in Rogaški v ligi za prvaka, pa bo odvisno tudi od tuje pomoči. »Uspe nam lahko v primeru spodrsljaja Krke, ki je malo verjeten, v nasprotnem pa nam bo par točk prišel prav v ligi za obstanek. Elektra igra vse bolje, nedavno pa se je okrepila in bo neugoden tekmec, zato bomo morali igrati po najboljših močeh,« meni trener Gorenjcev Igor Kešelj.

Pari zadnjega kola lige Telemach, danes: Tajfun – Grosbasket (18), Šenčur GGD – Elektra (19), Hopsi Polzela – Krka (19), Portorož – Rogaška (20.30), Maribor Nova KBM prost; odigrano v ponedeljek – Zlatorog : Helios 73:77.

Vrstni red: Tajfun 18:1, Zlatorog 13:7, Grosbasket 12:7, Krka in Rogaška po 11:8, Šenčur GGD 10:9, Hopsi Polzela 9:10, Helios 9:11, Portorož 8:11, Maribor Nova KBM 5:15, Elektra 0:19.