Slovenski košarkarji priprave na SP začeli z zmago proti Kanadi

Slovenska košarkarska reprezentanca je na uvodni tekmi pokala Adecco v Rogaški Slatini z 92:80 premagala Kanado.

Objavljeno
24. julij 2014 18.43
Posodobljeno
24. julij 2014 19.30
Košarka Slovenija Kanada
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Rogaška Slatina - Slovenska košarkarska reprezentanca je začela niz prijateljskih tekem v okviru priprav na svetovno prvenstvo, ki se bo konec v Španiji. Prvi tekmec varovancev selektorja Jureta Zdovca na pokalu Adecco v Rogaški Slatini je bila Kanada, slovenski košarkarji pa so jo brez večjih težav premagali z 92:80.

V slovenski reprezentanci je kot najboljši strelec tekmo končal Domen Lorbek z 19 točkami, zgrešil je le en met iz igre, Jaka Klobučar jih je dosegel 18 in vpisal še pet podaj, Zoran Dragić 13, Jure Balažič pa 12.

Selektor Jure Zdovc na uvodnih tekmah ter tudi teden kasneje na prijateljskem turnirju na Kitajskem ne bo mogel računati na Gorana Dragića in Erazma Lorbka, manjkala sta tudi poškodovana Luka Lapornik in Matej Rojc, na klopi so ostali tudi Edo Murić, Tomaž Bolčina in Aleksej Nikolič, v izbrani dvanajsterici ni zaigral Matej Krušič.

Ostalim igralcem je selektor priložnost ponudil že v uvodni četrtini. Temu primerno je bila igra raztrgana, bolj kot rezultat pa je strokovni štab reprezentance zanimal odziv določenih košarkarjev, ki so prvič oblekli članski dres, ali pa se ekipi pridružili po daljšem času.

Temelje zmage je Slovenija pričela graditi ob zaključku prvega polčasa, ko je prvič prišla do nekoliko otipljivejše prednosti (74:58), dokončno pa je tekmeca, ki je na Fiba lestvici uvrščen na 25. mesto (Slovenija je 13.), strla v tretji četrtini, ko je prednost narasla na 74:58. Ključno je bilo odlično metanje izza polkroga, od koder je Slovenije v tem delu igre zadela šest od sedmih poskusov.

»Tekmo smo dobili z napadom. Za moj okus smo dobili veliko preveč košev, vsaj trideset točk smo prejeli na lahek način. Hkrati smo se v zadnji četrtini prekmalu sprostili. Imeli smo težave pri organizaciji napadov; Klobučar nosi veliko breme, Rebec je odigral pogumno, a preveč naivno ... Skratka dobili smo dovolj materiala, da bomo lahko na treningih odpravljali te napake. Hkrati smo imeli tudi nekaj dobrih trenutkov, ko smo garali v obrambi in ustavili tekmeca,« je po tekmi povedal Zdovc.

Slovenija bo v treh dneh odigrala tri tekme. V petek jo v Murski Soboti čaka Gruzija, v soboto pa znova v Rogaški Slatini še Ukrajina.

Pokal Adecco, 1. krog:

Slovenija : Kanada 92:80 (18:19, 39:34, 74:58)

Gruzija : Ukrajina 70:62 (15:26, 33:38,53:55)

 

Petek:

Ukrajina - Kanada (17.15)

Slovenija - Gruzija (20.05)

Sobota:

Gruzija - Kanada (17.15)

Slovenija - Ukrajina (20.05)