Poraz za veliko lepše razpoloženje

Slovenija je na turnirju v Kaunasu vodila proti Litvi domala vso tekmo in prikazala napredek.

Objavljeno
19. avgust 2014 03.38
Košarka Slovenija Kanada 24.7.2014 Rogaška Slatina Slovenija
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Kaunas – Zadnji dan tridnevnega pripravljalnega turnirja v Litvi so slovenski košarkarji doživeli še drugi poraz, s katerim pa so si vendarle popravili razpoloženje. Proti srebrnim z lanskega EP so namreč v lepo zapolnjeni dvorani zaigrali precej bolje kot dan poprej proti Grčiji, pa čeprav so nastopili v močno oslabljeni zasedbi.

Poleg Gorana Dragića, za katerega je bilo že pred dnevi jasno, da ne bo nastopil proti Litvi, in Erazma Lorbka v moštvu včeraj ni bilo niti Domna Lorbka. Začutil je bolečino v mečni mišici in selektor Jure Zdovc mu je iz previdnosti odredil počitek. Čeprav je bila slovenska zasedba v primerjavi z dvobojema z Novo Zelandijo in Grčijo kadrovsko šibkejša na zunanjih položajih, pa je tudi tokrat imela veliko težav v neposredni bližini obroča. Skok je izgubila kar s 24:41, kar je vnovič v dobršni meri nadomestila s številnimi izgubljenimi žogami tekmecev (19). Ključna pridobitev pa je bila vendarle natančnost. Slovenski aduti za svetovno prvenstvo so namreč proti Litvi izkoristili kar 61 odstotkov metov za dve točki in zadeli deset trojk (resda z 32 poskusi). Pri slednjih so izstopali Miha Zupan (4:5), Edo Murić (3:5) in Klemen Prepelič (3:9), slabše razpoložena pa sta bila Zoran Dragić (0:6) in Jaka Klobučar (0:4).

Proti večno neugodnim Litovcem so očitno zalegle ostre selektorjeve opazke in slaba vest po slabi nedeljski predstavi, na kateri so košarkarji pokazali preveliko podrejenost Goranu Dragiću in pri tem pozabili, da morajo kaj postoriti tudi sami. Pogumno so se postavili po robu tekmecu, ki je doslej dobil vseh deset pripravljalnih tekem, ter po dveh zaporednih Zupanovih trojkah in njegovem »navadnem« košu vodili s 24:17, le nekaj trenutkov pozneje pa je Prepelič prispeval še eno trojko. Prednost so nato spretno in srečno branili domala vso tekmo, čeprav so jih gostitelji izrinili daleč od obroča, zaradi česar so večkrat poskusili za tri točke kot za dve. Pravšnjo mero psihične trdnosti so pokazali tudi, ko je Litva v finišu tretje četrtine prevzela pobudo (57:54) z nizom 10:2. Znova je z velike razdalje zadel Prepelič, prodorna Z. Dragić in Klobučar pa sta v 36. minuti prinesla Sloveniji vodstvo 65:63. Prednost domačega igrišča (in sodnikov) je bila v končnici vendarle pomemben dejavnik. Z delnim rezultatom 8:0 je Litva pobegnila na 71:65 in v serijski izmenjavi trojk v zadnjih dveh minutah odbila slovenski napad. Kljub porazu pa priokus nikakor ni bil grenak.

»Fantom sem dejal, da jih čaka dvoboj za užitek. Nasproti so imeli dobrega tekmeca, polno dvorano in niso imeli kaj izgubiti. Zato so igrali bolj sproščeno, več zadevali, predvsem visoki igralci. Zupan je bil odlično razpoložen, Slokar pa še išče met. V končnici smo bili že malo utrujeni, imeli pa smo tudi težave z osebnimi napakami. Litva je postavila na parket nizke košarkarje in eden od teh je dosegel ključno trojko,« je ocenil Jure Zdovc.

Po sinočnji vrnitvi iz Kaunasa, kjer se je Goran Dragić uvrstil v najboljšo peterko turnirja, bo slovenska reprezentanca vstopila v sklepni del priprav. Do uvodne tekme na SP proti Avstraliji 30. t. m. jo čakajo še štiri preizkušnje: od četrtka do sobote bo nastopila na turnirju v Stožicah, kjer se bo pomerila z Iranom, Brazilijo ter Litvo, generalka pred mundialom pa jo čaka na prizorišču predtekmovanja v Las Palmasu proti ZDA. Na teh tekmah bo predvidoma nastopil tudi Erazem Lorbek, ki je zaradi težav s kolenom ostal v Ljubljani. Po obiskih fizioterapevta je oteklina splahnela, tako da se bo član Barcelone v sredo pridružil reprezentančnim soigralcem.

Drugo mesto na turnirju si je priigrala Grčija z gladko zmago nad Novo Zelandijo s 95:65 (Bourousis 15, Zisis in Papanikolaou po 14; Penney 14, C. Webster 13).