Pred 11 leti jim je uspelo, tokrat je Pipan tekmec

Košarkarji Zlatoroga bodo od srede do sobote ambiciozno gostili finalni turnir pokala Spar.

Objavljeno
16. februar 2015 21.14
regent*KOSARKA
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Za udeleženci finalnega turnirja pokala Spar, ki se bo jutri začel v Laškem, je dokaj uspešen konec tedna. Klonila sta le branilka naslova Krka in Slovan v dvoboju 2. SKL s Kolpo iz Črnomlja, ki se je prav tako prebila med elitno pokalno osmerico. Union Olimpija, Tajfun, Helios, Šenčur so preskočili svoje ovire, Zlatorog pa je bil prost.

Laščanom bo počitek prišel zelo prav pred poskusom obujanja zgodovine v domači dvorani. V 23-letni zgodovini slovenskega pokalnega tekmovanja, ki od sezone 2001/02 nosi ime zvestega pokrovitelja, so resda le enkrat prišli do lovorike, prav tolikokrat kot Hopsi Polzela, Helios in Krka, medtem ko je Unionu Olimpiji pripadlo kar 19 lovorik. Toda letošnji gostitelji prireditve so kar sedemkrat igrali v velikem finalu, vselej z Ljubljančani, in jim praviloma nudili ogorčen odpor. Na pragu uspeha so bili že leta 1998 v Novem mestu, vendar so Matjaž Tovornik, Miljan Goljović, Mileta Lisica, Sašo Dončić, Goran Jurak in takrat rosno mladi Sani Bečirovič klonili po dveh podaljških proti evroligašem Dušanu Hauptmanu, Arrielu McDonaldu, Vladimirju Stepanii, Marku Tušku, Johnu Taylorju, Vitaliju Nosovu in Jaki Danevu. Leto dni pozneje je bilo v tivolski revanši znova tesno (73:70), v naslednji sezoni še tesneje v Laškem (71:70).

Takratna Pivovarno Laško je prišla na svoj račun šele leta 2004 v Mariboru – ob 13. obletnici prireditve –, ko so strelec 21 točk Nebojša Joksimović, Igor Jokić (16), Dončić 15), Nemanja Jelesijević (14), Hasan Rizvić, Dragan Dojčin & Co. pod vodstvom Aleša Pipana v finalu prekosili četo Saša Filipovskega. Roberts Štelmahers, Marino Baždarić, Marko Maravič, Vladimir Boisa, Dženan Rahimić, Petar Dujmović, Sašo Ožbolt in druščina so po podaljšku izgubili z 79:82. Union Olimpija je takrat šele drugič ostala brez domačega pokala, a nato še trikrat premagala dolgoletnega tekmeca v odločilni tekmi za naslov – nazadnje pred petimi leti.

Letošnji dirigirani žreb ni upošteval niti zgodovine niti ni namenil prednosti gostitelju, saj se bosta Union Olimpija in Zlatorog, ki v DP zaseda 2. mesto za Tajfunom, srečala najpozneje v polfinalu. Toda trener Laščanov Predrag Milović si ne pusti ukrasti iluzije: »Igrali bomo na domačem parketu, kar zvišuje naše cilje. Toda za začetek se bomo morali potruditi proti Šenčurju GGD. Nasploh ocenjujem, da bosta zaradi izenačenosti večine moštev odločala dnevna forma in navdih.«

Pari četrtfinala, sreda: Union Olimpija – Slovan (17.30), Zlatorog – Šenčur GGD (20); četrtek: Helios – Tajfun (18.30), Kolpa Črnomelj – Krka (20.45).