Prepelič po Begićevem zgledu

Slovenski reprezentančni branilec Klemen Prepelič vadi z Unionom Olimpijo.

Objavljeno
21. oktober 2014 01.16
BASKET-WC-2014-SLO-USA
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Negotovost, kdaj bi utegnil Mirza Begić na vabilo novega delodajalca zapustiti Stožice, ni prijetno niti za košarkarje in trenerje Uniona Olimpije niti za navijače. Toda zgled je vendarle tako pozitiven, da se je v Stožice začasno vrnil tudi Klemen Prepelič. Po prvih treningih bo jasno, ali bo tudi zaigral na tekmah.

Olimpijin direktor Matevž Zupančič je pojasnil: »Klemen je zadnjič igral na SP, zato je prosil, če se lahko pridruži našemu moštvu pri vadbi, medtem ko ureja zadnje podrobnosti ob predčasni ločitvi od turškega Banvita. Pristali smo, saj gre za našega nekdanjega košarkarja, ki je ravno danes dopolnil 22 let in ima torej pred seboj dolgo kariero. Prezgodaj je za vprašanje, ali se bomo dogovorili, da bi oblekel dres našega moštva v tej sezoni, toda kot Slovenec bi nam prišel prav predvsem na tekmah lige Telemach in pokala Spar, za katere bomo potrebovali sedem igralcev z našim državljanstvom. Trenutno jih imamo v članskem moštvu sedem, toda Begić lahko odide kadarkoli, Dina Murića in Jako Brodnika pa tarejo pogoste zdravstvene težave. Če bomo s Prepeličem našli skupni jezik, bodo v ospredju pogoji našega kluba.«

Zupančič je kajpada imel v mislih zlasti finančno plat sodelovanja, saj je pri sestavi moštva že postrgal zadnje proračunske drobtnice. Po drugi strani bi bilo tvegano nameniti še eno glavno vlogo košarkarju, ki bi lahko tako kot Begić odšel kadarkoli. Nenazadnje pa je mesto visokega branilca vsaj številčno dobro zasedeno z igralci s trdnimi pogodbami: s Sasujem Salinom, ki je v Ljubljani že peto sezono, obetavnim 20-letnim Gregorjem Hrovatom in občasno s Paolom Marinellijem, ki opravlja tudi naloge organizatorja igre ob Marku Marinoviću in Luki Rupniku. V primeru reprezentančnega branilca, ki je branil Olimpijine barve v sezoni 2012/13 s povprečjem 8,8 točke v evroligi in 11,4 v ligi ABA, bi bil bržkone sprejemljiv le en scenarij: da bi se zavezal, da bo v Stožicah vsaj ostal do konca sezone, in za letos opustil misel na omembe vreden zaslužek. Vodilnim možem kluba bi se namreč zdelo nesprejemljivo, da bi zadnjega prišleka lepo plačevali, medtem ko bi Begić igral brezplačno.

Visoka zmaga nad Partizanom in nora poteza Blaža Mahkovica, ki je v naslovih najuglednejših svetovnih medijev dobila naziv »koš stoletja«, sta sicer imenitna napoved za jutrišnjo tekmo Uniona Olimpije s Himkijem z začetkom že ob 18. uri. Toda na žalost jo bo morala odigrati pred praznimi tribunami zaradi februarskega izpada Zorana Predina po tekmi z Budivelnikom. Disciplinski sodnik evropskega pokala je kazen sicer znižal s treh nastopov brez gledalcev na enega, pa vendarle bo zadela na najbolj boleče mesto, saj je Himki najprivlačnejši tekmec v skupini D. Ali so se v Stožicah morda poigrali z mislijo, da bi zaprosili za prestavitev kazni na kateri drugi domači dvoboj?

»Po žrebanju nismo želeli pogrevati zapleta, saj so po naši pritožbi ukrep že krepko ublažili. Morda pa bo Ruse uspavalo dejstvo, da bomo igrali v prazni dvorani, in jih bomo presenetili,« je pojasnil Zupančič in potrdil, da delitev 30.000 evrov denarnega dela kazni za Predinov incident še ni dočakala epiloga, čeprav je sprva obveljalo, da globo poplača povzročitelj: »Nismo si še razdelili stroškov. Del bo pokril Predin, del naš klub, del pa verjetno varnostna služba.«

Himki je pred prihodom v Ljubljano dosegel še tretjo zmago v regionalni ligi VTB. Na domačem parketu je s 96:87 ugnal VEF Rigo, ki prav tako igra v »Olimpijini« skupini D evropskega pokala. V vrstah nekdanjega ruskega evroligaša so izstopali francoski reprezentant Joffrey Lauvergne (18), Hrvat Marko Popović (15), MVP zadnjega finalnega turnirja evrolige Tyrese Rice (14), krilo Tyler Honeycutt (12) in finski branilec Petteri Koponen (11).