Prepelič si je prepovedal mete z devetih metrov

Košarkar Klemen Prepelič je zavoljo reprezentance vesel, da pri Banvitu igra kot visoki branilec.

Objavljeno
20. januar 2014 11.19
Košarka Slovenija in Ukrajina v Domžalah, 26. julij 2013
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Ko je Klemen Prepelič lani hkrati z Jako Blažičem zapustil Union Olimpijo, je prevladalo mnenje, da bo kmalu jasno, ali ju bo delo na tujem oblikovalo ali zavrlo njun napredek. Pri Banvitu je očitno prišel v pravo okolje, pred sredinim gostovanjem v Stožicah zatrjuje, da mu je Turčija v nekaj mesecih dala drugačno širino in košarkarski pogled.

Zdaj 21-letni branilec od jeseni spoznava, da odhod na tuje odnese vso sentimentalnost, ki v domovini spremlja uveljavljanje nadarjenega košarkarja. Po štirih mesecih priznava, da je ob podpisu pogodbe z Banvitom pričakoval drugačno, bolj udarno vlogo, a zdajšnji prav nič ne gleda v zobe. Še celo bolj prepričan je, da se je odločil za najboljšo možno izbiro, saj ima Banvit – četudi je do konca sezone še daleč – odprta vrata tudi do naslova državnega prvaka. V dosedanjih 15 kolih je izgubil le en dvoboj.

»Vse ni potekalo, kot sem pričakoval, zlasti minutaža je manjša, nekje med 10 in 15 minutami na tekmo, a sem hitro uvidel, kako močno moštvo imamo. Če ti ne gre, te pač zamenja nekdo drug, ampak na koncu sezone je lahko uspešno le moštvo z dolgo klopjo. Ob prihodu sem še sebično mislil, da moram veliko igrati, zdaj se zavedam, da je košarka ekipni šport in da moram izkoristiti vsako minuto, ki jo preživim na parketu. Decembra se mi je potrpežljivost obrestovala, saj sem bil nekaj tekem zapovrstjo med vodilnimi strelci ekipe, a me je ustavila poškodba hrbta,« pravi najmlajši član vodilnega turškega moštva, ki ga trenira Dimitrios Itoudis, nekdanji pomočnik Željka Obradovića pri Panathinaikosu, ki je svojčas študiral v Zagrebu.

Ker je Itoudisovo poreklo odigralo eno od ključnih vlog pri njegovi selitvi, saj je pričakoval, da bo igralsko rastel še hitreje kot doslej, se je Prepelič seveda dotaknil svojega napredka. »Sem edini slovenski igralec, ki je pri 21 letih že v tujini in tudi igra. Mislim, da je to zelo pomembno. Treniram z najboljšim visokim branilcem v Turčiji in evropskem pokalu Sammyjem Mejio in z izjemnim obrambnim igralcem Keithom Simmonsom. V Sloveniji sem se pogosto posluževal meta z devetih metrov, a sem spoznal, da moštvo od tega nima nič in ga zdaj praktično ne izvajam. Tudi v zadnjih sekundah napada redko vržem na koš, zato se mi je tudi precej popravil odstotek meta iz igre,« pojasni Prepelič, ki je v Turčiji dokončno sprejel svoje mesto na položaju visokega branilca in ne dirigenta.

»Prve tedne sem nekajkrat organiziral igro, s prihodom Stefana Markovića pa me je trener dokončno pomaknil na 'dvojko'. Meni to bolj ustreza, tudi zaradi reprezentance si kariero raje gradim na položaju visokega branilca, tu je moja prihodnost,« je odločen Prepelič. Glede reprezentance je redkobeseden. Kot je pojasnil, ga jutri v Ljubljani čaka sestanek z direktorjem izbranih vrst Matejem Avanzom. Šele ko si bo oblikoval mnenje, bo o tem pripravljen reči kaj več. Jeseni je bil namreč zgovoren, da ga ne zanimajo več jalove udeležbe na pripravah, po katerih se dvakrat ni prebil v člansko selekcijo. Se mu je pa jezik tokrat bolj razvezal glede napovedane reprezentančne pomladitve, ki jo je jasno nakazal tudi novi selektor Jure Zdovc.

»O tem se govori že nekaj let, a je bil edini mladi igralec v selekciji Edo Murić. Pa še on ima že 22 let, jaz jih imam 21. A mi nismo več mladi, saj so za nami že po tri, štiri leta igre v ligi ABA. V Turčiji mladosti ne poudarjajo več toliko, ko košarkarji dopolnijo 18 let in preidejo med člane. Loči se dobre in slabe, ne mladih in starih, bolj plačanih in manj plačanih,« je odločen Prepelič, ki veliko pričakuje tudi v evropskem pokalu. Poraz Banvita s Hapoelom s 73:92 je sicer zapletel položaj v skupini in ga postavil v položaj, ko bo, kot pravi, priložnost za popravni izpit iskal prav proti Unionu Olimpiji.

»V naši skupini bo na koncu bržkone odločala razlika v koših, zato bo tekma v Ljubljani za nas zelo pomembna. Če bomo izgubili, bomo morali doma ugnati Hapoel za več kot 20 točk, kar ne bi bilo lahko. Zato si moramo že zdaj olajšati delo. Na žalost smo zadnje dni trenirali v okrnjeni zasedbi, saj so Chuck Davis, Dušan Cantekin, pa tudi naš trener, sodelovali na nedeljski tekmi All Stars,« je pojasnil Prepelič. Kljub obširni koloniji slovenskih košarkarjev v Turčiji letos na tekmi zvezdnikov ni nastopil nihče od naših legionarjev.