Priljubljeni Devin Oliver spet pred stožiškimi vrati

Košarka: Cedevita Olimpija bo po treh porazih v evropskem pokalu drevi ob 20.30 gostila francoski Nanterre.
Fotografija: Jaka Blažič igra vse bolje, kar opogumlja Ljubljančane. FOTO: Eurocup
Odpri galerijo
Jaka Blažič igra vse bolje, kar opogumlja Ljubljančane. FOTO: Eurocup

Ljubljana – Pričakovanja so razumljivo vedno veliko večja, toda stožiški košarkarji po pičlih šestih tekmah zaostajajo le za tri zmage za svojo končno bero v prejšnji sezoni v ligi ABA in za eno na evropski sceni. Novoustanovljena Cedevita Olimpija vendarle iritira z nesorazmerno uspešnostjo na obeh frontah (3:0 na regionalni, 0:3 v evropskem pokalu), nenehnim poigravanjem z živci gledalcev v ključnih minutah dvobojev in s pretiranim dokazovanjem posameznikov na račun kolektivne igre. Se bo kaj spremenilo med drevišnjim soočenjem z Nanterrom?

»Moralo bi se, saj smo se že znašli v položaju biti ali ne biti, novega poraza v domači dvorani si ne smemo privoščiti. Če se želimo vmešati v boj za prva štiri mesta v naši skupini in napredovanje v drugi krog tekmovanja, moramo zmagati, to imamo v glavah. Upam pa, da bomo znali željo pretvoriti v dobro predstavo na igrišču,« prikimava Olimpijin kapetan Jaka Blažič, s povprečjem 12,3 točke drugi strelec moštva za Codijem Miller-McIntyrom (15,3) v evropskem pokalu. Zanimivo pa je, da je najboljši tekmi odigral v minulem tednu. V Brescii je dosegel 18 točk, proti Igokei pa kar 30 in osvojil naziv najboljšega košarkarja 3. kola lige ABA.

»Najpomembnejše je, da smo zmagali v Laktaših in da smo znali speljati stvari do konca v zaključku z dvema podaljškoma. Na začetku sezone mi ni šlo tako dobro od rok, za kar je več razlogov. Najpomembnejši je ta, da sem potreboval čas za spoznavanje soigralcev. Iskal sem svojo vlogo in počasi sem jo našel, zato pričakujem, da bo v prihodnje imela ekipa več koristi od mene. Nasploh veliko govorimo o nedodelani moštveni kemiji. Zbrali smo se namreč z vseh vetrov in bomo potrebovali še nekaj časa, da se povsem uskladimo, smo pa na dobri poti. Po porazu v Brescii smo si marsikaj povedali v slačilnici in mislim, da nam je koristilo. Napredujemo,« zagotavlja Blažič pred dvobojem s četrto zasedbo zadnjega francoskega DP, ki v novi sezoni zaseda 9. mesto na lestvici z izkupičkom 2:3. Negativen iztržek ima tudi v evropskem pokalu, v katerem je uvodoma ugnal Joventut s 85:78, nato pa izgubil z Darušafako v gosteh (65:72) in Unicsom Kazanom doma (92:94).
 

Dirigenta najučinkovitejša


Nanterre se je z Ljubljančani srečal v evropskem pokalu 2015/16, ko je obakrat zmagal gostitelj s 13 točkami razlike. Letos nosi dres Francozov tudi nekdanji Olimpijin krilni center Devin Oliver, ki je z evropskim povprečjem 8 točk četrti najboljši strelec moštva za dvema organizatorjema igre, Kanadčanom Kennyjem Cheryjem (17,7) in Američanom z albanskim potnim listom Dallasom Moorom (16,3), ter senegalskim centrom Youssoupho Ndoyom (9,3).

»Nanterre igra hitro in je agresiven pri skokih pod tekmečevim obročem, v napadu pa je precej odvisen od svojih branilcev, ki so zelo natančni strelci. Zato moramo omejiti njihov učinek pri poskusih za tri točke, pri pravočasnem vračanju v obrambo in zapiranju prostora pod našim košem pa bomo morali biti skoraj brezhibni,« napoveduje Olimpijin trener Slaven Rimac.

Pari 4. kola v skupini C: Cedevita Olimpija – Nanterre (20.30), Unics Kazan – Joventut (18.30), Brescia – Darušafaka (20.30); vrstni red: Darušafaka, Joventut, Unics Kazan in Brescia po 2:1, Nanterre 1:2, Cedevita Olimpija 0:3.

Preberite še:

Komentarji: