Prišli vsi, ki jim grozi suspenz

Olimpijin direktor Matevž Zupančič je bil na sestanku pod okriljem ECA.

Objavljeno
30. april 2016 11.24
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Med rožljanjem z grožnjami in suspenzi v vojni za prevlado v evropski klubski košarki si morajo vpleteni vzeti čas za posvet in včeraj so se v Londonu zbrali kandidati za nastop v evroligi in »prepovedanem« evropskem pokalu 2016/17. Zastopane so bile domala vse države, ki se jim obeta izključitev reprezentanc z letošnjih OI in EP 2017, med vabljenimi pa je bil tudi Olimpijin direktor Matevž Zupančič.

»Zbrali so se vodilni in delničarji podjetja Euroleague Commercial Assets (ECA), ki je v lasti klubov ter skrbi za izvedbo in trženje evrolige in evropskega pokala, prav tako pa zastopniki vlagateljev z IMG na čelu. Moštvom s potrebnim ugledom in tradicijo so predstavili vizijo dela v naslednjih sezonah, ki je dobila veliko podporo. Seveda se nismo mogli ogniti razpravi o zadnjih potezah FIBA, dobili pa smo pomirjevalne nasvete, naj se ne pustimo zmesti. Po mnenju številnih strokovnjakov naj bi bili pritisk in grožnje neutemeljeni in pravno nevzdržni, kar naj bi junija potrdila evropska komisija. Dogovoru bi se lahko nekoliko približali že v torek, ko se bosta sestali delegaciji ECA in FIBA,« je pojasnil Matevž Zupančič in pritrdil, da so bili včeraj v Londonu tudi zastopniki vodilnih klubov iz lige ABA: Crvene zvezde in Partizana iz Srbije, Cedevite iz Hrvaške in Budućnosti iz Črne gore; Mega Leks se je vnaprej odpovedala evropski sceni zaradi drugačne strategije dela.

Poleg 11 moštev z zagotovljenim mestom v evroligi (Anadolu Efes, CSKA, EA7 Milan, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiakos, Panathinaikos, Real in Žalgiris) so sestanku prisostvovali tudi kandidati za preostala mesta med 16-člansko celinsko elito in številni, ki se potegujejo za nastop v evropskem pokalu s 24 zasedbami. Prišle so tudi delegacije klubov iz Španije, Rusije, Litve, Turčije, Italije, Grčije, Izraela, Poljske, ki jim tako kot Slovencem, Hrvatom, Srbom in Črnogorcem grozi suspenz FIBA, prav tako pa Francozi in Nemci, ki jih je mednarodna zveza doslej pustila pri miru. Prevladal je vtis, da groženj nihče ni vzel za nepreklicne, zato so se klubi v glavnem odločili za taktiko tihega zavlačevanja.

V evropskem pokalu 2016/17 naj bi neposredno sodelovala po tri moštva iz regionalnih lig ABA in VTB ter španskega DP, dve nemški zasedbi, Sassari, Trento in Reggio Emilia iz Italije, grški AEK, Hapoel Jeruzalem iz Izraela, Lietuvos rytas, poljska Zielona Gora in turški Galatasaray. »Za preostalih pet mest, ki jih bodo zapolnili z 'wild cardi', so v igri klubi iz lige ABA, Belgije, Francije, Italije, Litve, Turčije in Velike Britanije. Če upoštevamo, da bo Crvena zvezda igrala v evroligi, Budućnost, Cedevita in Partizan pa v evropskem pokalu, bi se lahko za vabilo potegovala Zadar in Union Olimpija. Vsekakor pa bo igranje v evropskem pokalu finančno ugodnejše kot doslej, saj bo ECA pokrila vse stroške, tako da bi nas prišlo skoraj 200.000 evrov ceneje kot doslej,« je razkril Zupančič, ki ima od torka v pisarni tudi obrazec za predprijavo v Fibino ligo prvakov. Za zdaj je neizpolnjena, čeprav je rok za oddajo 1. maj.

»O tako pomembnih stvareh se ne bi smeli pogovarjati od danes do jutri, saj gre za strateške odločitve klubov in pokroviteljev. Verjetno bomo počakali do torka na sklepe sestanka med ECA in FIBA. Navsezadnje pa takšna prijava ne more biti zavezujoča za klube, saj FIBA nikomur ne jamči, ali bo igral v glavnem delu LP, v kvalifikacijah ali niti v teh. Nasploh pa nihče ne ve, kako se bo razpletlo slovensko DP,« je odločen Olimpijin direktor.