NBA: Popovich bo v novi sezone Spurse vodil s pomočnico

Becky Hammon je šele druga ženska na trenerski klopi ekipe v severnoameriški košarkarski ligi.

Objavljeno
06. avgust 2014 10.21
BA-SPURS/HAMMON
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

San Antonio - Moštvo San Antonio Spurs bo imelo v naslednji sezoni NBA v trenerskem štabu tudi predstavnico nežnejšega spola. Becky Hammon je postala pomočnica trenerja pri prvakih severnoameriške košarkarske lige in šele druga ženska, ki bo na trenerski klopi v NBA. Prva je bila v sezoni 2001/2 Lisa Boyer, ki je sodelovala z ekipo Cleveland Cavaliers.

»Znašla sem se v odlični sredini. Zelo sem ponosna, priložnost je velika, a prav tako odgovornost«, je ob podpisu pogodbe dejala 37-letna Hammonova, še vedno aktivna igralka, ki ima pogodbo z žensko ekipo lige NBA iz San Antonia - Stars. Športno pot bo sklenila po koncu naslednje sezone.

»Prepričan sem, da bo s svojim košarkarskim znanjem, etičnostjo in medosebnimi odnosi lahko veliko dala Spurs,« je prihod pomočnice pokomentiral prvi trener ekipe Gregg Popovich, ki se je sicer pred časom zelo razveselil, da bom imel v svoji trenerski ekipi tudi slovitega italijanskega strokovnjaka Etoreja Messino.

V WNBA je Hammonova odigrala kar 16 sezon in dosegla 5809 točk, kar jo na večni lestvici uvršča na sedmo mesto, četrta je po doseženih podajah (1687) in s 445 nastopi šesta po številu tekem v ligi. V povprečju je dosegala 13,1 točke, 3,8 podaje in 2,5 skoka na tekmo.

Hammonova je sicer ruska naturalizirana košarkarica. Leta 2008, ko je igrala za moskovski CSKA, ni dobila vabila v ameriško reprezentanco za OI v Pekingu in zato prestopila pod rusko zastavo, pod katero je nastopila tudi v Londonu 2012.