Prvaki so si rešili kožo šele v podaljšku

Košarkarji Krke na robu poraza z Rogaško, Heliosu točki šele po 50 minutah igre.

Objavljeno
26. marec 2014 23.38
Hopsi-Helios polzela 26.3.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Novo mesto – Že v svojem prvem nastopu v ligi Telemach za prvaka so se branilci naslova znašli blizu poraza. Krka je sredi tretje četrtine zaostajala za Rogaško za 15 točk in osem minut pred koncem za 10. Kožo si je rešila šele v razburljivi končnici in podaljšku. Namučil se je tudi Helios v 50 minutah igre na Polzeli, medtem ko Olimpija ni imela težav v Laškem.

Vnovič brez poškodovanih Eda Murića in Sanija Bečiroviča so Novomeščani zaostajali za Rogaško domala vso tekmo. Gostje so s trojkami Jureta Pelka, Tadeja Koštomaja, Mitje Nikoliča in Sandija Čebularja vodili že s 54:39 in v 32. minuti s 67:57. Krka je v zadnji četrtini zaigrala veliko bolj agresivno v obrambi in prvič prišla do prednosti poltretjo minuto prek koncem (73:71), deset sekund pred iztekom igralnega časa pa so bili gostje znova v vodstvu s 76:74. Jaka Klobučar je zgrešil iz prodora, toda Chris Booker je ujel odbito žogo, zadel in izsilil dodatni prosti met, ki pa ga ni izkoristil. V podaljšku se je Krka odlepila na 86:80, kar ji je zadostovalo za tesno zmago.

Aleksandar Džikić si je oddahnil: »Kot trener ekipe, ki lovi peti zaporedni naslov, sem zelo zadovoljen, da smo začeli na takšen način, s težko zmago. Čas je, da vsi naši igralci dojamejo, kako kakovostne so druge zasedbe in da slovenska košarka nista samo Krka in Olimpija. Nekateri morajo razumeti, da ni dovolj nositi dres Krke, da bi v moštvu ostali, saj se borbeni tekmeci želijo dokazati in priti v naš klub. Zadovoljen sem z zmago, ne bi pa bila tragedija, če bi izgubili.«

Zlatorog se je dobro upiral do rezultata 50:57 v 29. minuti, zadnjo četrtino pa izgubil kar z 9:28, čeprav Deividas Gailius pri Unionu Olimpiji še drugo tekmo zapored ni dosegel niti točke; v osmih minutah je zbral le štiri osebne napake. Ključna razlika med moštvoma je bilo število košev za dve točki (domači 16:31, gostje 30:53) predvsem po zaslugi Alena Omića (8:12) in Dina Murića (8:14).

Helios je po začetnem vodstvu zašel v težave sredi druge četrtine in zaostal z 41:47, moštvi pa sta si nato vse do konca izjemno izenačenega dvoboja izmenjavali udarce. Mirko Mulalić je s trojko 16 sekund pred koncem izsilil podaljšek, v dodatnih petih minutah pa z novim natančnim metom za tri točke (72:70) povsem približal Hopse zmagi. Zadnji napad v tem delu tekme je z zabijanjem izkoristil domžalski center Đorđe Majstorović, ki je zbral kar 32 točk z odličnim metom za dve točki 14:16 in 9 skokov, v podaljšku pa ni bilo dvoma o zmagovalcu. Polzelani so zaradi prekratke klopi izgubili odločilnih pet minut tekme kar s 4:18.