Michael Jordan, prvi milijarder med športniki

Nekdanji košarkarski zvezdnik Michael Jordan v pokoju v letu dni zaslužil več kot v karieri.

Objavljeno
08. marec 2015 21.03
P. Z., šport
P. Z., šport

Ni običajno, da se v tej rubriki znajde upokojeni športnik, ki je zadnjo tekmo odigral pred 12 leti. Michael Jordan kajpak ni navaden človek in se tu in tam še vedno znajde na naslovnicah, kot takrat, ko je blestel v dresu Chicago Bulls v ligi NBA. Kot prvi športnik je namreč zaslužil milijardo dolarjev in se minuli teden uvrstil na znameniti seznam največjih bogatašev revije Forbes.

Dolgo se je ugibalo, kdo med športniki bo prvi prebil mejo. Glavni kandidat je bil golfist Tiger Woods in res naj bi prihodnje leto postal milijarder. Toda afera in posledična ločitev sta mu preprečili, da bi se v zgodovino zapisal kot prvi. Za Woodsom naj bi bil tretji košarkar LeBron James. Jordan, domnevno najboljši košarkar doslej, pa je še vedno najbolje plačani športnik na svetu. Večino denarja mu prinese linija superg Nike Air, več kot 90 milijonov dolarjev na leto. Ta predstavlja 10,8-odstotni delež na trgu obutve v ZDA, trije od štirih prodanih košarkarskih copat so Jordanovi. Nike Air ustvari kar dve milijardi prihodka, 52-letni Jordan pa dobi svoj delež od vsakega prodanega kosa obutve. Zanimivo, da fant z univerze v Severni Karolini do podpisa pogodbe s podjetjem Nike nikdar ni nosil teh športnih copat.

Dobro znana zgodba v ameriškem športu se nanaša na nabor leta 1984. Houston je kot prvi izbral Hakeema Olajuwona in se ni uštel. Naslednji je bil na vrsti Portland in se je odločil za Sama Bowieja. Spregledal je Michaela Jordana, ki ga je vzel Chicago. Medtem ko so sicer solidno kariero Bowieja zaznamovale poškodbe, je Air Jordan spisal zgodovino košarke in rušil strelske rekorde kot za stavo. Zadnjo tekmo je odigral leta 2003, desetletje kasneje pa zaslužil več, kot je v vseh 12 sezonah športne kariere skupaj, in več, kot zasluži kateri koli športnik na svetu; boksarska zvezda Floyd Mayweather naj bi sicer letos zaslužil 105 milijonov in kot prvi presegel stotico. Jordan medtem še vedno zasluži več kot LeBron James, Kobe Bryant ali kateri koli košarkar, veliko mu prinesejo tudi pogodbe s podjetji Hanes, 2KSports in druge. Jordanovo ime je še vedno magnet. Njegov dres iz krstne sezone 1984-85, v kateri je imel povprečje točk 28,2 in bil novinec leta, so prodali za več kot 20.000 dolarjev, par superg, ki jih je nosil na šesti tekmi finala leta 1996, je bil prodan za 15.000 zelencev.

Najbolj vredna naložba je lastniški delež v moštvu Charlotte v ligi NBA. Odkar je Steve Ballmer leta 2012 kupil Los Angeles Clippers za neverjetni dve milijardi dolarjev, je vrednost vseh ekip v NBA zrasla v neslutene višave. Marca 2010 je Jordan kupil 80 odstotkov Charlotte Bobcats za 275 milijonov. Njegov delež v moštvu, ki se je vmes preimenovalo v Hornets, je leta 2013 narasel na 89,5 odstotka, franšiza je zdaj vredna prek 750 milijonov dolarjev, v tem pa tudi tiči razlog za to, da se je Jordan prebil v družbo milijarderjev, na 29. Forbesovem seznamu je 1.741. najbogatejši človek na planetu.

Seznam je poln lastnikov klubov. Najbogatejši je omenjeni Ballmer, na 35. mestu z 21,5 milijarde dolarjev. Paul Allen, lastnik moštva v ameriškem nogometu Seattle Seahawks in košarkarskega Portlanda, je 51. in »težak« 17,5 milijarde. Phil Anschutz, lastnik Kraljev Anžeta Kopitarja iz Los Angelesa pa tudi nogometnih moštev LA Galaxy in Houston Dynamo ter Staples Centra, ima premoženje v vrednosti 11,8 milijarde dolarjev. Romana Abramoviča, lastnika Chelseaja, najdemo na 137. mestu (9,1 milijarde), Mickyja Arisona iz Miami Heat, kjer igra Goran Dragić, pa na 191. mestu s 7,1 milijarde dolarjev vrednim portfeljem.

Jordan še zdaleč ni zadrt skopuh in denarja ne hrani za slabe čase. Življenje zajema z veliko žlico, ima svoje letalo in na njem napis N236MJ, ki ponazarja številko dresa in število naslovov v NBA. Za sanjsko hišo na Floridi je zapravil 12,8 milijona dolarjev, ima tudi 2,8 milijona vredno hišo blizu mesta Charlotte in prodaja posest v Chicagu, katerega izklicna cena je 29 milijonov dolarjev. Pravijo, da načrtuje zgraditi lastno igrišče za golf, ker ga jezi počasnost igre v podeželskem klubu. Oddaja luksuzno 47-metrsko jahto »Mr. Terrible«, poročen je z manekenko kubanskega rodu Yvette Prieto, pred dobrim letom sta se jima rodili enojajčni dvojčici Victoria in Ysabel.