Rane so si hitro zacelili s hrvaškimi zdravili

Krka v 4. kolu lige ABA presenetila evroligaša Cedevito, Union Olimpija v gosteh kos Ciboni. V nedeljo derbi v Stožicah.

Objavljeno
10. oktober 2015 01.53
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Novo mesto, Zagreb – Včerajšnja uspeha nad najboljšima hrvaškima moštvoma sta za košarkarje Krke in Uniona Olimpije nedvomno pomembna obliža za rane iz 3. kola lige ABA. Pomenita pa tudi lep obet pred njihovim nedeljskim derbijem v Stožicah, v katerem si bo zmagovalec prislužil mesto tik pod vrhom regionalne razpredelnice.

Brez poškodovanega branilca Dušana Katnića je Krka ostala zvesta jesenski tradiciji skromnih začetkov. Po petih minutah igre je zaostajala za Cedevito s 3:13, uvodna nemoč pa ji je obetala podoben polom, kot ga je dan poprej doživel Tajfun proti Crveni zvezdi v Beogradu. Toda domači košarkarji niso obupali. Vse bolje so začeli igrati v obrambi, ki ji je bil pri Zagrebčanih kos le center Miro Bilan, v napadu pa so začeli nadomeščati zaostanek s prodori in trojkami. Zagrebškemu evroligašu so se povsem približali že do konca prve četrtine, v 13. minuti pa že vodili s 30:26 in odšli na glavni premor optimistično razpoloženi.

Novomeščani so se v prvem polčasu izkazali z natančnostjo pri metih za tri točke (4:5) in dobrim skokom proti višjim tekmecem (13:8, na koncu 30:21). V napadu so si breme uspešno razporedili, saj so do krajših epizod prišli Stefan Sinovec, Matej Rojc, Luka Lapornik in Jure Lalić. Njihova prednost pa bi lahko bila še višja, če ne bi v uvodnih 20 minutah zapravili kar 13 žog, v glavnem s koraki in podajami v neznano.

V nadaljevanju so tekmecem podarili še devet žog, vendar so dobili tudi tretjo in četrto četrtino. Najprej je pod košema potegnil Lalić (za dve 7:9) in v 26. minuti prinesel Krki lepo vodstvo 55:44, ko je Cedevita s consko obrambo pripravila zasuk in prišla do prednosti 69:65 le pet minut pred iztekom igralnega časa pa sta začela zadevala predvsem Sinovec in Erjon Kastrati. Z nizom 13:4 so Novomeščani pobegnili na 78:73 poldrugo minuto pred koncem, v finišu pa bili kos simultanki Jacoba Pullena in izzivu taktičnih prostih metov.

»Težka tekma za moje moštvo. Igralci si zaslužijo čestitke za veliko borbenost in zmago. Pred današnjo tekmo smo bili v stiski zaradi treh poškodovanih mož in visokega poraza proti Tajfunu v Celju, toda naši košarkarji so pravočasno pokazali pravi značaj. To je zmaga za vse Novomeščane. Upam, da jih bo v prihodnje še več na tribunah in da bomo imeli pravi domači teren. Danes smo premagali veliko moštvo. Evroligaša, ki igra najlepšo košarko v ligi ABA in je dobro voden. Zato ima naš dosežek še večji pomen,« je bil zadovoljen Krkin trener Ivan Velić.

Ob vrnitvi iz Zagreba so Olimpijini košarkarji še bolj obžalovali sredin spodrsljaj proti Sutjeski, bili pa so tudi upravičeno veseli zaradi hitrega odziva po porazu. In še bolj prešerno bi ga proslavili, če si ne bi lahkomiselno otežili dela. Po vodstvu z 59:41 v 28. minuti so namreč začeli odštevati sekunde do izteka tekme, namesto da bi dotolkli Cibono, ki je priložnost zagrabila z obema rokama. Pod taktirko visokega branilca Dardana Berishe, na Kosovu rojenega poljskega državljana, se je podala v diviji juriš, ki ji je dolgo prinašal nenadejan uspeh. Gostitelji so z delnim rezultatom 27:9 izenačili na 68:68 v pičlih devetih minutah.

Tedaj je na sceno stopil še Olimpijin dirigent Zack Wright, ki je v prvem polčasu dosegel deset točk, nato pa se dolgo postil. Z napadalnim skokom je svojemu moštvu prinesel prednost 75:73 in 19 sekund pred iztekom igralnega časa zadel dva prosta meta za vodstvo s 77:75. Odgovornost je prevzel Berisha in preigral Miho Lapornika, toda ko se mu je povsem odprla pot do ljubljanskega obroča, je zgrešil polaganje, pri katerem ga je nekoliko oviral Sava Lešić. Wright je zadel še dva prosta meta in potrdil zmago Uniona Olimpije, ki je nazadnje zaostajala s 34:35 v 17. minuti ter prebrodila skakalne težave (24:31) s kolektivno igro (zbrala je 21 asistenc, Wright 6) in dobrim izvajanjem prostih metov (20:25). B. E.